SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Røven fuld af penge

authorimage
BLOGS
Af: Line Rosenvinge
23. Apr 2014

"Den stærkeste erfaring med penge er, når man ikke har nogen, for så har man røven i vandskorpen" ordene blev sagt af billedkunstner Ulla Hvejsel, efter hun tog bukserne af.

Hvejsel er en performancekunstner, som i den her omtalte aktion forholdt sig til penge og økonomen John Kenneth Galbraiths bog The Age of Uncertainty fra 1977. 

Hun havde bygget en fritstående sort tavle, hvor der på den ene halvdel blev projiceret et billede af Galbraith og på den anden halvdel med hvidt kridt var optegnet en pengeseddel, som i midten havde et gennemskåret hul. Det var gennem dette hul kunstneren stak sin bare numse. Opsætningen var skolelæreagtig, men i stedet for en docerende lærer, var kunstneren ikke synlig ved katederet, altså foruden sin numse. Siddende bag den sorte tavle læste hun højt fra en tekst, som var udformet, så den passede ind som spørgsmål og kommentarer til den film, der blev projiceret på tavlen.

Hvejsel og Galbraith havde altså en samtale om penge. De talte om historiske eksempler, hvor man har set bankvæsenet ryge på røven. Galbraith belærte også sin elev om, at revolutioner kræver ikke bare en sag og en hær men også en trykpresse. Han citeres også for at penge, sammen med kærlighed, rangerer over menneskets største kilde til glæde.

Optagelserne med Galbraith stammer fra dokumentarserien om penge, The Age of Uncertainty, som blev vist på BBC, selvom Margaret Thatcher forsøgte at stoppe udsendelsen og sørgede for at Galbraiths art socialisme blev opponeret af et tilføjet klip med den mere liberale økonom Milton Friedman.

Alle disse ting fik kunstneren med i sin performance, der altså både var pakket med informationer, men samtidig legende let og sådan set urkomisk i opstillingen med bar numse. Hun ville have os til at tænke videre over, hvad der for eksempel menes, når man siger om nogen, at de har røven fuld af penge. Fornemmer man en vis skepsis overfor disse penge og dem, som besidder dem? "Den stærkeste erfaring med penge er, når man ikke har nogen, for så har man røven i vandskorpen." Dén sag var klar for kunstneren, som også lod vide, at dem, som derimod har masser af penge, sandsynligivs har manglende forståelse for pengenes egentlige værdi, fordi de er fritaget fra at kunne få røven på komedie.

Som det gode kunstværk, der her var tale om, var der dog ingen ende på historien. Både økonomen og kunstneren forholdt til pengene som noget der kan give glæde, magt, frihed – og bekymringer. Uforløst og allestedsnærværende som noget, det er vanskeligt at frigøre sig fra men som det også er svært at bestyre. Det er stadig The Age of Uncertainty.

Ulla Hvejsels performance, med titlen Røven fuld af penge, fandt sted den 9. april 2014 foran et publikum på bureau publik på Vesterbrogade i København. 

Profil
Line Rosenvinge authorimage Taler ofte og gerne om kulturens væsentlighed, har høje tanker om kunstens værd og stiller krav til kunstens kunnen. Deler det, som er godt og vurderer også det, som går galt. Her på bloggen får du en fornemmelse for aktuelle hændelser fra kulturens verden med tanke på bredere relevans. Men du får også indblik i afkroge af kunstlivet, som du ellers ikke møder den i dagspressen.

Rosenvinge er siden 2005 selvstændig via Tender Task som kunstkritiker, forretningsudvikler og salonværtinde.

Få Lines indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk