SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Finans

Nordea beskyldes for skattefiduser i Panama

Allerede inden det internationale konsortium af undersøgende journalister, ICIJ, har offentliggjort et gigantisk læk af skattelypapirer, har den nordiske storbank Nordea reageret.

Af en pressemeddelelse på Nordeas hjemmeside dateret til søndag aften kl. 21.30, som altså ligger tilgængelig allerede nu, afviser banken, at den leverer skattelykonstruktioner til sine kunder.

"Nordea følger alle regler og love på dette område. Vi vil ikke acceptere at blive misbrugt til skatteunddragelse. Vi har en klar politik for skatterådgivning og klare etiske standarder," skriver Nordea.

"Vi tilskynder eller medvirker ikke til skattemæssige konstruktioner, der kan anses som skatteunddragelse. Vi hjælper vores kunder med at betale den skat, de skal," fremgår det endvidere.

Panama-lækage

Reaktionen kommer op til en række dokumentarer og artikler, der offentliggøres søndag aften kl. 20.00, dansk tid, hvori en gruppe af medier gennemgår et gigantisk læk på millioner af dokumenter fra det Panama-baserede advokatbureau Mossack Fonseca.

Af de lækkede dokumenter fremgår det angiveligt, at Nordeas Private Banking-division har bistået og faciliteret skattelykonstruktioner for velhavende kunder.

Nordea afviser i sin udtalelse beskyldningen, som altså først rent formelt offentliggøres søndag aften, og henleder opmærksomheden på en række regler, banken har taget siden 2009 for at undgå at deltage i skatteunddragelse.

LÆS OGSÅ: Se Nordeas pressemeddelelse her

"For at forhindre misbrug til skatteunddragelse begyndte Nordea International Private Banking i Luxembourg i slutningen af 2009 at træffe proaktive forholdsregler, der var mere vidtgående end både regler og forskrifter og branchens egne standarder," skriver Nordea og fortsætter:

"Ikke alle kunder brød sig om den tilgang, og derfor er antallet af kunder med denne type konstruktioner gradvist blevet nedbragt siden 2009."

Det fremgår imidlertid ikke, om - og i givet fald hvor mange - kunder med denne type konstruktioner, Nordea stadig har i folden.

Undgår offshore

Nordea understreger desuden, at bankens rådgiverenhed råder "langt størsteparten" af sine kunder til ikke at bruge offshore-selskaber, og at man "under ingen omstændigheder" accepterer konstruktioner, der ikke er gennemsigtige i forhold til de relevante skattemyndigheder.

Ikke desto mindre erkender Nordea dog kontakten med selskaber i Panama, hvor advokatbureauet, der står bag lækket, altså har hjemme.

"På vegne af en række kunder har Nordea International Private Banking i Luxembourg varetaget den administrative kontakt med selskaber i Panama," skriver Nordea.

Offshore-selskaber kan ifølge Nordea bruges som "et juridisk og administrativt redskab for nogle få kunder med en meget kompleks international forretning."

I nyere tid har den type selskaber imidlertid haft et ry for også at kunne bruges til skattely, selvom det langt fra altid er tilfælder.

"I disse tilfælde [hvor kunden havde brug for et offshore-selskab, red.] har Nordea en række processer og kontroller, der sikrer, at kunderne indberetter deres konti til de relevante skattemyndigheder," skriver Nordea.

Se DRs beskrivelse af dokumentaren "Det Store Skattelæk", som bringes i aften kl 20, her.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads