SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Penge

Dansk virksomhed tordner frem i Tanzania

En kort tur til Afrika er årsagen til, at den danske virksomhed UniCool på kun fem år har øget sin omsætning i det afrikanske land Tanzania fra 100.000 kr. til mere end 10 mio. kr. i 2010. Forventningerne til 2011 lyder på mere end en fordobling til 25 mio. kr.

Tilfældighed

Succesen kunne dog lige så vel have udeblevet, for virksomheden, hvis kernekompetence er installation af køleelementer, havde aldrig skænket investeringer i Afrika en tanke. Men for fem år siden tog UniCools direktør med en erhvervsdelegation til Afrika, og det har han helt sikkert ikke fortrudt.

”På daværende tidspunkt havde jeg aldrig været i Afrika, og jeg tog egentlig kun med på turen for at se, hvad det var for noget,” siger Ole Hoffmann Hansen, direktør for UniCool.

På rejsen gik det op for Ole Hoffmann Hansen, at Tanzania ofte hentede forskellige folk ind fra blandt andet Sydafrika og Europa for at få installeret forskellige typer af komponenter. Men så snart installationerne var gennemført, så forlod installatørerne som oftest landet igen og efterlod kunderne uden yderligere hjælp.

”Vi fik en idé om, at hvis man som virksomhed kunne love, at man efter endt arbejde ikke forlod landet igen, så ville det blive nemmere at få opgaver i fremtiden. Og den beslutning har vist sig at være helt rigtig,” forklarer Ole Hoffmann Hansen.

Overser Afrika

UniCool er langt fra den eneste danske virksomhed, som i mange år har overset Afrikas potentiale. Danske virksomheder er sjældent repræsenteret i Afrika, og det kan blive problematisk.

Senest har det anerkendte engelske magasin The Economist på baggrund af tal fra IMF foretaget en analyse af fremtidens vækstmarkeder. Ifølge beregningerne befinder 7 ud af 10 af verdens største vækstmarkeder sig i 2015 i Afrika.

Selvom økonomierne fortsat er små, så er kontinentet i øjeblikket inde i en rivende udvikling. Et land som Nigeria råder eksempelvis over store mængder olie og en middelklasse, der bliver større og større.

Lokal partner vigtigst

Selvom lande som Tanzania fortsat indeholder en række forskellige barrierer, så skiller særligt én sig ud.

”Mangel på uddannet arbejdskraft er et generelt problem i Afrika. Hvis man som dansk virksomhed gerne vil investere i Afrika, så skal man være opmærksom på, at det kræver en masse tid og ressourcer at træne og uddanne de folk, man får ind i virksomheden. Det gælder både, når medarbejderne skal udvælges, og når man skal opkvalificere deres kompetencer,” siger Morten Christiansen, afdelingschef i Industrialiseringsfonden for udviklingslandene (IFU).

Og lige præcis den del af investeringen var fra begyndelsen af UniCools store fokusområde. De første knap to år brugte virksomheden ressourcerne på at uddanne medarbejderne hos den lokale samarbejdspartner. Det resulterede blandt andet i, at de afrikanske medarbejdere kom på flere længerevarende kurser i Danmark.

”Det har helt sikkert været med til at give vores virksomhed en masse troværdighed, fordi de lokale medarbejdere har de kompetencer, der skal til. Det betyder, at kunderne føler sig trygge, når vores medarbejdere kommer ud til dem,” siger Ole Hoffmann Hansen.

Fortsat store udfordringer

På trods af den store succes, så har investeringen i Tanzania langt fra været problemfri. UniCool oplever ofte store problemer med for eksempel strømsvigt, der ofte kan vare både hele og halve dage.

Ifølge Ole Hoffmann Hansen skal man være uhyre opmærksom på, at der stadig er tale om et uland. Eksempelvis kan noget så simpelt som at åbne en ny bankkonto tage helt op til 14 dage.

Ikke oplevet korruption

Korruption ser man fortsat en del til i Tanzania, og landet ligger da også forholdsvis dårligt placeret på Transparency Internationals korruptionsindeks. Det er dog værd at bemærke, at eksempelvis BRIK-landet Rusland er mere korrupt ifølge indekset. Unicool har da heller ikke været ramt endnu.

”Vi har indtil videre ikke oplevet korruption. Det kan selvfølgelig skyldes, at vi oftest har samarbejdet med store, internationale virksomheder som blandt andet Coca-Cola og Vodafone. Om det udelukkende skyldes, at vi har været heldige, skal jeg ikke kunne sige. Men indtil videre oplever vi ikke den slags problemer, selvom der selvfølgelig ikke er tvivl om, at korruption er udbredt i Afrika, siger Ole Hoffmann Hansen.

UniCool har i dag 12 afrikanere ansat i virksomhedens to afdelinger i henholdsvis Tanzania og Kenya. For at fortsætte medarbejdernes kompetenceudvikling har man valgt at have en dansk medarbejder fast boende i Tanzania, hvis vigtigste opgave er at udvikle medarbejderne.

UniCools ambition er at ekspandere til hele Østafrika, og næste stop på vejen bliver ifølge direktøren sandsynligvis Uganda.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

BØRSEN

Selvstændig

Podcast