Det var en selvsikker bæredygtighedschef på klimaområdet, der i marts i år fortalte om Legos omfattende planer om at producere legoklodser ud af gamle plastikflasker inden 2030.
“Vi har det godt med materialet,” lød det fra Tim Brooks.
Men nu har den midtjyske legetøjskæmpe droppet satset med genanvendte plastflasker, såkaldt rpet, til fremtidens grønne materiale. Det sker, efter at selskabet har investeret i udviklingen af rpet i mere end to år.
“Det var vores mål at kommercialisere rpet, og vi har sat mange ressourcer af og lagt en stor indsats i det, så det er rigtig skuffende, at vi bliver nødt til at droppe det,” siger Tim Brooks.
“Det var vores mål at kommercialisere rpet, og vi har sat mange af ressourcer og lagt en stor indsats i det, så det er rigtig skuffende, at vi bliver nødt til at droppe det
Tim Brooks, bæredygtighedschef, Lego
Rpet skulle erstatte brugen af det oliebaserede plastik abs, som 80 pct. af Legos nuværende produktion består af. Det svarer til 56,5 mia. af virksomhedens legoklodser med fire øjne.
Abs-klodserne står for 30 pct. af koncernens samlede CO2-aftryk gennem hele værdikæden – fra råmateriale til endeligt produkt. Produktet kræver 2 kg olie for at lave 1 kg plastik.
“Vi har aldrig arbejdet med rpet før, og det er meget naturligt, at vi i processen mod en mere bæredygtig produktion løber ind i blindgyder, hvor nogle ting ikke fungerer, og det er tilfældet med rpet,” siger Tim Brooks, som ikke vil fortælle, hvor meget Lego har investeret i at udvikle materialet.
Det tog 150 medarbejdere at gennemteste 250 variationer af rpet, før Lego kom frem til det materiale, som Tim Brooks præsenterede Børsen for i marts.
Dengang var der også udfordringer med at sikre, at klodserne fik de rigtige farver, havde den rigtige lyd og var sikre nok for børn at lege med.
Bæredygtighedschefen havde dog fortsat tillid til, at rpet var det rigtige materiale at satse på.
Hvorfor tog det mere end to år at finde ud af, at materialet ikke kan bruges?
“Det er selvfølgelig en stor investering, når så mange mennesker bruger flere år på at udvikle noget. Det viser bare, hvor seriøse vi er omkring at bruge det her materiale. Det tager lang tid at gå fra idé til produkt, og vi har høje sikkerhedsstandarder og kvalitetskrav, som det tager tid at opnå. To år er ikke så lang tid i en større sammenhæng,” siger Tim Brooks. Legetøjskoncernen er stiftet i Billund i 1932 af Ole Kirk Kristiansen. I dag har koncernen 988 butikker og mere end 27.000 ansatte i over 40 lande. Siden 2018 er omsætningen steget med godt 77 pct. til 64,6 mia. kr. i 2022. Driftsindtjeningen voksede i samme periode med mere end 65 pct. til 17,9 mia. kr. Lego har egne brands som Duplo, City, Friends, Ninjago og Dreamzzz. Derudover har selskabet licensaftaler med andre koncerner om temaer som Marvel og Harry Potter.
I processen har Lego bl.a. fundet ud af, at produktionsfaciliteterne skal laves helt om for at kunne fremstille klodser af rpet. Det ville gøre CO2-aftrykket højere end ved produktionen af abs-klodser i dag.
“Beslutningen er også truffet på baggrund af det klimaaftryk, produktionen ville få. Vi har fundet ud af, at hvis vi skulle skalere produktionen, krævede det en længere produktion med flere led, mere energi, mere varme og en længere tørreproces af klodserne,” siger Tim Brooks.
Selvom der er tale om et stort tilbageslag for Legos grønne storsats, betyder det ikke, at legetøjskæmpen helt dropper ambitionen om at finde et bæredygtigt alternativ til plastik.
Lego arbejder med “flere end 100 forskellige løsninger og alternativer til plastik”.
“Vi har lært meget af arbejdet med rpet og set, hvad der fungerer, og hvad der ikke fungerer. Vi er blevet klogere på, hvad der skal til, for at produktet arbejder godt sammen med vores eksisterende system. Vi har stadig mange andre materialer, vi investerer i, herunder e-metanol,” siger Tim Brooks.
I april indgik Lego en aftale med European Energy, hvor det danske energiselskab skal producere e-metanol fra vedvarende energikilder, som kan bruges i stedet for plastik. Lego forventer at kunne bruge produktet i de første legoklodser i 2024.
Efter at have lagt rpet i graven vil Lego nu også satse på at gøre hvert led i produktionen af abs-plastik mere bæredygtigt. Tim Brooks kan dog ikke fortælle, hvor meget koncernen forventer at kunne reducere plastikklodsernes klimaaftryk med de kommende fem år.
“Det bliver ikke 100 pct. bæredygtigt med det samme, men vi vil arbejde på at få flere biomaterialer og genbrugte dele ind i produktionen, så vi arbejder hen imod kun at bruge bæredygtige materialer,” siger Tim Brooks.
Niels B. Christiansen, adm. direktør i Lego, indrømmer, at det gør det sværere at kommunikere produkternes klimaaftryk til kunderne. Det vil i første omgang være umuligt for koncernen at fortælle, hvor stor CO2-reduktionen er for hvert enkelt produkt. Det sagde topchefen til Financial Times mandag.
I august meddelte Lego, at koncernen tredobler investeringerne i at omstille til bæredygtig produktion. Nu skal der skydes 3 mia. kr. i koncernens grønne omstilling hvert år frem mod 2025 i stedet for den hidtidige årlige investering på 1 mia. kr.
Med den øgede investeringspulje forpligtede koncernen sig til at opnå nettonuludledning i hele værdikæden senest i 2050.
For at nå i mål med strategien investerer Lego i forskning i bæredygtige materialer, indpakning og en mere cirkulær forretningsmodel.
Samtidig skal Lego fortsat være i dialog med underleverandører, ligesom der skal investeres yderligere i energieffektivitet og vedvarende energi for at skabe 100 pct. vedvarende energikilder til fabrikker, kontorer og butikker.
Lego er ved at opføre to fabrikker i hhv. Virginia, USA, og Vietnam. Der investeres 6,7 mia. kr. i hvert af byggerierne, og ambitionen er, at begge skal have CO2-neutral drift.
Niels B. Christiansen forklarede i august den væsentligt større investeringspulje med, at selskabet nu er klar til at sætte skub i de bæredygtige produkter, der nu skal rulles ud.
"Nu går vi ind i en fase, hvor vi virkelig kan begynde at eksekvere og få ting til at ske, og det kræver typisk nogle flere penge,” sagde topchefen.
Ifølge Tim Brooks handler det også om, at Lego ikke kun investerer i selve klodsen, men også i at skabe en cirkulær forretningsmodel med genbrug af materialer og klodser.
“Vi holder fast i vores ambitiøse mål, og vi har flere bæredygtige materialer på vej, som i lige så høj grad som rpet kræver store investeringer og omfattende udvikling,” siger Tim Brooks.