BØRSEN BÆREDYGTIG
Bæredygtig
Kan H&M's nye grønne maskine redde miljøet?
Tak, fordi du læser med

Denne artikel kræver normalt abonnement, men er gratis for dig, fordi Danske Bank har finansieret adgang til Børsen Bæredygtig for alle i dansk erhvervsliv.

Danske Bank har ikke haft indflydelse på selve artiklen.

Læs mere om Danske Banks involvering.

H&M Foundation lancerer en maskine, der – endelig – kan separere tekstiler. Metoden er simpel og udviklet af pensionerede japanske tekstilarbejdere

Det føles så godt at købe en jakke skabt af genanvendte fibre fra en stak brugte striktrøjer. Så har man været lidt mindre svinagtig med Jordens ressourcer trods sin forfængelige trang til at anskaffe sig endnu en beklædningsgenstand.

Netop genanvendelse er et kodeord i kampen for en mere miljøvenlig modebranche. Fra 2020 bliver det endda et krav i Danmark, at der skal være separat indsamling af tekstiler ligesom af f.eks. pap – et krav fra EU, som alle medlemslande har forpligtet sig til at følge fra januar 2025. Der har bare været et altoverskyggende problem: Det har været uhyre vanskeligt at genanvende en stor del af verdens kasserede tekstiler. For de er ofte blandingsprodukter med kombinationen af bomuld og polyester som den mest udbredte, og der har ikke eksisteret en metode til at separere dem.

Men nu sker der noget. En opfindelse med navnet the Green Machine er landet. H&M Foundation står bag maskinen, der for første gang fuldt ud kan separere bomuld fra polyester, så tekstilerne kan genanvendes.

Maskinen er udviklet i samarbejde mellem H&M Foundation og The Hong Kong Research Institute of Textile and Apparel.

Arbejdet med the Green Machine begyndte i Japan i 2016.
H&M Foundation har støttet forskningen i the Green Machine med 30 mio. svenske kroner.

Forunderlig enkel løsning

Det er et kæmpe skridt for H&M-imperierets – og på længere sigt hele modebranchens – mulighed for at arbejde mere bæredygtigt, fortæller Erik Bang, chef for innovation hos H&M Foundation, i telefonen fra Stockholm.

Faktisk viste det sig, at metoden til at løse det umiddelbart komplicerede problem er forunderligt simpel.

“Maskinen fungerer som en trykkoger. Med varme, vand, pres og biologisk nedbrydelige kemikalier bliver bomulden til pulver, mens polyesteren bliver til fibre,” fortæller Erik Bang.

Mens man har styr på polyesterfibrene, der kommer ud i korte tråde, som derefter spindes sammen, så de bliver længere og dermed mere holdbare, er metoden til at anvende bomuldspulveret på vej meget snart, oplyser Erik Bang.

Men når separationsmetoden er så enkel, hvorfor har modebranchen så arbejdet på en løsning i ti år?

“Det er et godt spørgsmål. Vi begyndte i 2016, og de forskere, der står bag opfindelsen, er pensionerede japanske tekstilarbejdere på over 80 år. Det viser, at vi har kunnet skabe løsninger på vores problemer ved at stille spørgsmål til de rette personer. De her mennesker har jo store kompetencer inden for tekstil, men de har aldrig arbejdet med genanvendelse, for det var ikke en høj prioritet, da de var erhvervsaktive,” fortæller Erik Bang.

H&M Foundation vil tilbyde teknologien til alle interesserede. Men én ting er, at H&M Foundation mener, at de står med en banebrydende opfindelse. Hvad siger forskere i bæredygtighed om den sag?

“Jeg siger først og fremmest tillykke til H&M og klapper i hænderne,” siger Markus Hatting, medgrundlægger af tænketanken Tekstilrevolutionen, som arbejder for at fremme bæredygtig tekstilindustri og -forbrug

“Jeg hæfter mig ved, at metoden lader til at betyde, at intet går til spilde, og at den ikke er miljømæssigt særlig belastende. Så var vi jo lige vidt. Og var der ikke opfundet en metode, inden vi skal indsamle tekstiler i EU, ville vi stå med et stort problem, for hvad skulle vi stille op med dem?,” siger Markus Hatting.

Det store men

Der er dog et stort “men,” mener både han og Else Skjold, lektor, ph.d. i Design og Bæredygtighed, der er programleder på kandidatuddannelsen Fashion, Clothing & Textiles: New Landscapes for Change på Det Kongelige Akademi.

“Jeg frygter, at the Green Machine kan betyde, at modebranchen synes, at nu er man mere bæredygtig, hvilket kan blive en sovepude for, at man løser branchens største problem, som er overproduktion,” siger Else Skjold.

Overproduktion betyder, at firmaer producerer mere, end de kan sælge – selv ikke på udsalg – og derfor kan mængder af tøj ende på lagre, som i visse tilfælde destrueres.

“Det er ikke kun det største problem ifølge os forskere, men også ifølge industrien selv. Fortsætter man, som man plejer og omstiller ikke, fordi man nu genanvende, er det et kæmpe problem”.

Det bedste vil være, at det oprindelige stykke tøj cirkulerer så længe som muligt i sin oprindelige form og ikke sendes til genanvendelse, da alt andet er med til at understøtte, at vi som forbrugere hele tiden skal købe nyt, mener Else Skjold.

“Når modefirmaer arbejder med koncepter, hvor det samme stykke tøj gensælges flere gange, er det miljømæssigt bedre. Det ville også være bedre i første omgang ikke at lave blandingsprodukter, da polyester typisk er tilført for at gøre produkter billigere, og vi skal helt væk fra, at tøj skal være så billigt som muligt,” siger Else Skjold.

Der kommer så et tidspunkt, hvor et stykke tøj uanset kvalitet ikke kan mere, men det bør først være dér, det puttes i en grøn maskine, og tekstilet genanvendes, mener hun og Markus Hatting.

“Genanvendelse vil aldrig 100 pct. være en close-the-loop-model. I sidste ende vil der jo være et tidspunkt, hvor materialet er blevet genanvendt så mange gange, at det ikke holder til mere. Men jo bedre kvalitet, det er fra begyndelsen, des flere gange kan det genanvendes, og der er stor forskel på kvaliteten af f.eks. polyester,” siger Markus Hatting.

Vi har en meget ung målgruppe, som er uhyre interesserede i, at vi tager ansvar Jenny Fagerlin, direktør for bæredygtighed hos Monki.

Hos H&M Foundation forstår Erik Bang betænkelighederne.

“Det er et problem, hvis vi fortsætter med overproduktion. Det problem skal løses, og det har vi et stort økonomisk incitament for. Men uanset hvad må vi genanvende de ressourcer, vi allerede har produceret. Ikke at lave blandingsprodukter vil også være bedre, men der er efterspørgsel på de produkter, både fordi de er billige, og fordi kombinationen af bomuld og polyester giver god holdbarhed,” siger Erik Bang.

“Jeg ser the Green Machine som et initiativ sideløbende med andre såsom forlængelse af et stykke tøjs levetid – ikke som en modsætning.”

Det første resultat fra the Green Machine kommer ikke hos moderdyret H&M, men hos den mindre H&M-ejede Monki. 27. november lancerer Monki et joggingsæt i genanvendt polyester blandet med økologisk bomuld.

“Vi har en meget ung målgruppe, som er uhyre interesserede i, at vi tager ansvar,” siger Jenny Fagerlin, direktør for bæredygtighed hos Monki.

Nu gælder det om at fortælle dem historien om the Green Machine.

“Det sker bl.a. på Instagram, hvor vores community, som vi kalder vores kunder, kan se et liveinterview med mig, hvor jeg kan svare direkte på deres spørgsmål. Og da det er meget enkelt at øge mængden af det, der kommer ud af maskinen pr. dag, er vores ambition, at al polyester i vores kollektioner på længere sigt vil stamme fra the Green Machine.”

Forsiden af Børsen Bæredygtig