SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Finans

Luksussituation for ATP-formand: "Vi har mange, vi kan vælge i mellem"

"Han er god."

Svaret fra ATP’s bestyrelsesformand Jørgen Søndergaard er kort og kontant, da han bliver spurgt, hvorfor Nordea-chefen Christian Hyldahl er den helt rette nye frontmand i ATP.

"Vi havde en ønskeseddel til hvilke kompetencer, vi gerne ville have og hvilke, der var vigtigst. Der viste det sig hurtigt, at Christian lever op til meget på vores ønskeseddel. Hans helt tunge erfaring er fra den finansielle sektor og det er jo vigtigt, når man skal administrere en pengetank på 800 mia. kr. Og så har han ledelseserfaring fra relativt store områder i Nordea. Han er vores førstevalg," uddyber Jørgen Søndergaard, der siden 2003 har været bestyrelsesformand i ATP.

Formand i luksussituation

I slutningen af august sagde Carsten Stendevad, der har været direktør i ATP siden 2013, sit job op.

Han flytter tilbage til USA for at være tæt på sin kones familie. ATP satte søgningen i gang, og Jørgen Søndergaard ville gerne have en ny på plads inden jul.

"Det er intet problem at tiltrække kandidater. Der er rigtig mange kvalificerede folk, der gerne vil have det job, så på den måde er vi i en luksussituation. Vi har mange, vi kan vælge i mellem," siger formanden.

Svært job, hvis du ikke er dansk

Det helt klare kriterie fra bestyrelsen har ifølge Jørgen Søndergaard været, at den nye direktør har danske rødder.

"Vi tror ikke, at man i det job vil få det nemt, hvis man ikke på en eller anden måde havde noget forståelse for, hvordan det danske samfund er skruet sammen," siger han og tilføjer:

"Jobbet er jo ikke bare en kommercielle forretning. En stor del af det, vi laver i ATP, er administration af ordninger for det offentlige, så man skal kunne spille op mod den offentlig sektor og den politiske ledelse af den offentlige sektor. Det tror vi, at man bedst kan, hvis man har danske rødder."

Kun ét sted at lære det


Netop den politiske dimension vil ifølge formanden være helt nyt for Christian Hyldahl, der har arbejdet i Nordea siden 1990 og kommer fra en stilling som chef for Nordea Asset Management.

"Det bliver da selvfølgelig nyt for ham. Men omvendt findes der kun ét job i Danmark, hvor man kan lære alt det, man skal mestre i ATP. Og det her. Uanset hvem vi skulle vælge som direktør ville vedkommende skulle lære nogle ting, som vedkommende ikke kan have stor erfaring med. Det gælder også Christian. Specielt i forhold til den offentlige sektor. Men det skal han nok lære," siger Jørgen Søndergaard.

Det er dog investeringsdelen, der bliver Christian Hyldahls helt store udfordring.

”Den udfordring, alle investorer står i nu, er at skabe et fornuftigt afkast i det lavrentemiljø, vi befinder os i. Det kræver virkelig meget. Vi er lykkedes ganske pænt med det i de seneste år, men det er hele tiden meget usikkert, om det kan lade sig gøre. Hvert år starter vi med at sige, at det bliver svært, men vi må prøve,” siger Jørgen Søndergaard og fortsætter:

”Det fører til, at man investerer på en noget anden måde, end vi hidtil har gjort. Vi investerer mere i fast ejendom og den slags ting. Det kræver en anden tilgang til investeringer end hvis man alene køber børsnoterede værdipapirer.” 

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

BØRSEN

Selvstændig

Podcast