KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement
Bæredygtig

Tak fordi du læser med

Danske Bank og PwC er partnere på Børsen Bæredygtig. Derfor kan vi gøre alle vores artikler på Børsen Bæredygtig frit tilgængelige for alle læsere. Det er medvirkende til, at Børsen Bæredygtigs artikler bliver diskuteret vidt og bredt.

Danske Bank og PwC er også parterne på Børsen Bæredygtig, når vi går live og fremhæver en række af de mest spændende grønne projekter i danske virksomheder i Børsen Bæredygtig Cases.

Danske Bank og PwC har ingen indflydelse på indholdet eller andre redaktionelle valg på Børsen Bæredygtig, der skabes af uafhængige og objektive journalister og i den samme høje kvalitet, som du kan finde i resten af Børsen.

Læs mere om partnerskab.

Forsker: Prisen er den største forhindring for flere robotter i dansk erhvervsliv

Danske virksomheder bruger i stigende grad robotteknologi til at sænke klimabelastning, affaldsmængde og energiforbrug, men markedet mangler stadig at tage rigtig fart. Det vurderer Kristina Vaarst Andersen, der er lektor hos Syddansk Universitet (SDU) og forsker i robotter i erhvervslivet og grøn omstilling.

“Det er begyndt at gå hurtigere, men den største barriere er pris. Virksomhederne investerer normalt i deres produktionsapparat med ret kort horisont, og køb af robotteknologi har tit en relativt lang tilbagebetalingstid,” fortæller hun. Hun taler på baggrund af en undersøgelse, hun har foretaget i samarbejde med brancheforeningen Odense Robotics blandt danske virksomheder.

Det er begyndt at gå hurtigere, men den største barriere er pris

Kristina Vaarst Andersen, lektor, Syddansk Universitet

“Nogle af de store virksomheder er villige til at sætte ekstra penge af, men vi ser særligt, at de små- og mellemstore virksomheder er udfordrede,” fortsætter hun.

Udfordringen er bl.a., at robotvirksomheder er indirekte leverandører, som forbrugeren sjældent er direkte i kontakt med, og hidtil har det hovedsageligt været krav fra netop dem, der har påvirket virksomhedernes arbejde, vurderer forskeren.

“Hvis du går ned i supermarkedet og køber friskpresset appelsinjuice, kan du godt gennemskue, om appelsinen er økologisk, fairtrade-handlet eller kommer fra Danmark. Men du kan ikke vurdere, om selve pressemaskinen er energioptimeret, skal skiftes hvert halve år eller kan genanvendes,” siger Kristina Vaarst Andersen.

Nye krav skubber

Nu begynder virksomheder til gengæld også at stille høje krav til leverandører af teknologi og materiel.

“Det kan robotvirksomhederne mærke. Når selskaber stiller krav til deres leverandører om bæredygtighed, energieffektivitet og ressourceforbrug, smitter det direkte af på virksomheder, der arbejder med den slags teknologi. Og dem har vi rigtig mange af herhjemme,” siger SDU-lektoren på baggrund af sine undersøgelser i den danske robotsektor.

250 robotter har Danmark pr. 10.000 beskæftigede

Danmark er ikke et foregangsland på det område, vurderer Søren Peter Johansen, der er robotekspert ved Teknologisk Institut.

“Vi har tidligere ligget på en femteplads for robottæthed pr. industrimedarbejder, men nu ligger vi på niendepladsen i verden. Det er ikke dårligt, men vi falder ned, fordi danske virksomheder ikke tager robotter så hurtigt til sig som i udlandet,” siger han og tilføjer, at det er udtryk for en misset chance, mens danske virksomheder skriger på mere arbejdskraft og lavere klimabelastning.

“Robotteknologi kan virkelig batte på den front, når vi ser på vores stigende krav til energieffektivitet. Også med de mange vindmøller, CO2-fangst-anlæg og power-to-x-anlæg, vi skal bygge i fremtiden, vil robotter kunne spille en stor rolle i at fremstille store mængder effektivt og hurtigt med høj kvalitet,” siger han.

I forhold til de virksomheder, som udvikler teknologierne, mener han, at Danmark har store muligheder. Et potentiale, der også er anerkendt af regeringen, som i 2020 præsenterede en national strategi med 11 fokusområder for at gøre danske robotter til en central del af den grønne omstilling.

Her blev de offentlige investeringer i grøn forskning, udvikling og demonstration hævet med 1 mia. kr. i 2020, men spørger man Søren Peter Johansen og Kristina Vaarst Andersen fra SDU, mangler effekterne altså for alvor at vise sig i erhvervslivet.

Forsiden lige nu