KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement
Annoncørbetalt indhold af Atea

Amalie og hendes forventningsfulde generation stempler ind: ”Jeg tror ikke, virksomhederne er helt klar til at møde de unge”

”Hvis vi selv kan vælge – og vi er jo vokset op med, at vi har frit valg på alle hylder – jamen, så vælger vi frihed. Så vælger vi os selv,” siger Amalie Haubo som en kommentar til, hvorfor de yngre generationer går så meget op i frihed på arbejdspladsen. Foto: Thomas Elken
”Hvis vi selv kan vælge – og vi er jo vokset op med, at vi har frit valg på alle hylder – jamen, så vælger vi frihed. Så vælger vi os selv,” siger Amalie Haubo som en kommentar til, hvorfor de yngre generationer går så meget op i frihed på arbejdspladsen. Foto: Thomas Elken

De yngre generationer er digitalt indfødte, sociale væsner med høje forventninger til sig selv, deres fremtidige arbejdsplads og valget af digitale arbejdsredskaber. Amalie Haubo på 27, der studerer på CBS, er skeptisk i forhold til, om virksomhederne er klar til at modtage hendes generation. ”Generationerne er så forskellige lige nu”

Der er sket meget, siden vi gik fra modem til fibernet. Lige sådan er den digitale udvikling gået stærkt. I dag er vi online hele tiden, og mange fra de yngre generationer har aldrig oplevet andet, for nu har vi alle en smartphone i lommen, der de facto er en ekstra, lille laptop.

De yngste Millennials og de ældste fra Generation Z er nu midt i tyverne og har haft telefon og laptop i over halvdelen af deres liv. De er vant til at se det som en forlængelse af dem selv. En forlængelse, der er afgørende for, hvor, hvornår og hvordan de arbejder.

Amalie_Apple_5 l.jpg
”Jeg har en forhåbning om, at jeg på et tidspunkt får en god løn. Men det er ikke det, det handler om. Jeg vil hellere have en lavere løn for et arbejde, hvor jeg trives og ikke sælger min sjæl,” siger Amalie Haubo. Foto: Thomas Elken

Den forlængelse bliver også direkte afspejlet i de forventninger, Amalie og hendes generation har til deres kommende digitale arbejdsredskaber i deres fremtidige arbejdsliv.

Men er virksomhederne overhovedet klar til at lave om på rutinerne og tage imod de yngste generationer? Er de i stand til at tiltrække og fastholde den eftertragtede talentmasse, der skal bære dem sikkert ind i 2030’ene?

Er arbejdsgiverne klar til frihed?

Noget tyder på, at arbejdsgiverne skal indstille sig på at give større individuel frihed for de yngre medarbejdere, påpeger Amalie Haubo, 27, der er påbegyndt en international kandidat i Management of Creative Business Processes på CBS på Frederiksberg.

”Jeg tror ikke, virksomhederne er helt klar til at møde de unge. Generationerne er så forskellige lige nu. Også i forhold til arbejdsmoral. Det, tror jeg, har noget at gøre med vores syn på frihed. Hvis vi selv kan vælge – og vi er jo vokset op med, at vi har frit valg på alle hylder – jamen, så vælger vi frihed. Så vælger vi os selv,” siger Amalie Haubo.

Derfor må de digitale arbejdsredskaber, arbejdsgiveren stiller til rådighed, også gerne passe ind i vores eget liv, mener Amalie. Hun ser gerne, at der er frit valg af digitale arbejdsredskaber hos en arbejdsgiver.

”Det er jo smart, at computeren og telefonen arbejder sammen med mit ur. At de taler sammen, og at det hele samarbejder, som man har brug for. Der er selvfølgelig også lidt identitet i det, og man sender nogle signaler om, hvem man er, når man committer sig til et brand,” siger hun.

Frit valg af digitale arbejdsredskaber er med til at farve hendes indtryk af arbejdsgiveren.

”Man lægger altid mest mærke til, når noget overrasker både over eller under forventning, og hvis jeg fik frit valg, ville jeg have et positivt syn på arbejdsgiveren.”

Arbejde med venner

Allerbedst ville det være, hvis hun kunne arbejde sammen med sine venner – eller blive venner med sine kolleger. Det sociale aspekt på en arbejdsplads er helt afgørende for Amalie Haubo. Hun er vokset op i Aarhus, men er ved at slå rødder i København.

”Gode kollegaer er noget af det mest afgørende overhovedet. Man skal bruge så mange timer på sin arbejdsplads, så jeg vil virkelig gerne hygge mig. Jeg håber, mine arbejdsopgaver på en fremtidig arbejdsplads er interessante, men jeg håber endnu mere, at mine kolleger er søde. Det er det sociale, der driver værket for mig,” siger hun.

Så at stemple ind på et klassisk 8-16-job med kolleger, hun ikke har noget til fælles med, det håber hun ikke fremtiden byder hende.

”Det skulle jeg virkelig have mange penge for,” siger Amalie Haubo. Hun er født i 1995 og føler derfor, hun står med et ben i hver generations lejr. Hun har venner, der er Millennials – og hun studerer hovedsageligt med unge fra Generation Z.

Afhængig af kilderne, beskrives Generation Z som meget tech-vante og som værende gode til at multi-taske mellem forskellige opgaver. Millenials siges i højere grad at søge mod fællesskab i arbejdet og at være bedre til det lange seje fokus.

Amalie_Apple_2 l.jpg
Og Amalie Haubo vil gerne op i hierarkiet i virksomheden, fordi hun gerne vil være med til at påvirke den virksomhed, hun er en del af – og så har hun en klar forventning om, det er dér, de mest spændende opgaver findes. Foto: Thomas Elken

Til gengæld siges Gen Z også at være mere entreprenante end tidligere generationer og meget tyder på, at Gen Z var en stor del af bevægelsen #QuietQuitting, hvor man kun ydede det mest nødvendige på sit arbejde for at opretholde en fornuftig work/life-balance i sit eget liv.

De(t) kreative trækker

Når Amalie om et par år afslutter sin kandidat, drømmer hun om en stilling i en af de kulturelle og kreative brancher – ikke for selv at være kreativ, for det er hun slet ikke, siger hun, men for at omgås de kreative.

”Jeg vil vildt gerne arbejde med medier som tv eller radio. Jeg er ikke selv en kunstnerisk sjæl, men jeg synes, de mennesker, der er kreative, er sindssygt spændende. Så kan jeg lige snige mig ind som CBS’eren og have overblikket,” siger hun.

Uanset om hun til den tid arbejder mest som Millenial eller Generation Z, vil hun tage hele sin person med på arbejde.

Amalie_Apple_3 l.jpg
”Jeg er glad for at tage en lang videregående uddannelse, men jeg tror ikke, det er den eneste måde at komme frem i livet på. Det er ikke det, der afgør, om man bliver lykkelig,” siger Amalie Haubo. Foto: Thomas Elken.

”Jeg behøver måske ikke blive direktør, men noget deropad. Jeg vil dog ikke være succesfuld på bekostning af mit liv. Det vil være den største fejl i at få succes. Misser man nogle ting i løbet af et liv, fordi man arbejdede, er det ikke verdens undergang. Men prioriterede man sit arbejde så højt, at man står alene til sidst? Det ville være ærgerligt,” siger hun.

Læs mere om, hvordan Atea kan hjælpe dig med frit valg af IT-udstyr

Annoncen er produceret af Børsen Creative 12.06.2023 i samarbejde med Atea

Forsiden lige nu