SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Penge

Råvaremarked balancerer på en knivsæg

Futuremarkedet for råvarer er modsat de globale aktiemarkeder om ikke stabilt så mindre sårbart over for snak om recession, rentenedsættelser og finansiel uro.

Det har fået mange investorer til at vende sig bort fra aktier og mod råvarer, der anses som sikre om end risikable investeringer.

Råvaremarkedets hastige fremdrift er blandt andet drevet af et stort spekulativt element, og det sætter råvarer i en volatil situation, samtidig med, at heller ikke disse vil gå fri af en økonomisk krise.

Priserne på futuresmarkedet for råvarer stiger mere end det overkøbte marked umiddelbart kan bære, og en enormt aggressiv fremfærd fra investorernes side kan vise sig at være en tikkende bombe under råvaremarkedet.

Tyren kan være ved at løbe løbsk

Hvor der på aktiemarkederne i den seneste tid har været en tendens til et såkaldt 'bearish market' kendetegnende ved, at investorerne trækker sig og går i hi – ganske som bjørnen – er råvaremarkedet i øjeblikket karakteriseret ved et mere aggressivt 'bullish market', hvor investorerne tromler fremad i forventning om yderligere prisstigninger.

Mens aktiekurserne nationalt som internationalt er for nedadgående, er råvarepriserne skyhøje og fortsætter dag på dag den opadgående kurve. Det kan mærkes på pengepungen, både for forbrugeren i form af stigende priser på blandt andet olie og fødevarer og for investoren i form af stigende værdi af deres råvareinvesteringer.

Den daglige amerikanske futuresanalyse The Hightower Report meldte tirsdag eftermiddag 'overkøbt' over næsten hele linjen i et marked, der om noget er 'bullish'.

Selvom priserne på metaller har været en smule svækkede, holder de skansen, og inden for luksusråvarer spås både kakao, kaffe, sukker og bomuld endnu at kunne nå nye højder. I energisektoren er prisen på gas i sammenligning med de skyhøje oliepriser til at komme i nærheden af, selvom der også her meldes 'overkøbt'.

Inden for landbruget rapporteres sojabønner at nærme sig toppen i et ekstremt overkøbt marked, hvor også majs ligger meget højt. Hvede er ligeledes på vej mod nye højder i en handel, der betegnes som volatil, og en høj produktion af kvæg og svin har ganske enkelt svært ved at blive absorberet af markedet.

Investorerne advares i The Hightower Report om, at råvaremarkedet ikke er upåvirket af krisen i amerikansk økonomi, hvorfor man bør træde varsomt.

Dollar- og aktiefald sætter skub i spekulationen

Den seneste tids fald i dollarkursen har været en medvirkende årsag til, at for eksempel olieprisen er tordnet opad. Ud over dollaren, der i dag nåede sit laveste niveau i 30 år, er råvarepriserne under kraftig påvirkning fra skrantende aktiemarkeder, der har fået mange investorer til at søge nye græsgange.

Råvaremarkedet med dets himmelsøgende priser kan imidlertid vise sig ikke at være gearet til den en kapitalindsprøjtning af den nuværende kaliber og er fra flere kanter under mistanke for at være ved at løbe løbsk. Råvaremarkedet er ganske enkelt ikke tilstrækkeligt likvidt i forhold til, hvor overkøbt det er.

For eksempel er prisen på hvede steget svimlende 86 pct. gennem det seneste år, blandt andet oven på en fejlslagen australsk høst, der har gjort det svært for udbuddet at matche den globale efterspørgsel.

Hvor priserne på korn kan forklares med øget efterspørgsel, blandt andet også fra energisektorens produktion af biobrændstoffer, afspejler stigende priser på luksusråvarer som kaffe og kakao et stort spekulativt element inden for råvarer, hvor priserne stiger alene på forventningen om yderligere prisstigninger.

Futures er gearede investeringer

Dagbladet Børsen skriver onsdag, at et af Europas største og Danmarks absolut førende grovvareselskab Dansk Landbrugs Grovvareselskab (DLG) vokser med voldsom fart, navnlig forårsaget af de stigende priser på korn og andre råvarer.

Råvarer handles på futureskontrakter, som typisk er standardiserede, så for eksempel mængde og leveringsdato er aftalt på forhånd. Som investor indgår man kontrakten og stiller i den forbindelse en sikkerhedsmargin, så der i realiteten er tale om en gearet investering.

Af samme grund kan handel med råvarer være risikabel, idet faren for ubegrænsede tab på de gearede investeringer er overhængende. Ligeledes kan en vending på aktiemarkederne til det positive sætte en brat stopper for råvaremarkedets fremgang.

Når og hvis den amerikanske økonomi som frygtet går i recession, vil den økonomiske nedgang globalt også have en negativ indflydelse på råvaremarkederne og navnlig på efterspørgslen på olie med lavere priser til følge.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

BØRSEN

Selvstændig

Podcast