BØRSEN BÆREDYGTIG
Bæredygtig
Fiberpartner gør polyester til bakteriers livret 

Tak fordi du læser med

Danske Bank og PwC er partnere på Børsen Bæredygtig. Derfor kan vi gøre alle vores artikler på Børsen Bæredygtig frit tilgængelige for alle læsere. Det er medvirkende til, at Børsen Bæredygtigs artikler bliver diskuteret vidt og bredt.

Danske Bank og PwC er også parterne på Børsen Bæredygtig, når vi går live og fremhæver en række af de mest spændende grønne projekter i danske virksomheder i Børsen Bæredygtig Cases.

Danske Bank og PwC har ingen indflydelse på indholdet eller andre redaktionelle valg på Børsen Bæredygtig, der skabes af uafhængige og objektive journalister og i den samme høje kvalitet, som du kan finde i resten af Børsen.

Læs mere om partnerskab.

Ved at tilføre en avanceret sukkerform til den polyester, der indgår i eksempelvis vådservietter, bleer og operationsforklæder, bliver fiberen en lækkerbisken for de bakterier, der lever i naturen og nedbryder affaldsstoffer. Danske Fiberpartner hjælper teknologien på vej

Måske har du set billederne fra Indonesien, Mexico eller Nigeria. På hvad der synes at være bjerge af affald, vandrer snavsede børn rundt for at finde affald, der kan sælges. Det føles ikke alene forkert, at børnene er der. Bunkerne af skrald pirker også til den dårlige samvittighed på andre fronter: For hvordan kan man overhovedet forsvare, at bjerge af sko, flasker og andet affald på den måde hober sig op?

Virksomheden Fiberpartner fra Vejle har fået fingrene i en teknologi, der på sigt kan få affaldsbunkerne til at skrumpe hurtigere. I hvert fald hvis materialet, der nu er kasseret, indeholder polyester. Og det er der meget andet end billige stangvarer fra fast fashion-industrien, der gør. Bleer, vådservietter og allergivenlige hovedpuder for bare at nævne et par eksempler.

Teknologien er udviklet af den amerikanske virksomhed Primaloft, der er specialiseret i at lave den isolering, der muligvis findes i din skijakke. Ved at tilføre en avanceret form for sukker til polyester og dens “søsterfiber” polypropylen, bliver fibrene mere appetitlige for de bakterier, der findes i naturen, og som agerer en slags skraldemænd i vores økosystem, hvor de spiser og fordøjer vores affaldsstoffer.

Mikrobers livret

Fiberpartner i Vejle har taget den amerikanske opfindelse hjem og er i gang med at udbrede den til meget andet end bare outdoor-gear. Eksempelvis er hygiejneartikler, hjemmetekstiler som dyner og puder samt operationsdragter til hospitaler alt sammen udgjort af polyester.

“Det fine ved teknologien er, at det ikke ændrer på fiberen. Det betyder, at vores kunder kan købe og bruge fiberen, som de plejer. Der, hvor forskellen ligger, er, at vi kan konvertere til en løsning, der bliver nedbrudt i naturen i løbet af tre til fem år og ikke flere hundrede år, før den forsvinder,” forklarer ceo Thomas Wittrup. 55 pct. af Fiberpartner blev opkøbt i sommeren 2022 af familiekoncernen Bagger-Sørensen og Co.

Fiberpartner producerer ikke selv polyester, men er en rådgivningsvirksomhed til producenter. De ved, hvilke leverandører der kan lave fiber i de rette kvaliteter og til de rigtige priser – og så er Fiberpartner skarpe på nødvendige certificeringer og dokumentationskrav, der sikrer, at varer er lavet under ordentlige forhold.

Det er to år siden, at Fiberpartner indgik en licensaftale med amerikanske Primaloft. Hvor meget amerikanerne høster, hver gang teknologien udbredes til et nyt produkt, er en forretningshemmelighed.

“Vi ser det som et kæmpe plus, at vi kan implementere teknologien. For vores forretning indeholder blandt andet engangsprodukter som vådservietter og operationsdragter, hvor forbruget er stort, og hvor man kan tale om at gøre en forskel,” uddyber Thomas Wittrup.

Tror på ketchupeffekt

Det er stadig under 10 pct. af de produkter, som Fiberpartner er involveret i, der produceres med Primaloft Bio. Men hvor Fiberpartner i begyndelsen skulle presse på for at markedsføre den nye teknologi, reagerer producenter nu på forbrugernes ønsker om mere bæredygtighed, og det betyder, at teknologien reelt er blevet et trækplaster.

“Vi kan se, at der er sket et paradigmeskifte de seneste seks måneder. Nu kommer kunderne og siger, at deres kunder efterspørger det. Teknologien har ikke bare gjort os interessante over for eksisterende kunder, men også åbnet døren for nye kunder og nye segmenter,” fortæller Thomas Wittrup. Vi kan se, at der er sket et paradigmeskifte de seneste seks måneder. Nu kommer kunderne og siger, at deres kunder efterspørger det Thomas Wittrup, adm. direktør, Fiberpartner

Målet er, at Fiberpartner på sigt skal transformere al den produktion, de er involveret i, så den bliver bionedbrydelig. Det sker dog ikke rundt om hjørnet, erkender Thomas Wittrup. Han vurderer, at der er der store bevægelser i markedet:

“Jeg tror selv på ketchupeffekten. Vi er meget tæt på at få det gennembrud, der skal til. Når nogle af de store hopper på, så kommer de andre.”

Nogle af de aftaler, Thomas Wittrup hentyder til, har hjemmebane i Danmark. Eksempelvis kører Jysk i foråret en testrunde, hvor de over for deres kunder markedsfører puder og dyner med bionedbrydeligt polyester i fyldet. En anden forretningspartner er Fibertex i Aalborg, der producerer alt fra vådservietter til akustikprodukter. Endelig er der Campen Machinery i Hornslet, hvor man er i gang med at indtænke teknologien i udviklingen af emballage.

Den største impact

Men det er alligevel nok uden for Danmarks grænser, at den nye teknologi kan få størst indvirkning på klodens velbefindende. For i Danmark har vi et effektivt genbrugssystem, og der kan den nye teknologi være en forsikring, hvis en vådserviet alligevel havner i en skovbund, forklarer Thomas Wittrup:

“Andre steder, hvor genbrugsinfrastrukturen er mindre udviklet, ender affald på lossepladser eller i havet, og derfor skal det bare forsvinde. Derfor kigger vi selvfølgelig også i mindre udviklede dele af verden, hvor vi kan se, at problemet er størst,” siger Thomas Wittrup.

Fiberpartner ved også godt, at polyester, der fremstilles af olie, og som blandt andet afgiver mikroplastik i vandet, når vi vasker det, er et kontroversielt produkt. Derfor er det også Fiberpartners mission at finde en vej til en renere produktion, der ideelt set udelukker olie. Primaloft Bio er derfor kun et skridt på vejen. Men Thomas Wittrup mener også, det er urealistisk at stoppe al brug af polyester nu og her. For der findes ikke et rentabelt alternativ.

“Polyester er polyester, det kan vi ikke ændre på. Meget handler om forbrugeradfærd, og vi kan tage et godt skridt på vejen med en øget bevidsthed. Men vi skal også have en løsning, mens vi er på vej,” siger Thomas Wittrup og peger på en række udfordringer, der skal løses:

“Med de mængder, der bliver brugt, findes der ikke alternativer, der kan erstatte polyester. Mange nye teknologier er superfine, men de arbejder også med en tidshorisont på flere år, og det løser ikke problemerne nu. Vi har med Primaloft Bio fundet et startpunkt, og det kan godt være, at det ikke er den mest optimale løsning over en årrække, men der går noget tid, før teknologi og kapacitet er på plads til at udfase polyester.”

Kunder frygter greenwashing

Fiberpartner er ikke alene om at have fundet et startpunkt. Der findes konkurrenter, der har udviklet teknologier, hvor principperne minder om Primaloft Bio. Dem er Fiberpartner i kapløb med. For at stå skarpere i konkurrencen har virksomheden fra Vejle hyret et kommunikationsbureau til at lave et solidt informationsmateriale, der skal vige uden om greenwashing-anklager.

“Vi har fundet ud af, at vi ikke bare skal sælge teknologien til vores kunder, vi skal også hjælpe dem med at kommunikere over for deres kunder. Eksempelvis må man ikke bare sige, at noget er bionedbrydeligt. De forskellige forhold skal præciseres. Vi gør os meget umage med at kommunikere klart og præcist, for det er en temmelig kompleks kommunikationsopgave.”

Og så er der selvfølgelig krigen i Ukraine og en lurende recession, der muligvis er med til at forsinke omstillingen. Men selvom Fiberpartners kunder bekymrer sig for, om forbrugerne vil betale, så er der andre positive tegn på omstilling i markedet.

“Det er, som om at der er en større forandringsvilje hos nogle aktører i værdikæden. Når der ikke er så stor efterspørgsel efter det eksisterende, så er de på udkig efter noget nyt. Vi oplever dem som mere åbne for nye tiltag, der er bæredygtige, og som forretningsmæssigt giver mening.”

Fiberpartner var blandt de 50 udvalgte Børsen Bæredygtig Cases i 2022. Se dem alle på:


http://bitly.ws/zxtx

Forsiden af Børsen Bæredygtig