KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement
Virksomheder

Efter mislykket storsats: Lego henter ny direktør for bæredygtighed

Annette Stube var bæredygtighedschef hos Mærsk fra 2008 til 2020. 1. januar 2024 starter hun hos Lego. Arkivfoto: Simon Fals
Annette Stube var bæredygtighedschef hos Mærsk fra 2008 til 2020. 1. januar 2024 starter hun hos Lego. Arkivfoto: Simon Fals Foto: Simon Fals

Mandag fortalte Lego, at selskabet dropper stort sats på klimavenlig klods. Nu henter Lego ny bæredygtighedsdirektør

Det var en stor skuffelse for Lego og bæredygtighedschef Tim Brooks, da legetøjskæmpen mandag meddelte, at det ikke er lykkedes at lave legoklodser ud af gamle plastflasker, såkaldt rpet.

Efter mere end to års research har Lego droppet det storstilede sats, og nu henter koncernen en ny direktør ind til at stå i spidsen for bæredygtighed.

Det skriver Lego i en pressemeddelelse onsdag morgen.

Annette Stube, der lige nu er vicedirektør og chef for bæredygtighed i den finske industrikoncern Stora Enso, skifter til Lego fra 1. januar.

Tidligere var hun i mere end ti år bæredygtighedschef i A.P. Møller-Mærsk.

Dermed bliver hun chef for Tim Brooks. Meddelelsen fortæller intet om, hvad det betyder for Tim Brooks’ rolle i legetøjskoncernen.

Lego har ikke ønsket at stille op til interview, men oplyser i en mail til Børsen:

“Udnævnelsen af en bæredygtighedsdirektør er en del af vores overordnede ambition på området og har været undervejs i mange måneder. Det er bestemt ikke relateret til beslutningen om rpet i vores program for bæredygtige materialer, som er et af mange hundrede innovationsprojekter, vi arbejder på.”

Selvom vi har gjort betydelige fremskridt i løbet af de sidste par år for at reducere den indvirkning, vores virksomhed har på planeten, har vi meget mere at gøre

Niels B. Christiansen, adm. direktør, Lego

Meget at gøre

Niels B. Christiansen, adm. direktør i Lego, er glad for at få Annette Stube i ledelsen, udtaler han i pressemeddelelsen.

“Selvom vi har gjort betydelige fremskridt i løbet af de sidste par år for at reducere den indvirkning, vores virksomhed har på planeten, har vi meget mere at gøre. Vi har sat ambitiøse mål for at reducere CO2-emissioner, gøre vores produkter og emballage mere bæredygtige og cirkulære og køre klimaneutral drift. Annette (Stube, red.) har en stærk track record i at hjælpe virksomheder og regeringer med at drive systemiske forandringer, som giver varig miljøpåvirkning,” udtaler han.

I meddelelsen udtaler Annette Stube, at hun glæder sig til at skabe et bedre miljø til fremtidige generationer.

“Det er meget få virksomheder, der har børn som deres primære kunder, hvilket minder os om, at behovet for forandring er meget reelt og presserende. Det er opmuntrende at se Lego prioritere investeringer og ressourcer mod at accelerere sine bæredygtighedsambitioner, og jeg ser frem til at spille min rolle for at levere disse,” udtaler hun.

Stort stats

150 medarbejdere har i mere end to år gennemtestet 250 varianter af genbrugsplast, såkaldt rpet, som fremtidens materiale til legoklodser.

Der har undervejs været udfordringer med at sikre, at klodserne fik de rigtige farver, havde den rigtige lyd og var sikre nok for børn at lege med.

I marts havde Tim Brooks dog fortsat tillid til, at rpet var det rigtige materiale at satse på.

Derfor var det en ærgerlig bæredygtighedschef, som Børsen talte med mandag.

“Det var vores mål at kommercialisere rpet, og vi har sat mange ressourcer af og lagt en stor indsats i det, så det er rigtig skuffende, at vi bliver nødt til at droppe det,” sagde Tim Brooks.

Rpet skulle erstatte brugen af det oliebaserede plastik abs, som 80 pct. af Legos nuværende produktion består af. Det svarer til 56,5 mia. af virksomhedens legoklodser med de fire øjne.

Abs-klodserne står for 30 pct. af koncernens samlede CO2-aftryk gennem hele værdikæden – fra råmateriale til det endelige produkt. Det kræver 2 kilo olie at lave 1 kilo plastik.

I processen mod bæredygtig produktion er det “meget naturligt”, at man “løber ind i blindgyder”, sagde Tim Brooks mandag.

Højere klimaaftryk

Undervejs har Lego bl.a. fundet ud af, at produktionsfaciliteterne skulle laves helt om for at kunne fremstille klodser af rpet. Det ville gøre CO2-aftrykket højere end ved produktionen af abs-klodser.

“Beslutningen er også truffet på baggrund af det klimaaftryk, produktionen ville få. Vi har fundet ud af, at hvis vi skulle skalere produktionen, krævede det en længere produktion med flere led, mere energi, mere varme og en længere tørreproces af klodserne,” sagde Tim Brooks.

Bæredygtig
Lyden af Lego spiller ind i legetøjsgigantens omstilling
20230209-151918-3-2200x1466ma.jpg

Selvom nyheden mandag var et stort tilbageslag for Legos grønne storsats, betyder det ikke, at legetøjskæmpen helt dropper ambitionen om at finde et bæredygtigt alternativ til plastik.

Lego arbejder med “flere end 100 forskellige løsninger og alternativer til plastik”.

“Vi er blevet klogere på, hvad der skal til, for at produktet arbejder godt sammen med vores eksisterende system. Vi har stadig mange andre materialer, vi investerer i,” fortalte Tim Brooks.