SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Finans

Det estiske finanstilsyn bekræfter: Danske Bank skal være ude af Estland om otte måneder

null

Det estiske finanstilsyn bekræfter nu, at det vil smide Danske Bank ud af Estland. Banken har otte måneder til at ophøre med sine aktiviteter i landet, skriver tilsynet i en pressemeddelelse.

Ved udgangen af 2018 havde Danske Bank i Estland 14.700 indlånskunder og 12.300 udlånskunder.

Danske Bank forpligtes til at aflevere en plan for nedlukningen af filialen inden for 20 dage.

Læs også:
Hvis Danske Bank ikke følger påbuddet fra det estiske tilsyn, skal storbanken betale en bøde på 100.000 euro om dagen, skriver det estiske tilsyn.

Formanden for det estiske finanstilsyn, Kilvar Kessler, understreger i pressemeddelelsen, at der er begået "alvorlige og omfattende overtrædelser af lokale regler", og at der er tale om "det største anslag mod det estiske finansielle markeds gennemsigtighed, tillid og omdømme."

Danske Bank har tidligere meldt ud, at banken gradvist ville skalere sin baltiske forretning ned og kun betjene kunder med relation til Norden.

Er ikke overbevist af Danske Bank

Ifølge det estiske finanstilsyn er beslutningen både et udtryk for værdier og tilsynspolitik, fordi Danske Bank alvorligt har skadet Estlands omdømme.

"Når man tager hensyn til alle omstændighederne, herunder at de afgørende handlinger i banken i Danmark kun skete på grund af pres fra medierne, er vi på ingen måde overbeviste om, at kulturen ikke vil fortsætte i fremtiden, og at alle risici vil blive styret på en passende måde," skriver tilsynet i et dokument med svar på en række spørgsmål om sagen, som er lagt på tilsynets hjemmeside.

Vil sende uhøfligt barn hjem


Her langer det estiske tilsyn også ud efter de danske myndigheder.

"Vi har læst, hørt og opfattet en række indikationer på, at hjemlandet hellere vil pege fingre af Estland," skriver det estiske tilsyn og tilføjer:

"Så endnu engang er vi nødt til at smøge ærmerene op, som vi gjorde i 2014. Da forældrene til vores gæst ikke ønsker at være involveret i at håndtere den, vil vi sende den besøgende bank hjem, for den har ikke bare opført sig uhøfligt, den har også ødelagt værdifulde ejendele, som tilhører dens vært."

Derudover skriver tilsynet, at det var den eneste institution i Danmark og i Estland, der reagerede, da problemenerne blev opdaget.

Børsen arbejder på at få en kommentar fra Danske Bank
og Finanstilsynet.

Centralbank: Danskes afgang vil ikke påvirke økonomi

I en udtalelse fra den estiske centralbank fremgår det, at Danske Banks afgang fra Estland ikke har nogen væsentlig indflydelse på den estiske økonomi.

Den peger på, at Danske Bank siden 2015 har lukket flere dele af forretningen, bl.a. lukkede banken sin udenlandske forretningslinje som følge af pres fra det estiske finanstilsyn, ligesom Danske også ophørte med at tilbyde banktjenester til enkeltpersoner i de baltiske lande.

"Som følge heraf begyndte mængden af ​​bankindskud og lån samt antallet af kort og andre indenlandske kunders betalinger at falde kraftigt. På grund af faldet i mængden af ​​betydelige banktjenester besluttede Eesti Pank (den estiske centralbank) i 2017, at Danskes filial ikke længere er en vigtig tjenesteyder i Estland."

Vicedirektør i Eesti Pank Madis Müller, der også er medlem af det estiske finanstilsyn, tilføjer i udtalelsen:

"I de seneste år har den estiske finansielle tilsynsmyndighed konsekvent taget stærke skridt på europæisk plan for at modvirke forretningsområder, der mistænkes for hvidvaskning af penge i estisk bankvirksomhed."

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads