SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Finans

Etiske banker stormer frem

Mens den ene kommercielle bank efter den anden i øjeblikket må dreje nøglen om, går det helt anderledes godt for den lille håndfuld etiske banker, der findes i Danmark, skriver Søndagsavisen.

Merkur Andelskasse, der har eksisteret siden 1982, melder om rekordtilgang af kunder under krisen og vækst i indlån på 30 procent i 2009.

Ifølge Lars Pehrson, administrerende direktør i Merkur, er udviklingen fortsat gennem 2010, og han er ikke i tvivl om årsagen.

"Her under krisen hører folk jo, hvad bankerne har brugt deres penge til i form af risikable forretninger. Derfor er der mange, der leder efter et alternativ," siger Lars Pehrson.

De etiske banker er karakteriseret ved, at de støtter og yder lån til bekæmpelse af fattigdom og til bæredygtige projekter inden for miljø, landbrug og energi. Bankerne er typisk organiseret som medlemsejede andelsselskaber, hvor der ikke skal afsættes store millionbeløb til aktionærer og direktørbonusser.

Fælleskassen, den mindste af de etiske banker, har allerede fået flere henvendelser i kølvandet på Amagerbankens krak sidste weekend.

"Vi bruger jo ikke penge på reklame, men folk hører gennem bekendte, at her ligger en lille grøn bank, der forsøger at behandle sine kunder godt," siger Lars Frederiksen, direktør i Fælleskassen.

Andelskassen Oikos kan i regnskabet for første halvdel af 2010 melde om en indlånsvækst på 31,5 procent.

"Vi har i øjeblikket en større kundetilgang, end vi har ressourcer til at tage ind. Finanskrisen er den bedste PR, vi kunne drømme om. Den har virkelig fået folk til at tænke over deres bankvalg," siger Gullmai Sørensen, kommunikationsansvarlig i Oikos.

Det synspunkt deles af cand.merc.'erne Maria Færgemann og Karen Ingvertsen, som i forbindelse med deres speciale ved Copenhagen Business School i efteråret har undersøgt, hvad der har fået kunderne til at søge de etiske banker.

"Folk er drevet af harme. De har oplevet en manglende gennemsigtighed, og at deres penge er gået til at skabe værdi for aktionærer og direktører. Derfor har de besluttet, at de hellere vil investere i noget, der giver mere mening," siger Maria Færgemann.

John Norden, bankekspert og partner i Mybanker.dk, ser store fremtidsmuligheder for de etiske banker.

"Så længe, der er sager som Amagerbanken, vil der være behov for at kigge på alternativer. De etiske banker står for de gode, gamle værdier, som alle råber på i øjeblikket. Så der er god logik i, at de klarer sig godt," siger John Norden.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

BØRSEN

Selvstændig

Podcast