SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Penge

Boligkøbere gambler med deres fremtidsøkonomi

Det danske boligmarked er på fem år gået fra iskoldt til glohedt. Siden 2012 er prisen på ejerlejligheder steget med over 50 pct.

Så boblesnakken er begyndt.

Problemet med det hede boligmarked er, at køberne presser hinanden ud i budkampe, hvor advokatforbeholdet let ryger til gengæld for at få nøglerne til boligen.

Sådan lyder det fra Christopher Wagner, der er køberrådgiver i Bomae.

”Fordi vi er i det marked, som vi er, så beder køberne ”no cure, no pay”- advokater om at godkende købet, før ejendommen er beset. Vi oplever mange lejligheder, der bliver solgt i overbud, hvor der er en budkrig mellem tre-fire købere,” siger Christopher Wagner.

Han minder om, at sælger typisk går med den ejendomsmægler, der sætter den højeste pris. Og hvis der oven i det kommer en budkrig om købet, og hvis køberne føler sig yderligere presset til at få en advokatgodkendelse på forhånd, så er der tale om gambling på højt plan.

Beder om blanco-check

”Problemet er, at køberen beder advokaten om at skrive en blanco-check,” siger Christopher Wagner, der i mange år selv har arbejdet i ejendomsmæglerbranchen og derfor ved, at ejendomsmægleren er 100 procent på sælgers side.

”Man skal huske, at advokaten er sat i verden for at beskytte køberen, men hvis advokaten bliver mødt med en besked fra køberen om, at han skal acceptere uden forbehold, for ellers er der intet køb, så gør advokaten det meget nemt for ejendomsmægleren,” siger Christopher Wagner.

Sandsynligheden for, at køber vælger en ukritisk ”no cure, no pay”-advokat er ifølge Christopher Wagner højere, end at købere i budkrig vælger en advokat, der tager ca. 10.000 kr. for sit arbejde uden sikkerhed for, at køberen får købet gennemført.

Købere påtager større risiko

”Vi ser en klar tendens til, at køberne er villige til at tage en større risiko. Køberen handler meget med følelserne.”

Christopher Wagner har stoppet købere, der var på vej til at lægge en alt for stor sum i kampen om et huskøb.

”Dette er ment som en appel til køberne. Lad være med at handle ud fra følelserne, for det er mange penge, og en kæmpe investering,” siger Christopher Wagner.

Et ufint pres

Boligadvokat Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager og tilknyttet Bomae er også nervøs for udviklingen.

”Problemet er, at markedet er så overophedet. Det skal gå så djævlens hurtigt, og køber risikerer dårlig rådgivning eller slet ingen rådgivning, og det er katastrofalt,” siger Henrik Høpner.

”Når ejendomsmæglere anbefaler køber at gå til en ”no cure, np pay”-advokat, så tangerer det i hvert fald, at man sætter køber under et ufint pres,” siger Henrik Høpner.

”Det er trods alt en af de største privatøkonomiske beslutninger. Derfor skal køber have en chance for at tænke sig om. Men vi risikerer overordnet set, at de handler i blinde, og det er altså køberen, der kommer til at stå med håret i postkassen, når markedet falder. Og det risikerer at falde hurtigt,” siger Henrik Høpner.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

BØRSEN

Selvstændig

Podcast