I takt med at flere danskere skruer op for brugen af betalingsløsninger som Swipp og Mobile Pay daler brugen af kontanter. Noget tyder på, at vi bevæger os mod et kontantløst samfund, og det er en god ting, hvis det står til Ulrik Nødgaard, direktør i Finansrådet.
Han mener, at Danmark kan blive frontløber for et samfund uden kontanter.
"Et af de steder, hvor vi ser interessant potentiale, hvis man turde det politisk, er ideen om at arbejde hen imod det kontantløse samfund. Vi kunne blive 'first movere' i verden på at skabe det," sagde Ulrik Nødgaard under en paneldebat ved en konference om konkurrencedygtighed på CBS.
Andre ser mulige konkurrenter, men Finansrådsdirektøren ser potentiale.
"En traditionelt tilgang vil være at tænke, at det er nye konkurrenter, så lad os endelig ikke støtte det, men vi ser på det en anden måde. Der er potentiale for tilbageløb for hele sektoren," sagde Ulrik Nødgaard.
"Folk har tillid til bankerne"
Paneldebatten bød også på indspark fra Danske Banks bestyrelsesformand Ole Andersen og formanden for Finansforbundet Kent Petersen.
Et af debattens helt store emner var digitalisering, og om den finansielle sektor kan holde trit med udviklingen.
Her er Ulrik Nødgaard fortrøstningsfuld.
"I forhold til det digitale spor er jeg forholdsvist fortrøstningsfuld. Der vil være pres for, at bankerne holder sig på tæerne, men udgangspunktet er ret fornuftigt, selv på ryggen af en finanskrise. Folk har tillid til bankerne, og jeg tror, at der skal meget til at rykke på det," sagde han.
Guerillakrig på vej
Han spår til gengæld en form for krig.
"Det jeg tror vi mere vil se, er lidt guerillakrig, hvor nye aktører ser nogle ganske afgrænsede forretningssegmenter, hvor de kan lave noget, som bankerne ikke er 100 pct. skarpe på. Så vil de skaffe sig rum her," sagde han.
"Vi har et dansk marked, hvor der er rigeligt med aktører til at dække efterspørgslen efter lån. Så jeg tror ikke, at det vil vælte ind med udenlandske konkurrenter lige nu og her," lød det fra Ulrik Nødgaard.
Han anerkender, at der er konkurrence på erhvervskundefronten, hvor europæiske selskaber kæmper om at tilbyde løsninger.