KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement
Penge

Daytrading hitter i Danmark

Historien om en investor, der på en enkelt uge eller bare få dage har tjent flere millioner kr., bliver mere og mere almindelig. Daytrading, hvor der bliver handlet på de daglige udsving i markedet, er nemlig et fænomen, der har bredt sig heftigt de seneste år. Det bekræfter Jesper Skov, der leder den nordiske del af firmaet ETX Capital, der er en platform, der bliver brugt af daytradere.

”Væksten har være meget stor her de sidste par år,” fortæller han. I 2012, da han startede den danske afdeling, havde han 40 konti med investorer og daytradere. I dag er der 3000.

Forbundet med stor risiko

”Det kan gå rigtig hurtigt, og det kan også gå rigtig hurtigt med at tabe penge.”

Sådan lyder det fra Peter Arendt om muligheden for at tjene og risikoen for at tabe penge ved daytrading. Han er ikke daytrader i traditionel forstand, men han ejer et selskab, der handler med råvarer og afgrøder. Ifølge ham er det marked mindst dobbelt så volatilt som aktiemarkederne, så det handler om ikke at lade sig slå ud af mange små tab.

”Samlet set har jeg siden 2009, hvor jeg har handlet for selskabet, haft profit. Men der er lange perioder, hvor vi også har ligget med tab.”

Gambler eller analytiker

Hvem er den typiske daytrader så? En der er villig til at handle hurtigt, løbe store risici og gamble eller en, der kæmper sig igennem lange analyser for at forstå markedet i dybden.

Christian Kongsted der, sammen med Erik Bork, netop har udgivet bogen ’Daytrader’, mener ikke, man kan tale om en typisk daytrader.

”Der er næsten lige så mange måder at gøre det her på, som der er mennesker,” påpeger han, men vurderer, at det er godt at have et ben i begge lejre, når man daytrader.

”Det er lidt en blanding af både at have den her indsigt, arbejdsomhed og dygtighed og så samtidig have modet til at gøre nogle ting.”

Kritik af daytrading

Daytrading møder ofte kritik om, at det undergraver det fundamentale ved private investorers syn på aktiemarkedet, der burde være en langsigtet tro på virksomheder. Jesper Skov kan til dels forstå kritikken, men han forstår ikke, hvorfor kritik om spekulation i de daglige udsving mønter sig på privatinvestorerne.

”Markedet har kunnet tilbyde det til store hedgefonde, investeringsfirmaer og pensionsselskaber i årevis, så hvorfor skal den enkelte privatinvestor ikke have mulighed for at gøre det?”

Han fremhæver desuden, at det typisk ikke handler om tro på de enkelte virksomheder, når daytraderne handler.

”Det er primært aktieindeks, vores kunder bruger til både at spekulere i. Det er de færreste, der går ind og spekulerer i enkelte aktier.”

Se interviewene med Jesper Skov, Peter Arendt og Christian Kongsted på Børsen PLAY. 

Andre læser også

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis