Basisbank hårdt plaget af ejendomsmarkedet

231081_16_9_large_714.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
25. apr 2012 KL. 6:21

Det er især store udlån til ejendomsmarkedet, der igennem flere år har presset Basisbank.

Ved årsskiftet var 459 mio. kr. ud af bankens samlede udlån på 1342 mio. kr. således ydet til “Fast ejendom”.

Det fremgår af Basisbanks udlånsredegørelse for andet halvår 2011, og den massive ejendomseksponering er også tidligere faldet Finanstilsynet for brystet.

“Basisbanks ejendomseksponering udgør cirka 35 pct. af de samlede udlån. Finanstilsynet har på denne baggrund givet en risikooplysning om forretningsmodellen og herunder fremhævet, at ejendomseksponeringen overstiger måltallet på maksimalt 25 pct. i tilsynsdiamanten,” skriver Finanstilsynet i en inspektionsredegørelse, der blev offentliggjort 27. juni 2011.

Høj risiko

Heri pointerede tilsynet også bankens generelt høje risikoprofil.

“Banken har en høj risikoprofil på sine erhvervsengagementer, som hovedsagelig består af udlån til ejendomsselskaber i kommanditselskabsform. Den høje risikoprofil er skærpet af, at banken som hovedregel ikke har førsteprioritetspant,” hed det i redegørelsen.

Ejet af ejendomskoncern

Basisbank blev stiftet i 2000 som Danmarks første internetbank. Frem til salget i februar, var ejeren den hårdt pressede ejendomskoncern Proark, der også har aktiver i bl.a. Bella Center og Proark Golf.

Bag Proark står ejendomsspekulanten Michael Kaa Andersen.

I forbindelse med Bokredits overtagelse af Basisbank tidligere på året, skød Bokredit 70 mio. kr. ind i banken.

Den indsprøjtning er ikke talt med i udlånsredegørelsen fra andet halvår 2011. Samtidig med tilførslen af de 70 mio. kr. belastede Bokredit også Basisbanks solvens ved overføre udlån for ca. 600 mio. kr. til Basisbank.
 
Læs også: Skjulte milliongarantier truer Spar Lolland
 

Læs alle finansnyheder her