KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement
Virksomheder

Novo-ejer skyder millioner i energistartup

Power-to-x startuppen Hpnow vil revolutionere brugen af kemikalier til vandrensning med ny teknologi

Det er Rasmus Frydendal, teknologichef i Hpnow, der i samarbejde med sin kollega Arnau Verdauger har udviklet en banebrydende teknologi til at lave kemikaliet brintoverilte. Maskiner som disse skal nu omdanne vand og strøm til brintoverilte verden over. Arkivfoto: Jonas Pryner Andersen
Det er Rasmus Frydendal, teknologichef i Hpnow, der i samarbejde med sin kollega Arnau Verdauger har udviklet en banebrydende teknologi til at lave kemikaliet brintoverilte. Maskiner som disse skal nu omdanne vand og strøm til brintoverilte verden over. Arkivfoto: Jonas Pryner Andersen Foto: Jonas Pryner Andersen

Forskerne Rasmus Frydendahl og Arnau Verdaguer forskede egentlig i noget andet, da de ved et tilfælde opfandt det, som den virksomhed, de ejer i dag, bygger på. Det drejer sig om power-to-x-maskinen Hpgen.

Den omdanner, kort fortalt, strøm og vand til rensningskemikaliet brintoverilte – og den gør det tilmed både grønt og sikkert.

Den opfindelse vækker så meget begejstring hos investorerne, at Hpnow nu rejser 105 mio. kr. fra Novo Holdings, der er Novo Nordisk Fondens investeringsselskab, og fra Danmarks Eksport- og Investeringsfond (Eifo).

Med det trecifrede millionbeløb i ryggen vil de gøre grøn produktion af brintoverilte verdensomspændende.

“Selvom vi er en lille startup, er vi allerede aktive på det globale marked. Det er en konsekvens af den stigende vandmangel verden over og udfordringen med at sikre rent vand af høj kvalitet,” siger Ziv Gottesfeld, adm. direktør i Hpnow via en Teams-forbindelse til Sydafrika.

Brintoverilte kan bruges som et grønt og biologisk alternativ til klor, der også bruges til vandrensning og desinficering. Hpnow vil derfor forsøge at komme ind på den del af desinficerings- og blegningsmarkedet, hvor man i dag primært benytter klor frem for det bæredygtige alternativ brintoverilte.

Med den nye maskine og mulighederne for at producere brintoverilte mere bæredygtigt og sikkert, håber Ziv Gottesfeld at blive en del af den grønne omstilling på globalt plan.

“Elektrificering er nøglen til at opnå målet om at blive uafhængige af fossile brændstoffer. Vi er glade for at spille en, forhåbentlig, vigtig rolle i det,” siger Ziv Gottesfeld.

En atypisk produktion

Ifølge Marie Münster, professor i analyse af energisystemer ved DTU, kan teknologien i Hpnow rumme stort potentiale.

“Vi har ikke stor tradition for kemisk industri i Danmark, men det er interessant, at man slipper for at skulle håndtere og transportere et kompliceret og farligt kemikalie, fordi man producerer det lokalt,” siger hun.

105 mio. kr. har Hpnow hentet hos Eifo og Novo Holding

Power-to-x kræver, som navnet selvsagt indikerer, strøm – og masser af det.

“Vi taler om, at vi skal fordoble vores strømforbrug, måske helt op til en firedobling i fremtiden. Det kræver et enormt strømforbrug og et fleksibelt anlæg, hvis de her løsninger skal fungere,” siger Marie Münster.

At et anlæg er fleksibelt – forklarer Marie Münster efterfølgende – betyder, at det kan overproducere i perioder, hvor strømmen er billig. Og omvendt, at anlægget kan producere mindre eller slukkes helt, når strømmen er dyr.

Et milliardmarked

Det er Danmarks Eksport- og Investeringsfond (Eifo), der har været lead på investeringsrunden. For Jonas Bjaaland, investeringsdirektør for landbrug og energi i Eifo, har investeringen i Hpnow været oplagt.

“Det er jo et enormt milliardmarked, vi bevæger os ind i. Lige nu kan de (Hpnow, red.) ikke konkurrere direkte med de store kemikaliefabrikker, men målet er selvfølgelig at udvikle Hpnows teknologi, så man på sigt kan lave grøn kemikalieproduktion i samme størrelsesorden, som fabrikkerne gør,” siger han.

Elektrificering er nøglen til at opnå målet om at blive uafhængige af fossile brændstoffer

Ziv Gottesfeld, adm. direktør, Hpow

Selvom markedet for grøn kemikalieproduktion ifølge Jonas Bjaaland er for stort og fragmenteret til allerede at tale om at indtage markedsandele, er han optimistisk omkring satsningen på den nye power-to-x-teknologi.

“Hpnow rammer en hel ny teknologi, som ikke er i markedet. Så det passer godt til os, fordi vi jo generelt arbejder målrettet for at investere i grøn teknologi, som også er økonomisk bæredygtigt,” siger Jonas Bjaaland.

Andre læser også

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis