SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Finans

Toppen i Amagerbanken går fri af megaregning

Den tidligere ledelse og bestyrelse i den krakkede Amagerbanken skal ikke betale erstatning på op til 900 mio. kr. 

Sådan lyder dommen, der mandag morgen er afsagt i Retten i Lyngby. 

"Det er et udslag af et enigt dommerpanel. Vi vil ikke knytte yderligere kommentarer til dommen. Det har primært handlet om valutarammen i Østerfælledparken. Der er begået fejl, men den pågældende fejl har ikke været tabsforvoldende og ikke godtgjort, at der er fejl i de andre engagementer," siger dommeren ved domsafsigelsen. 

Ifølge dommen skal Finansiel Stabilitet betale ca. 77 mio. kr. i sagsomkostninger, heraf ca. 12,5 mio. kr. til N. E. Nielsen. 

⚙ For at se dette indhold skal du acceptere cookies

Finansiel Stabilitet har sagsøgt 11 medlemmer af bankens tidligere ledelse og bestyrelse. Erstatningskravet på 900 mio. kr. er rejst mod syv af de sagsøgte. Desuden er fire tidligere bestyrelsesmedlemmer sagsøgt for 300 mio. kr.

Blandt de sagsøgte er Amagerbankens tidligere bestyrelsesformand N. E. Nielsen og Jørgen Brændstrup, der var direktør i banken. 

Sagen handler ikke om Amagerbankens konkurs i 2011, men om hvorvidt bestyrelsen og direktionen har handlet så uforsvarligt i forbindelse med lån til tre engagementer, at det medførte tab for banken.

De tre engagementer er Main Road Invest, Østerfælledparken og Mols-Linien.

Østerfælledparken i fokus

Et af hovedspørgsmålene i sagen gik på engagementet Østerfælledparken. Engagementet blev etableret i 2006 og i 2008 blev det udvidet med en såkaldt valutaramme. Hvis den oversteg 100 mio. kr. kunne banken kræve overskridelsen indbetalt. 

I januar 2010 var tabet på 113,2 mio. kr. og hverken kunden eller kautonisterne kunne betale overskridelsen. Banken lukkede valutarammen i slutningen af juni 2010 med et tab på ca. 340 mio. kr. 

Her var spørgsmålet så, om de sagsøgte allerede i januar eller februar 2010 burde have lukket valutarammen. Ifølge retten har bestyrelsen og ledelsen kontinuerligt overvåget, drøftet og taget stilling til udviklingen og når valutarammen ikke blev lukket var relevante og aktuelle oplysninger om tab grundlaget. 

"Retten fandt imidlertid, at det var en fejl, at bestyrelsen ikke senest d. 19 maj 2010 vedtog en strategi for, hvilken risikosituation banken ville acceptere. Denne undladelse var i strid med en tidligere bestyrelsesbeslutning," lyder det i en pressemeddelelse om dommen. 

Men ifølge retten var der vide rammer for, hvilken strategi de sagsøgte kunne have brugt i varetagelsen af bankens interesser inden for engagementet. 

Derfor har retten ikke fundet, at den manglende vedtagelse af en strategi var tabsforvoldende. 

Heller ikke i de to andre engagementer har retten fundet, at ledelsen og bestyrelsen har handlet uforsvarligt eller ansvarspådragende. 

Dom tidligere end forventet

Alle de sagsøgte har tidligere krævet frifindelse for at betale erstatning. 

Retssagen begyndte i april sidste år og der var oprindeligt afsat 161 retsdage. Forventningen var, at der ville falde dom i sagen i efteråret, men en række retsmøder er blevet aflyst og processen skubbet frem.

Andre læser også

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

BØRSEN

Selvstændig

Podcast