SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Annoncørbetalt indhold af Turismo de Tenerife

Europæisk naturperle får fat i både cykelryttere og gourmetfans

Tenerife har muligheder for cykling, naturparker, gourmetmad og autentiske udflugter med lokale forretningsdrivende. Øen har nemlig gennemgået en forvandling, der har bragt den på linje med tidens tendenser i retning af aktiv ferie.

De fleste kender den spanske ferieø Tenerife, mange måske fra dengang hvor charterturismen havde kronede dage, og folk ikke tøvede med at booke samme ferie år efter år. Når coronapandemien atter levner plads til, at vi kan rejse ud i sol og varme, vil man kunne se en ø, der har været igennem lidt af en forvandling.

Øen er blevet et hot spot for professionelle cykelhold og andre aktive gæster, der udnytter øens mangeartede natur og kulinariske faciliteter, som også den kendte Michelin-guide har fået øjnene op for.

I dag er charterturismen blevet suppleret med flere rejseformer, hvor pakkerejsen nu er nabo med smutturen, der afvikles over en forlænget weekend. Hvor familieferien stadig afvikles i ophold, der kan tælles i hele uger, er den aktive feriekendetegnet ved, at opholdet varer kortere og ikke sjældent inkluderer for eksempel medbragt kajakudstyr eller en cykel.

Gæster er aktive

Dermed matcher øen også bedre danskernes foretrukne ferieform, hvor der lægges vægt på at udnytte tiden til at få rørt sig.

En befolkningsundersøgelse bestilt af rejsebureauet Spies og foretaget gennem analyseinstituttet Epinion i 2015 viser, at tre ud af fem danskere mellem 18 og 45 år, der samtidig er i et parforhold, dyrker motion på ferien.

buceo-3.jpg
Foto: Foto: Turismo de Tenerife

Danske Pia Louw, der er markedsføringchef på Tenerifes turistkontor, har boet på øen de sidste 40 år og i størstedelen af tiden arbejdet med turisme. Hun har observeret skiftet i aktivitetsniveauet, ikke alene hos danskerne, men blandt alle gæsterne: Mindre afslapning ved poolen og mere bevægelse i kroppen.

”Tendenserne har ændret sig. Før i tiden tog man bare på ferie og var på et hotel og tog sol og var tilfredse med det. Nu om dage er de rejsende mere erfarne, og man går ud og oplever de lokale byer, ser sig omkring, bruger naturen, og man er i det hele taget mere aktiv på ferien,” fortæller hun.

49 pct. Areal af øen er dækket af natur

Hun taler om, at gæsterne i højere grad vil udnytte tiden og få flest mulige oplevelser med hjem.

Den stigende interesse for aktiv ferie har givet øen medvind og tallene synes at bekræfte det. Fra finanskriseåret 2009, hvor besøgstallet var 4,7 mio. gæster, er niveauet nu tilbage på lige over 6,1 mio. gæster om året.

Booker selv rejse

Allerede i 1954 blev den nordlige del af øen, Puerto de la Cruz, udpeget som et turistegnet område med høj seværdighedsværdi. Det skyldes den store interesse for at bruge naturen til afslapning og rekreation. Det er nemlig samtidig her, man finder tre naturbeskyttelsesområder, som begunstiges af Passatvinden, der skaber et særligt frodigt klima.

Den sydlige del af øen er kendetegnet ved det lidt mere tørre klima og sit vulkanlandskab, og det er her, dagens turisme er koncentreret. Her lander flest fly, blandt andet lavprisselskaberne, fra Europa, og det skyldes mulighederne for selv at stå for at booke fly og overnatning på nettet, vurderer Pia. Der er ikke i samme grad behov for professionelle rejsearrangørers assistance.

”Folk er mere rejsedygtige, end de var førhen. Og de er mere erfarne, fordi det er blevet ret almindeligt at rejse. Folk booker selv på nettet og indlogerer sig uden hjælp fra rejsebureauer,” siger hun og peger på overnatningstilbuddene, der spænder over hoteller, lejligheder og privat indkvartering.

Vi laver noget

Som en del af en strategi om at få Tenerife tilbage på skiltene i afgangshallerne efter finanskrisen i 2009, begyndte turistkontoret i 2011 at uddele spørgeskemaer i lufthavnen på Tenerife – hvad interesser egentlig folk?

11.000 besvarelser senere stod det klart, at øens årlige gennemsnitstemperatur på 21-25 grader for mange var perfekt til at røre sig i – det var i hvert fald aktiv udfoldelse, der stod højest på listen hos de mange gæster, der havde svaret.

”Folk gerne ville være mere aktive i deres ferie. Cykling, vandring, surfaktiviteter, dykning og golf toppede listen over besvarelser. Det hjalp os med at afdække, hvordan vi skulle bruge naturen på øen, som jo er en gratis ressource, vi har,” fortæller hun.

Ikke mindre end 48 pct. af øens areal er dækket af natur, hvoraf det meste er fredet, og det gør det til et af øens største aktiver.

Autentiske eksperter

Samtidig begyndte turistorganisationerne i høj grad at involvere de lokale, så kommuner og private kom til at tage del i turismen og bidrage med anderledes oplevelser. Formålet var at give dem mulighed for at blive en del af turismen og få de lokale, som jo er eksperter i området, til at oprette små virksomheder, der kunne tilbyde de aktiviteter, der havde høj interesse. Det giver turisten mulighed for at se steder i sadlen eller med rygsæk på, de måske aldrig havde fundet frem til på egen hånd.

”På den måde har vi skabt en bæredygtige forretningsmodel, hvor vi, med lokal støtte, tilbyder små grupper af turister meget autentiske oplevelser, som bliver til uforglemmelige oplevelser,” siger Pia Louw.

Michelin og vulkanvin

Lige som vulkanens over 3000 højdemeter har fået en krog i både professionelle og motionsryttere, har jorden under vulkanen været grobund for øens egen vinproduktion.


Vinen og adgangen til frisk fisk i havet ud for Vestafrika har åbnet topkokkes øjne for øens fødevarer. I 2016 åbnede den første Michelin-restaurant, MB, der i dag har to stjerner, og flere restauranter er siden kommet til.

Det hele startede med det lokale køkken, hvori man finder inspiration fra Sydamerika, det traditionelle europæiske køkken og indflydelse fra naboøerne i Makaronesien i det nordlige Atlanterhav, som i dag tilhører blandt andet Portugal, Spanien og Kap Verde.

Det gennemsnitlige ophold på øen varer tre dage – nok til at nå et par af de ialt seks Michelin-stjerner, der er uddelt til fem restauranter på øen. Og med tanke på, hvor langt internationale gæster er parat til at rejse for at nå en række af de danske Michelin-restauranter, mener Pia Louw at øen er et godt bud på en gourmetferie mellem de rigtige ferier.

”Man flyver kun fem timer fra Danmark, så der er jo faktisk mulighed for at gøre det på en forlænget weekend – som alternativ til en storbyferie.”

Se restauranterne, cykleruterne og vandreture til vinsmagning her

Annoncen er produceret den 09.03.2020 af Børsen Creative i samarbejde med Turismo de Tenerife.

Forsiden lige nu