BØRSEN BÆREDYGTIG
1
Bæredygtig
Vestager før grønt milliardopgør over Atlanten: Én ting gør kampen ekstra “giftig”
2
Politik
USA på charmeoffensiv: Danske giganter til middag hos ambassadør
3
Udland
Analyse: Farvel til den grønne førerposition?
Bæredygtig
Vestager før grønt milliardopgør over Atlanten: Én ting gør kampen ekstra “giftig”

Tak fordi du læser med

Danske Bank og PwC er partnere på Børsen Bæredygtig. Derfor kan vi gøre alle vores artikler på Børsen Bæredygtig frit tilgængelige for alle læsere. Det er medvirkende til, at Børsen Bæredygtigs artikler bliver diskuteret vidt og bredt.

Danske Bank og PwC er også parterne på Børsen Bæredygtig, når vi går live og fremhæver en række af de mest spændende grønne projekter i danske virksomheder i Børsen Bæredygtig Cases.

Danske Bank og PwC har ingen indflydelse på indholdet eller andre redaktionelle valg på Børsen Bæredygtig, der skabes af uafhængige og objektive journalister og i den samme høje kvalitet, som du kan finde i resten af Børsen.

Læs mere om partnerskab.

En blanding af jubel og nervøse trækninger. Godt for det globale klima, potentielt skidt for grønne milliardinvesteringer og arbejdspladser i Europa.

Sådan er analysen fra Margrethe Vestager, konkurrencekommissær og næstformand i EU-Kommissionen, få dage før, at EU-Kommissionen ventes at løfte sløret for sit modsvar til USA’s nye, gigantiske klima- og energipakke, IRA.

Man kan ikke bygge konkurrenceevne på statsstøtte Margrethe Vestager, EU-kommissær

En USA-pakke, der pumper 2500 mia. kr. ind i den grønne industri med støtteordninger og skatterabatter. Men også med “køb amerikansk”-klausuler, der som en magnet kan omdirigere planlagte investeringer i europæisk sol, vind, brint og batterier fra Europa til den anden side af Atlanten.

“Det er jo superfedt, at amerikanerne er stemplet ind i klimakampen, for Europa kommer ikke til at vinde den alene. Der kan kun være vindere, hvis vi alle sammen er med,” lød det fra Margrethe Vestager på en briefing i København fredag.

Hun vurderer også, at markedet i teorien er stort nok til alle, fordi efterspørgslen på grønne løsninger vil vokse i de kommende årtier.

Giftig pakke i USA

Således jublen. De nervøse trækninger er lige under overfladen.

“De subsidier, der bliver givet som følge af IRA, er giftige af én grund, og det er, at energipriserne har ændret sig, som de har,” siger Margrethe Vestager.

2500 mia. kr. Så mange penge vil USA give til den grønne industri i støtte og skatterabatter

Hun forklarer, at tidligere har der kun være små forskelle på energipriserne i Europa og USA.

“Nu er det stukket helt af. Europa kan ikke tilbyde lave, stabile energipriser. Vi kan tilbyde høje, ustabile og uforudsigelige energipriser. Det er ikke noget godt miks,” siger Margrethe Vestager.

Med andre ord: Det er klart mere attraktivt for en virksomhed, der vil investere milliarder i grøn produktion, at den på forhånd ved, at den kan få billig, stabil energi fra solfarme i Texas, så langt øjet rækker, i stedet for svingende, høje priser i Europa.

De subsidier, der bliver givet som følge af IRA, er giftige af én grund, og det er, at energipriserne har ændret sig, som de har Margrethe Vestager, EU-kommissær

Derfor er det ifølge Margrethe Vestager et “grundvilkår”, at energipriserne i EU skal ned, og det kræver et boost til grøn energi med meget mere vind, sol, vand og jordvarme. Men det tager tid, og derfor er der brug for en europæisk støttepakke nu.

Overvejer at flytte

Hun fortæller, at flere virksomheder, der var klar til at investere grønt i Europa, lige nu overvejer at flytte investeringer til USA.

“Det er velkomment, at europæiske virksomheder etablerer produktion i USA. Men det er uvelkomment, hvis de så dropper produktion i Europa. Det vil sætte investeringerne i grøn teknologi de seneste 30 år tilbage,” siger Margrethe Vestager.

Den danske kommissær har skrevet til alle medlemslandene, hvad der er på dagsordenen, og der kom en lind strøm af svar retur i sidste uge. Hun understreger dog, at dyre statsstøtteprogrammer ikke er en langtidsholdbar løsning.

“Man kan ikke bygge konkurrenceevne på statsstøtte. De penge findes ikke, og man kan også diskutere, om det er rimeligt, for det er en overførsel af midler fra skatteyderne, til dem der har aktier eller andet ejerskab i virksomhederne,” siger Margrethe Vestager.

Kvaliteter men tre risici

Hun understreger, at Europa har mange kvaliteter i form af dygtige forskere, gode startup-miljøer og attraktive byer at bo i. Og at det er et meget attraktivt sted at placere sin virksomhed, når man kommer hele kompasset rundt.

Europa kan ikke tilbyde lave, stabile energipriser. Vi kan tilbyde høje, ustabile og uforudsigelige energipriser. Det er ikke noget godt miks Margrethe Vestager, EU-kommissær

Men der er andre risici, som kan lægge en dyne over EU’s grønne ambitioner.

For det første skal tempoet skrues kraftigt i vejret, når det gælder tilladelser.

“Det første, virksomhederne siger, er ikke, om de kan få lov, men at de ikke kan få et svar hurtigt. Det kan tage årevis at få lov til at etablere en vindmøllepark eller en solfarm, en fabrik, der producerer solceller, eller hvad det nu kan være,” siger Margrethe Vestager, der vil udvide de nuværende fast forward-ordninger.

For det andet kniber det med at uddanne til sektoren.

“I Danmark er der ikke optaget så få til erhvervsuddannelserne i de seneste ti år som i 2022. Det er en vækstbarriere. Hvis der ikke er folk til at installere sol, vind og vand, og hvis der ikke er ingeniører til at udvikle det, så kommer det ikke til at ske. Så enkelt er det,” siger Margrethe Vestager.

Og for det tredje er der risiko for, at man ødelægger det indre marked, hvis EU-landene begynder at overbyde hinanden med lækker lokkemad og statsstøtte, så virksomhederne kan shoppe rundt efter dagens bedste tilbud.

“Man skal være meget målrettet og kun gøre det i en given periode og med fuld gennemsigtighed,” siger Margrethe Vestager.

Plus eller minus?

I sidste ende er det her så et samlet plus eller minus for den grønne industri i Danmark?

“Man kan forestille sig en række forskellige udfald. Men det kan ende godt, hvor virksomheder, der har deres udgangspunkt i Danmark, både øger deres europæiske og deres amerikanske aftryk,” siger Margrethe Vestager.

Hvis vi får tilladelserne, så er det faktisk meget attraktivt og værdifuldt for os at placere vores løsninger i EU Henrik Andersen, topchef, Vestas

Hun understreger, at hele verden skal gennem en grøn omstilling, så man skal ikke se det som et nulsumsspil, hvor man enten investerer i Europa eller i USA.

“Et nulsumsspil accelererer ikke vores klimakamp. Og det er det, der er alvoren i det. Sidste år havde vi det højeste CO2-udslip nogensinde. Og den varmeste sommer i Sibirien i 7000 år,” siger Margrethe Vestager.

Vestas-boss på linje

Henrik Andersen, topchef i Vestas, er helt enig med Margrethe Vestager i, at det ikke må ende som et støttecirkus, hvor de enkelte EU-lande overbyder hinanden.

“Det er ikke den rigtige måde at løse problemerne i en industri, der først og fremmest bliver nødt til at udøve selvdisciplin,” lød det fra Vestas’ topchef på en telekonference fredag.

Og han er også helt på linje, når det handler om at speede tilladelsesprocedurerne op.

“Hvis vi får tilladelserne, så er det faktisk meget attraktivt og værdifuldt for os at placere vores løsninger i EU. Så jeg er faktisk lidt mere optimistisk på Europas vegne,” siger Henrik Andersen.

LÆS MERE OM SAMME EMNE
Politik
USA på charmeoffensiv: Danske giganter til middag hos ambassadør

Interessen for at investere i USA er stor blandt danske selskaber, siger USA’s ambassadør. Erhvervsminister nedtoner frygt for tab af danske job

Mens Europas ledere i disse dage diskuterer, hvor stor truslen er fra USA’s nye mega-støttepakke til grøn industri – og hvad modsvaret skal være – så bliver der fra amerikansk side arbejdet aktivt for at informere om de nye muligheder for statsstøtte.

For to uger siden var ledere fra flere af de største danske virksomheder inden for klimateknologi inviteret til middag med USA’s ambassadør i Danmark, Alan Leventhal, som vært. Det bekræfter flere af deltagerne over for Børsen.

Ved middagen var der repræsentanter fra Copenhagen Infrastructure Partners, A.P. Møller-Mærsk, Topsoe, Vestas og Ørsted. Emnet var grøn omstilling, og ifølge Børsens oplysninger tilkendegav flere af deltagerne ved middagen, at deres virksomheder er klar til at investere mere i USA og gøre brug af de nye støttemuligheder.

Alt, hvad jeg har hørt, har været en stor entusiasme for at investere i USA Alan Leventhal, USA’s ambassadør i Danmark

USA’s store klimapakke, der har fået navnet Inflation Reduction Act (IRA), pumper fra 1. januar et svimlende beløb på 369 mia. dollar eller mere end 2500 mia. kr. ind i den grønne industri.

Men støtten kommer med betingelser om amerikansk produceret indhold eller såkaldte “køb amerikansk”-klausuler. Det har givet frygt i EU for, at investeringer, industri og arbejdspladser vil blive trukket over Atlanten – fra den grønne sektor, hvor Danmark og andre EU-lande ellers satser på at indtage en global førerposition.

Giganter begejstrede

Avisen Financial Times har beskrevet, hvordan delegationer fra flere amerikanske delstater har været på rejser i europæiske lande for at bejle til virksomheder og forsøge at tiltrække investeringer.

Også den amerikanske ambassadør Alan Leventhal bekræfter over for Børsen, at middagen med de danske giganter har fundet sted.

“Siden Inflation Reduction Act blev godkendt, har vi indgået i samtaler med virksomheder på tværs af Danmark,” forklarer han, men siger dog også, at middagen ikke direkte handlede om at tiltrække investeringer – fordi der allerede er stor interesse:

“Alt, hvad jeg har hørt, har været en stor entusiasme for at investere i USA. Danske virksomheder viser vejen på mange områder. 30 pct. af vindturbinerne i USA er danske, og de her virksomheder er meget begejstrede omkring, hvad IRA’en betyder, og hvordan mulighederne er for at investere.”

IRA er en amerikansk lovpakke, som indeholder støtteordninger til fremme af klimavenlige investeringer, til en værdi af mere end 2500 mia. kr. Her er nogle eksempler:I aftalen kan grøn brint produceret i USA få støtte. Samlet støtte: Mere end 85 mia. kr. Der gives støtte til forsyningsselskaber, som bygger nye anlæg i USA. Denne del af støttepakken er på 350 mia. kr. Hvis man etablerer produktion af sol- eller vindteknologi i USA, kan man få støtte. Denne del af støttepakken er på over 200 mia. kr. Kilde: Dansk Industri

I denne uge ventes EU-Kommissionen at komme med et forslag til et europæisk modsvar til den amerikanske pakke, bl.a. med nye lempelser af EU’s støtteregler, så det både bliver muligt for landene at give mere direkte støtte og skatterabatter for at holde på den grønne industri.

Men ved et såkaldt temamøde, hvor repræsentanter fra en større kreds af danske virksomheder mandag mødtes med erhvervsminister Morten Bødskov (S) og ambassadøren Alan Leventhal, blev der ikke talt om konflikt, men om samarbejde.

Morten Bødskov siger til Børsen, at målet er at “forstærke samarbejdet mellem USA og Danmark”, og at der arbejdes på at lave et fælles forståelsespapir, så danske virksomheder kan få “nem og uhindret adgang” til de amerikanske myndigheder, hvis der skulle opstå spørgsmål om implementeringen af den store amerikanske støttepakke.

Han deler ikke frygten for, at man f.eks. inden for grøn brint og den såkaldte power-to-x-teknologi kan risikere, at hele markedet og værdikæden rykker til staterne.

Vi kommer vel ikke udenom, at investeringer og arbejdspladser skal ligge i USA, hvis man vil have del i IRA-pakken?

“Det her er en mulighed for dansk erhvervsliv. Det er der ingen tvivl om,” svarer Bødskov og tilføjer:

“Det er positivt, at der nu kommer fuld tryk på den grønne omstilling i USA. Det kan vi være med til at forme, og det er der masser af muligheder for med de mange investeringer, vi har gjort gennem årtier i dansk industri. Så det er jeg meget fortrøstningsfuld overfor.”

Vestager før grønt milliardopgør over Atlanten: Én ting gør kampen ekstra “giftig”

Men som erhvervsminister ser du ingen risici?

“Der er selvfølgelig spørgsmål, og der er bekymringer, men jeg tror grundlæggende, det handler om at få en god dialog og en god samtale om, hvordan vi kan sikre, at dansk erhvervsliv kan være med til at bidrage.”

Hos energigiganten Ørsted er Ulrik Stridbæk, Head of Regulatory & Public Affairs, enig i, at IRA-lovgivningen “vil gøre en stor forskel for klimaet, da den vil sikre flere grønne investeringer i USA.”

Han mener dog også, at der er brug for handling på hjemmebanen:

“Inflation, stigende renter og langsomme godkendelsesprocesser i EU forsinker udbygningen af grøn energi – her kan EU godt gøre mere og lade sig inspirere af den amerikanske lovgivning, så vi når de ambitiøse politiske mål for CO2- reduktioner. I dag tager det meget lang tid at få tilladelse til at bygge grøn energi i EU, og det vil vi gerne have gjort op med.”

Også Henrik Andersen, adm. direktør i Vestas, efterlyser mere europæisk handling og især hurtigere tilladelser.

“Hvis man ikke kan blive enige om en slags Inflation Reduction Act, så lad os for enhver pris undgå det kaos, hvor individuelle lande forsøger at subsidiere enkeltvis eller kompensere med statsstøtte,” sagde han fredag ved en telefonbriefing for investorer.

LÆS MERE OM SAMME EMNE
Udland
Analyse: Farvel til den grønne førerposition?

Sådan så den gamle verden ud: Europa var klart i front på den grønne agenda med ambitiøse klimamål og en stærk og voksende grøn industri. USA havde måske nok delstater som Californien og storbyer som New York med vilje og investeringskraft. Men på nationalt plan blev der fumlet rundt og flirtet med klimafornægtelse under Præsident Trump. Under Biden så det ikke meget lysere ud den første tid, hvor Kongressen ikke så ud til at kunne enes.

Nu er vi i en ny verden, hvor klimapakken Inflation Reduction Act eller IRA vender op og ned på billedet. Pludselig er der massive støttemuligheder og en tiårig horisont for grøn omstilling i USA. Det vakte behørig opsigt og behørig jubel, da pakken blev vedtaget i august 2022. Men prisen for at sikre de sidste afgørende stemmer i Kongressen var, at pakken er spækket med krav om lokalt amerikansk produceret indhold for at sikre, at det, der støttes, er amerikansk industri, investeringer og arbejdspladser.

Klimapakken IRA vender op og ned på billedet

Hvis man vil have del i festen, skal man være til stede i staterne. Det er mange af de største danske virksomheder allerede. For dem er der ikke tale om et enten-eller mellem USA og Europa. Men for de små- og mellemstore virksomheder, som Danmark har mange af, kan den ene store satsning godt udelukke den anden – i hvert fald for en tid. Og i en ny og spirende sektor som f.eks. grøn brint og power-to-x er der ikke mange forhindringer for at rykke hele butikken over Atlanten.

Ingen kan fortænke virksomhederne i at gå efter at foretage de bedst mulige investeringer på de bedst mulige vilkår. Det har både økonomien og klimaet gavn af. Men hvad gør vi så nu i Danmark og i Europa?

Blandt de europæiske ledere finder man både dybt bekymrede stemmer og jubeloptimister. Det er værd at bemærke, at der fra flere af de danske virksomheder faktisk ikke lyder krav om et statsstøtteræs – men heller ikke om at gøre ingenting og bare sætte sig tilbage og håbe det bedste. De ønsker et reelt fokus på at få fjernet de barrierer, der findes i EU, ikke mindst i forhold til at fjerne bureaukrati og få givet langt hurtigere tilladelser til grønne projekter.

Forsiden af Børsen Bæredygtig