500 m2 beton-superbolig midt i den rå natur

null

324509_16_9_large_46.jpg
Pleasure
Eksklusivt for kunder
18. maj 2016 KL.18:08
Naturen er konstant nærværende i Norge - både visuelt og som et grundlæggende vilkår for livet hos den enkelte og i samfundet. Den er kendetegnet ved fjeldet, fjordene og de vidtstrakte skove.

Og ved grå i alle nuancer fra himlens lyse til fjeldets mørke samt grønne, hvide og gule farveklatter i blade, mos, birketræer og græs. Alt det er dette hus inspireret af. Det blev færdigbygget i marts 2012, og familien var selv bygherre.


"Fjordens vand og fjeldet ændrer udseende døgnet rundt, og det er en lise for sjælen at være vidne til"

"Vi fulgte processen tæt fra de første skitser til hele byggeriet stod færdigt," fortæller fruen i huset og fortsætter:

"Hovedtanken var at bruge ret stramme linjer og naturens egne materialer som gennemgående elementer. Desuden ville vi gerne udnytte beliggenheden og udsigten til fulde."


Huset ligger på en nord-syd akse med hovedfacaden mod søen mod vest, hvilket giver optimale solforhold på terrassen.

Det er hovedsagligt bygget i beton med en række store glaselementer og enkelte felter i eg. Hele huset er ca. 500 m2 uden garagen, og for at udnytte udsigten optimalt er det 33 meter langt.

Detaljer gør forskellen

Ægteparret købte grunden på grund af udsigten.

"Her er en helt fantastisk udsigt, der altid forandrer sig med lyset. Fjordens vand og fjeldet ændrer udseende døgnet rundt, og det er en lise for sjælen at være vidne til," lyder det.

Da grunden var købt, kontaktede de tre forskellige arkitekter og havde en mindre konkurrence, inden valget faldt på Tommie Wilhelmsen.


"Vi fulgte byggeprocessen tæt og var på byggepladsen flere gange om ugen. Og fordi vi investerede så meget tid i planlægningsprocessen, før selve byggeriet gik i gang, er huset blevet præcist, som vi ønskede os."

Dog opstod der et par problemer undervejs.

"I dette tilfælde har vinduespartierne i hovedfacaden været den største udfordring, fordi de krævede en enorm præcision. Der måtte kun være afvigelser på ganske få millimeter pr. vindue og de bærende søjler, hvilket er en stor udfordring, når dimensionerne er så store som her."



Men samtidig er det denne omhyggelighed og øje for detaljer, præcision i udførelsen og detailplanlægning, der får huset til at fungere, som det oprindelig blev tænkt.

"Vi brugte meget tid sammen med arkitekten på at planlægge, hvordan logistikken skulle være i hvert rum - ikke bare at dette er et køkken, dette et badeværelse og dette en stue, men hvordan de enkelte rum ville blive brugt af os. Det har været vores behov og måde at leve hverdagen på, der er de gennemgående principper i byggeriet."


Ikke blot pynt

Ligesom hovedtrækkene i husets ydre skal er enkelhed, funktionalitet og naturlige materialer, gælder de samme principper for indretningen af parrets hjem.

"Det hele skal fungere i sammenhæng og som en helhed. Det er vigtigt for os, at ingen dele stjæler opmærksomheden fra helheden. Alle detaljer skal have en funktionel betydning og ikke blot være til pynt."

Parret har været tro mod denne tanke i alle rum og i valget af køkken- og badeværelseselementer.


"Det er også et spørgsmål om at skabe en ramme, hvor der er mulighed for ro. Vi har en travl hverdag og lange dage. Det gør det ekstra vigtigt at vores hjem er fri for støj. Vi kan godt lide, at her er ryddeligt, så der ikke er noget, der forstyrrer øjet, hverken inde eller ude. På den måde kan vi også nemmere nyde udsigten, hvilket jo var den oprindelige grund til, at vi købte grunden."