BØRSEN BÆREDYGTIG
Bæredygtig
Her er manden, der skal eksekvere regeringens klimamål
Tak, fordi du læser med

Denne artikel kræver normalt abonnement, men er gratis for dig, fordi Danske Bank har finansieret adgang til Børsen Bæredygtig for alle i dansk erhvervsliv.

Danske Bank har ikke haft indflydelse på selve artiklen.

Læs mere om Danske Banks involvering.

Årets glansnummer ved Energistyrelsens virtuelle julefrokost var den omvendte Chris & Chokoladefabrikken.

En medarbejder ringer hver morgen med de mere og mere bizarre undskyldninger for at komme ind på kontoret. Men direktør Kristoffer Böttzauw er hård i filten og får hver dag Chris til at arbejde hjemmefra.

“Ja, jeg har været hård på det område. Og det er især gået ud over de unge og de ældre enlige medarbejdere, som gerne vil være sociale sammen med deres kolleger,” siger direktøren, der indvilgede i selv at lægge stemme til chefrollen i revyen.

Kristoffer Böttzauw er manden, der med kapaciteten i Energistyrelsen har det største ansvar for, at regeringen og Folketinget når deres mål om at begrænse udledningen af CO2 med 70 pct. i 2030 i forhold til 1990.

Vi kan sagtens rekruttere fra det private erhvervsliv, hvor lønningerne er højere end det, vi kan tilbyde på en offentlig overenskomst Kristoffer Böttzauw, direktør, Energistyrelsen

Opgaven indeholder også bygningen af to energiøer, som ikke før er set i verden, og som skal levere strøm til ti mio. husstande. Så altså også en eksportartikel. Ergo skal der trædes nye stier for at nå målene.

150 nye medarbejdere

Trods coronarestriktioner har Kristoffer Böttzauw det sidste år rekrutteret ca. 150 nye medarbejdere, bl.a. eksperter, der skal arbejde med energiøerne, og som nu har bidraget til at komme med analyser af og forslag for eller imod en fast ø bygget af sand og beton, eller om det skal være platforme, som vi kender fra olieindustrien.

Nu skal politikerne bare beslutte sig, og så skal den nye stab i Energistyrelsen på i alt 650 medarbejdere sørge for, at politikernes beslutning bliver omsat til praksis ved at udarbejde udbud, sørge for lovgrundlaget etc.

De nye medarbejdere er også med til at implementere den klimahandlingsplan, som politikerne besluttede i sommer, hvor der er millionstore puljer, der skal kanaliseres ud til virksomheder og husholdninger, hvor pengene giver bedst mening.

Men Energistyrelsen har ikke problemer med at tiltrække de kloge hoveder.

“Medarbejderne synes vores opgaver er meningsfulde. Det at arbejde med den grønne omstilling siger rigtig mange mennesker noget. Og vi kan sagtens rekruttere fra det private erhvervsliv, hvor lønningerne er højere end det, vi kan tilbyde på en offentlig overenskomst. Vi er de første i verden, der bygger en energiø.”

“Det er spændende for de fleste mennesker. Det er en størrelse, hvor vi rykker bygningen af havmøller ved at gange kapaciteten med ti i forhold til det, vi bygger i dag.”

Nysgerrighed som værdi

Opgaven med at motivere medarbejderne er derfor nem. Det bruger han ikke meget tid på.

“Men jeg bruger masser af tid på at tale om værdier med vores medarbejdere: Hvad skal vi være for en arbejdsplads? Hvordan skal vi sikre, at vi faktisk kan levere på kerneopgaverne? Det handler om faglighed, men i høj grad også om nysgerrighed. Vi er nødt til at være enormt nysgerrige, for vi skal opfinde nogle ting, der ikke findes i dag. Vi er nødt til at have antennerne ude, så vi kan se, hvad de gør i andre lande.”

Han henviser til Tyskland, der for nylig har præsenteret en brintstrategi, fordi de tror på brint i deres grønne omstilling af især deres tunge industri. De har også kloge hoveder i Tyskland, som tænker spændende tanker, som vi danskere også skal være opmærksomme på.

“Det at tage nysgerrigheden med i bagagen hele tiden prøver jeg at italesætte over for medarbejderne så tit, jeg kan. Det er også en måde at få en organisation til at fungere på. For hvis vi både er nysgerrige på egen faglighed, men også på kolleger og det fællesskab, vi har her, tror jeg, vi står meget stærkere.”

Jeg forstår, I har travlt, men når man læser avisernes ledere, bliver der skældt ud over, at der sker for lidt med den grønne omstilling?

“Ja, jeg kan jo læse mig til, at folk opfatter det sådan. På den ene side har vi rigtigt travlt, fordi ni år til at omstille et helt samfund er utrolig kort tid. På den anden side har vi tid til at tænke os om, så vi ikke skal gøre alt på en gang. Som Dan Jørgensen (klimaminister, S) og flere ministre før ham har sagt, så er der også en teknologiudvikling til at hjælpe og støtte os.”

“Selvom vi har travlt, skal vi sørge for ikke at træffe dumme beslutninger nu. Bygger vi et kraftværk, står det der i 30-40 år. Bygger vi en vindmølle, regner vi med, at den står der i 25-30 år. Så det gælder om at bygge de rigtige ting i dag. Derfor har vi travlt med at træffe de rigtige beslutninger. Men vi skal ikke tro, at vi i dag har svaret på alt, der bringer os frem til 2030. For så vil vi overse nogle kloge løsninger undervejs.”

Skal trampe nye stier

For 11 år siden lavede Energistyrelsen udbuddet til en havmøllepark ved Anholt, hvor resultatet var tilskud på mere end 1 krone i støtte pr. kilowatt-time. I dag regner styrelsen med at bygge havmøller uden at give én krone i støtte. Det viser noget om udviklingen i teknologierne, forklarer han.

1. Vær nysgerrig: I en verden i hastig forandring er forståelse og fremsynethed afgørende. Klimaforandringerne løses ikke med fortidens teknologier og løsninger. Kilden til at finde svar er at stille spørgsmål. Så vær nysgerrig i forhold til din kerneopgave, og hvordan den påvirkes af forandringerne. Vær nysgerrig i forhold til dine medarbejdere og kolleger, hvad der motiverer dem og får dem til at trives. Og stil dig selv de samme spørgsmål – vær nysgerrig i forhold til dig selv. 2. Vær ordentlig: Ordentlighed er for mig en del af fundamentet i god ledelse. Ikke mindst når bølgerne går højt og forandringerne buldrer afsted. Det er i bund og grund meget simpelt, for det handler i sin essens om at behandle folk, som man gerne selv vil behandles. 3. Lad det bedste argument vinde: Det er min erfaring, at jeg er bedst og mest kreativ i dialogen med andre. Derfor er det heller ikke sjældent, at jeg går ind af døren til et møde med en præference for én beslutning og kommer ud en time senere og har truffet en anden. Som mødeleder forsøger jeg som regel at få de forskellige argumenter frem og teste dem af. Det skaber inddragelse, fremmer analysen og giver nogle bedre beslutninger.

I skal altså trampe nye stier. Kan man så have en nulfejlskultur, som det er gængs i det ministerielle miljø?

“Nej. Ledelsesmæssigt vil det også ligge meget fjernt for mig at have sådan en kultur. Du kan ikke både være nysgerrig og samtidig have en nulfejlskultur. Vi er nødt til at være risikovillige i en vis udstrækning. Vi har ikke alle de data, der giver os de kloge svar, så nogle gange skal vi træffe et valg. Men det har vi regering og folketing til.”

Mangler du politiske beslutninger i forhold til at køre efter den drejebog, du helst vil?

“Nej, når jeg kigger på Energistyrelsens dosmerseddel for de kommende år, så er den fyldt godt op. Men tempoet i den grønne omstilling er først og fremmest politisk sat, men vi skal være med til at rådgive politikerne om, hvad vi skal satse på.”

Hans store faglige udfordringer lige nu er at have den rigtige dømmekraft i rådgivningen af politikerne. Her bruger han sin direktion med tre vicedirektører som sparringspartnere.

Opskrift på coronaledelse

Den ledelsesmæssige udfordring er at lede under den totale coronanedlukning, der betyder, at han kun har to-tre personer på kontoret til it-support og beredskab. Til de hjemmearbejdende hører 150 nye medarbejdere, hvor en del af dem kun har været på Energistyrelsens kontor den første dag for at hente deres pc. Ellers har de arbejdet hjemmefra.

650 er de nu i Energistyrelsen, hvoraf de 150 er ansatte inden for det sidste år

“Jeg har skruet gevaldigt op for kommunikationen de senere måneder. Jeg kommunikerer med mine folk ca. hver tiende dag, enten med mails, videohilsner eller virtuelle husmøder, hvor alle er med. Så der er nok nogen, der synes, at jeg er blevet tydeligere nu end før corona. Jeg prøver at gøre min kommunikation mere personlig, for jeg sidder også hjemme. Jeg prøver at fortælle lidt om mit liv. Sidste gang havde jeg min seksårige søn til at filme mig med de fordele og ulemper, der nu er i det. Men vi har jo næsten alle børn, der er sendt hjem fra skole. Det gør arbejdsbetingelserne lidt anderledes.”

Gå en tur i arbejdstiden

Han opfordrer sine medarbejdere til hver dag at gå en tur på en halv times tid i arbejdstiden for at få lidt frisk luft i hovedet og som erstatning for de pauser, mange holder ved kaffemaskinen.

“Vi har brug for nogle distraktioner i hverdagen. Det er også en del af at gå på arbejde i øjeblikket.”

Han har selv kalendersat en times frokostpause, hvor han får talt med sine børn og sørger for, at de får mad. Og så bliver der også tid til at komme lidt ud. Det har han også fortalt sine medarbejdere for at give inspiration.

Min direktion Mine tre vicedirektører og jeg udgør sammen Energistyrelsens direktion. Jeg finder løbende inspiration til min ledelse i dialogen med dem både kollektivt og 1:1, da vi har forskellige ledelsesmæssige præferencer, men deler grundlæggende værdier. Det er her, jeg starter med at teste mine idéer og efterspørge feed back. Angela Merkel Den snart afgående kansler står for mig for stabilitet, rationalitet og et langsigtet perspektiv i sin ledelse. Tre elementer, der har skabt tryghed for tyskere og europæere igennem mange år. Jeg tror på, at tryghed for de fleste mennesker er en forudsætning for trivsel, og derfor er Merkels ledelse værd at lade sig inspirere af. Retorikken Jeg vægter at være en talende og fortællende leder, da jeg tror på, at visioner, strategier og værdier bedst gøres nærværende ved eksempler og historier, der indfanger essensen. Da jeg for nogle år siden fulgte et modul i retorik på CBS, fik jeg øjnene op for de mange gode råd, fif og tricks retorikken ligger inde med på dette ledelsesfelt. Beck bag bolden Den tidligere superligaspiller og – træner Troels Beck har en podcast, der på både underholdende og indsigtsfuld vis kombinerer to af mine interesser: ledelse og fodbold. Passer rigtig godt som lydtæppe til en løbetur.

“Hvis jeg skal sætte et billede på det at lede lige nu, så er det, at jeg har været vant til at være kaptajn på et stort skib. Jeg har stået på broen med min styrmand og sat en kurs. Og fra broen kunne jeg kigge alle medarbejderne i øjnene.”

“Nu er der udbrudt pest på skibet, og hele besætningen sidder i små robåde med et reb ind til skibet og roer alt det, de kan. Faktisk flytter skibet sig næsten lige så meget som før. Produktiviteten er ikke faldet. Men vi kan kun råbe til hinanden og vinke med vores signalflag. Og vi savner sømandssangene, fællesskabet og alle røverhistorierne. Når vi så kommer tilbage til skibet med nye mennesker, der aldrig har været ombord – hvad er det så for en forfatning, vi er i? Og vi har en stor opgave i få alle de nye mennesker godt og trygt ombord.”

Dogme-ledelse

Kristoffer Böttzauws bekymring går også på, at når han gerne vil lede efter værdier. De kan godt kan forklares, men de skal også udleves, og det sker bedst i fællesskab, forklarer han.

“Derfor bliver det en mere dogmeagtig måde at lede på. Det er svært, men jeg gør det så godt, som jeg kan.”

Forsiden af Børsen Bæredygtig
BØRSEN BÆREDYGTIG
2. mar 2021