SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Virksomheder

Iværksættere forfulgt af politianmeldt Aarhusiansk webshop i årevis: "Vi kan kun håbe, at myndighederne på et tidspunkt vågner"

null

Få hundrede meter fra Mark Haugaard og Halfdan Harrings firmaadresse i det nordlige Aarhus og webshoppen Myposture ligger webshoppen Anodyne, drevet af ægteparret Mia og Kenneth Gaardmand Avnsted.

Læs også: Politianmeldt webshop sat til salg for 16 mio - ejere står bag mulig abonnementsfælde i Storbritannien
Begge selskaber sælger såkaldt holdningskorrigerende trøjer. Men mens Anodynes både er godkendt af amerikanske FDA og registreret som medicinsk udstyr i Europa, er trøjerne fra Myposture stramme T-shirts uden nogen dokumenteret effekt.

Siden Myposture kom til i 2017, har ægteparret bag Anodyne oplevet at have fået kopieret det meste af forretningen.

"De startede med at kopiere alle vores billeder, tekster, størrelsesguides og videoer. Det indgik vi et forlig på 15.000 kr. for. De var lige startet, og vi syntes egentlig, det var lidt synd for dem," fortæller Mia Gaardmand Avnsted og fortsætter: "De blev ved at sige, at det bare var en fejl, og at det var deres marketingbureau, som havde gjort det. Vi tænkte, at det bare var nogle unge og lidt for smarte knægte."

Læs også: Po­li­ti­et ef­ter­fors­ker aarhusiansk web­shopkarrusel for svin­del: "Vi kan selv­føl­ge­lig gen­ken­de nav­ne"
Kort efter gik det op for ægteparret, at forliget kun var den spæde begyndelse på en årelang kamp mod de unge forretningspartnere.

I ethvert land, Anodyne er gået ind i, er Myposture angiveligt åbnet lige efter og har i følge Anodyne lagt sig så tæt op ad selskabet, at kunderne ikke har kunnet finde hoved og hale i de stramme T-shirts over for de medicinsk registrerede trøjer.

Har brugt varemærke

På et tidspunkt måtte Anodyne, der sidste år omsatte for godt 30 mio. kr., dedikere en fuldtidsmedarbejder i England til opkald og mails fra rasende kunder, som troede, at Anodyne havde snydt dem med værdiløse produkter.

Ifølge Anodyne havde kunderne bare slet ikke købt tøj hos dem, men hos Myposture.

I Danmark er Myposture blevet dømt i byretten for at have misbrugt Anodynes varemærke - noget de holdt op med efter dommen.

Læs også: Jurister om webshopkarrusel: "Det ligner simpelthen organiseret svindel"
Men ægteparret har igen stævnet Myposture. Denne gang for at vildlede kunder i en sådan grad, at de tror, der er tale om Anodynes produkter.

Den nye stævning går bl.a. på påstande om systematisk at snylte på og kopiere for at lukrere på Anodynes brand samt markedsføring og markedsstrategi - helt ned til detaljer som at holde fødselsdag på samme tid og give ens rabatter med ens rabatkoder.

Anodyne stævnede Myposture i september 2018, men fik først berammet et retsmøde i februar 2020.

"De har været helt enormt skadelige for os. Selvom vi i dag ikke ser markedsføring af Myposture længere, får vi stadig dagligt produkter sendt fra deres kunder, som tror, det er vores. Vi kan ikke komme af med det. Vi kan ikke forklare folk bredt, at det ikke er vores produkter. Folk forstår det simpelthen ikke," siger Mia Gaardmand Avnsted.

Efterhånden er det dog i højere grad forbløffelsen over, at myndighederne ikke har grebet ind og stoppet Myposture, end det er vrede mod Mark Haugaard og Halfdan Harring, som fylder hos Anodyne. Mia Gaardmand Avnsted fortæller, at de har forsøgt alt og kontaktet alle myndigheder, de kunne komme i tanke om fra Lægemiddelstyrelsen til Sikkerhedsstyrelsen og Forbrugerombudsmanden.

De har også forsøgt at råbe Google, Facebook og Trustpilot op om, hvad de anser som konsekvente brud fra Myposture på selskabernes retningslinjer.

Læs også: Champagne, fælles ferier, adresser og forretninger: Så tæt hænger netværket bag webshopkarrusel sammen
"Vi har, efter de kom ind på markedet, haft svært ved at bryde igennem i Sverige, Norge og Finland, fordi ingen længere stoler på, at vi sælger et produkt, som virker. Vi har en kundebase, som vi lever af, men vi har i perioden haft sværere ved at skaffe nye kunder, fordi markedet har været oversvømmet af falske produkter," siger Mia Gaardmand Avnsted.

Børsen har tidligere beskrevet, hvordan Haugaard og Harring fabrikerer falsk omtale af deres produkter.

På Mypostures svenske hjemmeside har der stået, at det var "Årets Produkt 2017" og havde fået fem stjerner i Aftonbladet samt var "Årets mest innovative produkt" i Expressen. På den norske hjemmeside var det "Årets bedste produkter 2017" i Aftenposten og "årets mest innovative produkter" i VG. Og på den hollandske hjemmeside fremgik Myposture med fem stjerner fra både De Telegraaf, Metro og AD.

Anmeldelserne er usande.

I Danmark er Posture Clothing ApS politianmeldt af Forbrugerombudsmanden for brud på markedsføringsloven.

Forventer ingen retssag

Nu forsøger Mark Haugaard og Halfdan Harring at sælge Myposture-forretningen for 16 mio. kr., hvilket ikke overrasker ægteparret bag Anodyne.

Læs også: Aarhus-netværk af webshopejere lukker hjemmesider efter henvendelse
"Det passer jo godt at få lukket ned og komme ud af det nu, når vores næste retssag mod dem er berammet til februar. De kontaktede os endda for nylig gennem en besked til en fælles bekendt for at høre, om vi var interesseret i at købe Myposture. Det har de selvfølgelig ikke fået et svar på," siger Mia Gaardmand Avnsted.

Hun er overbevist om, at retssagen ikke bliver til noget.

"Det er jeg helt sikker på. Men jeg kan love dig, at de, siden vi sidst var i retten, har nået at lave meget skade. Nu ender det med, at vi står i februar med alle sagsomkostningerne, og vi kan i en civil retssag ikke gå efter Mark og Halfdan personligt. Vi kan kun håbe, at myndighederne på et eller andet tidspunkt vågner op."

Hun pointerer, at Anodyne trods tvisten med Myposture vokser og er en sund forretning.

Hos Myposture afviser Halfdan Harring, at de lukker forretningen inden retssagen i februar.

"Hvorfor skulle vi dog det? Vi har en sund forretning. Så kan det godt være, at vi får en bøde på politianmeldelsen på nogle ting, vi har gjort. Men hvorfor skulle vi lukke af den grund. Vi sælger stadig trøjer i stor stil og har en sund forretning," siger Halfdan Harring.

Uenig i påstande

Myposture er ikke enige i Anodynes påstande, men ser derimod frem til at få bekræftet af retten, at påstandene er uretmæssige, fortæller han.

Læs også: Magasiner pudser advokater på webshops efter falske anmeldelser
Halfdan Harring beskriver det som almindelig forretningsstrategi, at de på et tidspunkt så et succesfuldt produkt og så har lavet noget, som er billigere. Om påstanden om at have forfulgt Anodyne ind på alle markeder fortæller han, at man selvfølgelig har kigget på, hvor den største konkurrent har befundet sig.

Ifølge Halfdan Harring er Myposture aldrig blevet markedsført som værende medicinsk registreret eller lign.

"I vores øjne er en holdningskorrigerende trøje en holdningskorrigerende trøje. En holdningskorrigerende trøje med en medicinsk godkendelse er selvfølgelig noget helt andet, og det må vi selvfølgelig ikke sige, at vores er," siger Halfdan Harring.

På platforme som Wish og Aliexpress kan man finde produkter, der umiskendeligt ligner Mypostures påståede holdningskorrigerende trøjer.

Her bliver de umiddelbart tilsvarende produkter solgt til omkring 30-40 kr. som shape-wear til at holde styr på ens former. Flere af billederne fra disse platforme er før blevet brugt i markedsføringen af Myposture.

joha@borsen.dk

Læs også: For­bru­ger­vagt­hund un­der­sø­ger kla­ger på tværs af politiefterforsket webshopkarrusel
 
Læs også: Aarhus-netværk åbner og lukker webshops på stribe: "Det ødelægger fuldstændig tilliden til, at man kan handle på nettet"
 

Andre læser også

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Fortælling