KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement
Annoncørbetalt indhold af Gazellepartner Danmarks Eksport- og Investeringsfond

23-årig iværksætter tænkte eksport fra starten: Det er ikke spændende for mig kun at vokse med 10-15 pct om året

Daniel Johannesen har med Watery skabt en international e-handelssucces. I dag sælger han svømmeudstyr online i primært Tyskland, Sverige og Norge, men er også til stede i Polen, Belgien, Frankrig, Spanien og Østrig. Foto: Kåre Viemose
Daniel Johannesen har med Watery skabt en international e-handelssucces. I dag sælger han svømmeudstyr online i primært Tyskland, Sverige og Norge, men er også til stede i Polen, Belgien, Frankrig, Spanien og Østrig. Foto: Kåre Viemose

Før eller siden skal man til udlandet, hvis man som dansk e-handelsbutik har vækst i blodet. Den 23-årige Daniel Johannesen fra Watery har haft kurs mod udlandet fra starten og forventer en omsætning på et trecifret millionbeløb inden for et par år.

Selvom svømmesporten er Danmarks tredjestørste sport, er der en naturlig grænse for, hvor mange badedragter og svømmebriller, man kan sælge i Danmark.

Det har grundlæggeren af onlinebutikken Watery, Daniel Johannesen, der bl.a. er kendt for tv-programmet Løvens Hule, været bevidst om fra starten. Og han har tænkt stort, før de fleste havde gjort sig tanker om karriere: Da han gik i 2.g, droppede han svømning på eliteplan for at hellige sig Watery. Og da han i 3.g afleverede studieretningsprojekt, handlede det netop om, hvordan Watery kunne slå igennem på et internationalt marked. For når man har en vision, der er drevet af vækst, er der ingen vej udenom:

“Ambitionen har været der fra starten. Allerede i 2016 sagde jeg, at Watery skulle være Skandinaviens største butik inden for kategorien. Hvis man skal have en gennemslagskraft og en forretning, der vokser om 10 eller 20 år, så er man nødt til at komme ud over landegrænserne. Det er ikke spændende for mig kun at vokse med 10-15 pct. om året. Det er muligt, at der er andre virksomheder, der ville være glade for det. Men det er slet ikke hurtigt nok for os,” siger den 23-årige virksomhedsejer, der anslår, at cirka en tredjedel af omsætningen i dag kommer fra udlandet, primært Sverige, Norge og Tyskland, men de er også til stede i Polen, Belgien, Frankrig, Spanien og Østrig.

484A3952.jpg
Watery startede som en e-handelsplatform for svømmeprodukter - men for at kunne konkurrere med Amazon, har man nu produkter som badetøj, svømmebriller og paddleboards i eget mærke. Foto: Kåre Viemose

Sidste år var omsætningen 60 mio. kroner. Næste år forventer han, at omsætningen kommer tæt på et trecifret millionbeløb. Den Horsens-baserede virksomhed har i dag 15 fuldtidsansatte og omkring 30 tilknyttede ungarbejdere.

Mere end en fragtaftale og en oversættelse

Det har dog langt fra været én stor vækstrejse at flytte en succesfuld e-handelsbutik over grænserne – eller over Øresund, som der var tale om i første omgang. Selvom konceptet var det samme med kendte brands inden for svømning som Speedo, Arena og Tyr, måtte Watery konstatere, at det ikke var nok bare at få oversat hjemmesiden til svensk. Det var en tung start.

“I starten fremstod den svenske hjemmeside ikke troværdigt. Pludselig var der et dansk telefonnummer i handelsbetingelserne, eller også havde vi ikke lagt midsommer ind i kalenderen. Det kan lyde som meget små ting, men det ender med at give et utroværdigt indtryk,” siger Daniel Johannesen, der også måtte vente adskillige måneder på at få Swish, den svenske pendant til Mobilepay.

484A3982.jpg
På Watery-kontoret i Horsens er der i dag 15 fuldtidsansatte og omkring 30 tilknyttede ungarbejdere. Sidste år var omsætningen 60 mio. kroner. Næste år forventes det, at den kommer tæt på et trecifret millionbeløb. Foto: Kåre Viemose

I sidste ende kom gennembruddet i Sverige efter halvandet år med nogle af de samme kvaliteter, som havde fungeret i Danmark: Tiltag, der hverken var særligt digitale eller skalerbare: Aftaler med svømmeklubber, bannere i svømmehaller og hårdt benarbejde.

“Vi brugte en weekend på at køre en trailer med udstyr op til et svømmestævne nord for Stockholm. Der står man så foran 500 mennesker, og det kan virke gammeldags, men det fungerer,” fortæller Daniel fra Watery, der løb ind i nogle andre kulturelle problemer, da han prøvede at slå igennem i Tyskland. Tyskerne brød sig simpelthen ikke om den friskfyragtige tone, der havde fungeret godt i Danmark. Kommunikationen måtte rettes til i en mere formel retning.

Gik til udlandet med sit eget mærke

Med en befolkning, der er 12 gange større end Danmarks, siger det sig selv, at et marked som f.eks. det tyske har et enormt potentiale. Men konkurrencen er også en anden, og det har krævet både strategiske overvejelser og investeringer.

For Watery har strategien været at tage et land ad gangen. I første omgang var rækkefølgen Sverige, Norge og Tyskland.

“Og så har vi brugt et par år på at udvikle vores egen produktlinje. Jeg kan ikke ligge og konkurrere med tysk Amazon om de samme produkter,” fortæller han.

484A4035.jpg
Da Daniel Johannesen gik i 2.g, droppede han svømning på eliteplan for at hellige sig Watery. Og da han i 3.g afleverede studieretningsprojekt, handlede det om, hvordan Watery kunne slå igennem på et internationalt marked. Foto: Kåre Viemose

Beslutningen om at lave sine egne produkter som badetøj, svømmebriller og paddleboards i sit eget mærke, Watery, gav også en ny udfordring. Finansiering havde nemlig ikke været et større emne før. I begyndelsen havde hans far indskudt 100.000 kroner, men ellers var butikken vokset organisk med et mindre indskud undervejs, bl.a. fra de fire grundlæggere af virksomheden Hobbii, der ejer 20 pct., mens den tidligere direktør fra samme virksomhed ejer 10 pct.

Vi opfordrer danske vækst- og eksportvirksomheder til at tænke stort fra starten og virkelig satse på eksport, for der er intet som eksport, der kan drive vækst i en virksomhed

Thomas Hovard, chief commercial officer i EKF Danmarks Eksportkredit

“Den store udfordring i forhold til finansiering kom, da vi tog vores strategi om at skabe vores egne produkter. Det er klart, at der er stor forskel på at bestille 30 Speedos og at lave sin egen kollektion, som man får hjem i en container. Det var et stort spring, hvor vi fik stor hjælp fra vores bank og EKF Danmarks Eksportkredit,” siger Daniel Johannesen, der fra starten har været meget bevidst om, at han ikke ville udvande sin ejerandel.

Det kræver penge at tjene penge på eksport

Netop finansieringen kan være en udfordring, når en ung, vækstvirksomhed tager et større tigerspring fremad mod eksportmarkederne. Her kan EKF f.eks. stille med en kaution til en lån, der skal bruges på udvikling eller eksport.

“Når man vil skalere sin virksomhed og ud på nye eksportmarkeder, så får man ofte brug for ekstern finansiering for at kunne tage nogle store spring fremad på kort tid. Det er f.eks. tilfældet med Watery, som kunne se potentialet i at starte sit eget varebrand og gerne ville rykke på det hurtigt. Men det kan også være fordi, du har brug for likviditet til at tage flere og større ordrer ind eller investere i maskiner og anlæg for at udvide din produktion, og du gerne vil gøre det hurtigere, end du kan finansiere det selv,” siger Thomas Hovard, der er chief commercial officer i EKF.

“Vi opfordrer danske vækst- og eksportvirksomheder til at tænke stort fra starten og virkelig satse på eksport, for der er intet som eksport, der kan drive vækst i en virksomhed. Og så står vi klar til at skaffe finansiering til de ambitiøse vækstplaner i samarbejde med virksomhedens bank,” fortsætter Thomas Hovard fra EKF.

For Daniel Johannesen gik processen med at få finansieringen på plads i det tempo, der kendetegner hans virksomhed: Det gik stærkt.

“Vi fik at vide, at det var en af de bedste budgetplaner, EKF havde set. Men vi havde selvfølgelig også fået hjælp fra erfarne venner. Det tog ikke ret lang tid at få finansieringen på plads. Så det har bare fungeret,” siger Daniel Johannesen.

Se, hvordan du med EKF Dansk Eksportkredit kan få finansieret din eksportvækst, så du kan lægge en ambitiøs vækstplan

Annoncen er produceret 07.11.2022 af Børsen Creative for Gazellepartner EKF Danmarks Eksportkredit

Forsiden lige nu