Diamanter, deres oprindelse og deres rejse fra minen til smykket har altid været et omdiskuteret emne. I takt med at ansvarlighed er klatret højere og højere op på forbrugerdagsordenen, er fokus kun blevet skærpet – og i dag er kendetegnet ved en selvbevidst og ærlig smykkevirksomhed, at den har styr på hele ædelstenens vej ”fra jord til bord”. Hos familieejede Ole Lynggaard Copenhagen, der i år fejrer 60-års jubilæum, er ærligheden én af de vigtigste kvaliteter.
Når man taler om diamanter, kommer man ikke udenom de berømte ”fire C’er”.
Colour, cut, clarity og carat.
Tilsammen definerer de, hvad værdien af diamanten reelt er. Og man kan være stensikker på, at de fire c’er har betydning helt ned til den mindste detalje. Og selv forskelle, der kan virke svære at få øje på med det blotte øje, er grunden til, at nogle diamanter er prissat flere millioner kroner højere end andre.
Søren Lynggaard, der i dag er CEO hos Ole Lynggaard Copenhagen – og i øvrigt søn af firmaets stifter, guldsmed og designer Ole Lynggaard – har valgt at tilføje en ekstra dimension til de originale vurderingsaspekter.
Dette femte C kalder han for ”confidence”.
”Det gælder i bund og grund om, at man som køber kan stole på den, man køber stenen af. Og det kræver høj tillid. Confidence går ud på, at vi ved med os selv, at vi har gjort alt, hvad vi kan for at sikre, at dét, vi sælger også er dét, vi siger, vi sælger,” forklarer Søren Lynggaard.
Derfor er de funklende diamanter, som de garvede guldsmede hos Ole Lynggaard Copenhagen behændigt anbringer i de dertil designede smykker, også på en lang færd fra den anden side af jorden og gennem mange hænder, der er med til at sikre, at det kun er det bedste af det bedste, der slipper igennem nåleøjet.
Fra Indien til Hellerup
Det hele starter i Surat, der ligger nord for Indiens største by, Mumbai – her ligger en af verdens største diamantsliberier, som har leveret alle diamanter til Ole Lynggaard Copenhagen i over 20 år. Og eftersom slibningen er ét af de vigtigste aspekter ift. værdisætningen af en diamant, så er dette pitstop ét af de allervigtigste hos Ole Lynggaard Copenhagen.
Derfor var Søren Lynggaard også særligt opsat på personligt at tage turen til Surat for at inspicere operationen. Sædvanligvis er det lukket land – men efter flere års insisteren gav man efter. At man som virksomhed med egne øjne har set, hvor varen kommer fra, er en essentiel del af det femte C.
”Det handler om at tage ansvaret på sig fuldt ud. Det indblik i kæden er helt essentielt – der skal være ordnede forhold for de mennesker, der laver arbejdet, og det skal leve op til en standard, man selv kan stå inde for,” siger Søren Lynggaard.
Og på trods af en ellers dystert udseende gigantisk og vinduesløs betonbygning med en bevæbnet vagt ved indgangen, så var alt, som det skulle være i Surat. De manglende vinduer var for at undgå falsk lys, og bygningen var i stedet udstyret med en kæmpe grøn atriumgård som skabte indirekte lys i hele bygningen.
Når Ole Lynggaard Copenhagen har udvalgt de bedste sten, importeres de til Danmark. Men inden de lander på værkstedet i Hellerup, ryger de også en tur forbi et diamantlaboratorium et andet sted i Danmark. Og det er ganske enkelt for at sikre ægtheden og kvaliteten af stenene – uanset hvor meget man stoler på leverandøren.
”Problemet i dag er, at man ikke med det blotte øje kan se, om en diamant er naturlig eller skabt i et laboratorium. Derfor er man nødt til at investere i højteknologisk udstyr, som kan bekræfte ægtheden og kvaliteten. Det kræver både avanceret udstyr og en forfærdelig masse ekspertise,” fortæller Søren Lynggaard.
Man har sågar engang indkøbt laboratorieskabte diamanter for at teste, om maskinerne virkede. Men til dags dato har ikke en eneste laboratorieskabt diamant fundet vej til det danske diamantlaboratorie.
”Det ville jo være en katastrofe, hvis vi fandt én. Det må ikke ske – og derfor tjekker vi det også for at være på den helt sikre side,” siger Søren Lynggaard.
Kompromisløst ansvar frem for alt
Det er altså kun nøje udvalgte færdigslebne diamanter af allerfineste kvalitet, der i sidste ende lander på guldsmedeværkstedet hos Ole Lynggaard i Hellerup.
Særligt slibningen er noget af det vigtigste for familien Lynggaard og co.
”Det eneste menneskeskabte ved en diamant er slibningen, og er desuden det, der får diamanten til at skinne. Derfor går vi meget højt op i slibningskvaliteten, og det er ikke noget, vi har lyst til at gå på kompromis med,” siger Søren Lynggaard.
Og den kvalitet har også udviklet sig markant hen over de seneste 20 år. Man kan i dag slibe meget mindre sten i meget højere kvalitet, hvilket giver helt nye muligheder for designerne.
Samtidig har efterspørgslen på det ansvarlige fulgt med – og i dag står smykkevirksomheden i en position, hvor den kan tilbyde det helt kompromisløse.
Det betyder, at man sagtens kan finde en billigere diamant – og det påpeger Søren Lynggaard stadig er den væsentligste faktor for mange – men her er det ikke prisen, der konkurreres på. Det er den særlige kombination af kvalitet, design og ansvarlighed.
”Vi stræber i hvert fald efter at være på allerhøjeste niveau af de tre aspekter. Og det betyder ikke, vi ikke kan blive bedre, for vi er ikke perfekte – men vi kan til enhver tid sige, at vi gør vores allerbedste, der i tiden kan lade sig gøre i vores branche. Den rykker sig stadig i en fortsat positiv retning dag for dag,” siger Søren Lynggaard.
Det gode navn er altid på spil
Som CEO har Søren også selv fingrene nede i materien, da han er vokset op med virksomheden helt tæt inde på livet. Allerede som dreng gjorde han rent i værkstedet, og senere har han været produktionschef i en længere årrække.
Søsteren Charlotte Lynggaard og faren Ole designer alle kollektionerne, og derudover er flere af de yngre familiemedlemmer på vej ind i det lille dynasti. Samtidig har flere af guldsmedene på værkstedet indbyrdes familierelationer.
Og betydningen af familiens navn og faderens stiftelse af virksomheden helt tilbage i 1963 er noget, der i den grad bidrager til en fælles ansvarsfølelse.
”I og med at det er vores navn, der står på alt, hvad vi laver, så føler vi et helt naturligt ansvar. Der er jo ikke nogen af os, der lige om lidt har et andet job eller har frasolgt noget til anden hånd. Vi ved, at det er vores gode navn, der altid er på højkant. Og derfor går vi meget op i, at alting er i orden. For hvis man ikke gør det, så kan man hurtigt ødelægge alt det, man har bygget op over de seneste 60 år,” fortæller Søren Lynggaard.
Du kan udforske hele solitaire-kollektionen hos Ole Lynggaard Copenhagen her.
Annoncen er produceret den 01.05.2023 af Børsen Creative i samarbejde med Ole Lynggaard Copenhagen