BØRSEN BÆREDYGTIG
Bæredygtig
Storbank får oliekritik fra investorer
Tak, fordi du læser med

Denne artikel kræver normalt abonnement, men er gratis for dig, fordi Danske Bank har finansieret adgang til Børsen Bæredygtig for alle i dansk erhvervsliv.

Danske Bank har ikke haft indflydelse på selve artiklen.

Læs mere om Danske Banks involvering.

Den britiske finansgigant, HSBC, bliver kritiseret af investorer for at finansiere olieindustrien.

En gruppe bestående af 15 institutionelle investorer med aktiver for 2,4 billioner dollar samt 117 individuelle aktionærer har indgivet en resolution forud for bankens generalforsamling i april. Det skriver Financial Times.

De store investorer, der bl.a. tæller Amundi og Man Group, opfordrer HSBC til at offentliggøre en strategi og et mål for at reducere sin eksponering mod fossile brændstofaktiver. Det sker, efter storbanken i oktober meddelte, at man ville blive CO2-neutral i 2050. Kritikerne siger, at banken ikke tager klimaforandringerne alvorligt, fordi HSBC ikke forpligter sig til at reducere finansieringen af fossile brændstoffer.

Ifølge organisationen Shareaction, der har samlet de kritiske aktionærer, er HSBC den bank i Europa, der efter Barclays har den største eksponering mod olieindustrien.

Investorer vender sig i stigende grad mod banker pga. deres rolle som pengemænd bag miljøskadelige projekter og industrier. Sidste år blev Barclays eksempelvis presset til at lægge en hårdere linje.

Den finansielle sektor spiller en nøglerolle i at støtte op om, at økonomierne, der er baseret på fossile brændstoffer, skifter mod en økonomi, der er i tråd med Paris-aftalen Caroline Le Meaux, esg-chef, Amundi

Systemisk risiko

Caroline Le Meaux, der leder Amundis esg-indsats, og som er en af de største HSBC-aktionærer, siger til Financial Times, at klimaændringer udgør en “systemisk risiko” for banken.

“Den finansielle sektor spiller en nøglerolle i at støtte op om, at økonomierne, der er baseret på fossile brændstoffer, skifter mod en økonomi, der er i tråd med Paris-aftalen,” siger hun.

Som svar på kritikken svarer HSBC, at man er “stærkt engageret i at tackle klimaændringerne i tråd med vores klare ambition om at tilpasse vores finansierede emissioner af hele vores forretningsportefølje til netto nul”.

Banken har lovet at bruge op mod en billion dollar det næste årti til at hjælpe kunderne med at blive mere miljøvenlige. Samtidig fortæller banken, at man har skåret sin finansiering af oliesandsindustrien fra 1,3 mia. dollar i 2017 til 231 mio. dollar i 2019. Dermed er HSBC kun den niendestørste bank i denne sektor.

Andre banker har taget mere drastiske skridt. Unicredit har for nylig fortalt, at man vil udfase sin eksponering mod kul inden 2028.

I juni vil Bank of England desuden gennemføre sin første klimastresstest for finansielle institutioner. Her vil man undersøge, om bankernes kapitalniveauer er tilstrækkelige til at absorbere potentielle tab i eksempelvis olieindustrien.

Forsiden af Børsen Bæredygtig
BØRSEN BÆREDYGTIG
21. sep 2021