En blanding af jubel og nervøse trækninger. Godt for det globale klima, potentielt skidt for grønne milliardinvesteringer og arbejdspladser i Europa.
Sådan er analysen fra Margrethe Vestager, konkurrencekommissær og næstformand i EU-Kommissionen, få dage før, at EU-Kommissionen ventes at løfte sløret for sit modsvar til USA’s nye, gigantiske klima- og energipakke, IRA.
Man kan ikke bygge konkurrenceevne på statsstøtte Margrethe Vestager, EU-kommissær
En USA-pakke, der pumper 2500 mia. kr. ind i den grønne industri med støtteordninger og skatterabatter. Men også med “køb amerikansk”-klausuler, der som en magnet kan omdirigere planlagte investeringer i europæisk sol, vind, brint og batterier fra Europa til den anden side af Atlanten.
“Det er jo superfedt, at amerikanerne er stemplet ind i klimakampen, for Europa kommer ikke til at vinde den alene. Der kan kun være vindere, hvis vi alle sammen er med,” lød det fra Margrethe Vestager på en briefing i København fredag.
Hun vurderer også, at markedet i teorien er stort nok til alle, fordi efterspørgslen på grønne løsninger vil vokse i de kommende årtier.
Giftig pakke i USASåledes jublen. De nervøse trækninger er lige under overfladen.
“De subsidier, der bliver givet som følge af IRA, er giftige af én grund, og det er, at energipriserne har ændret sig, som de har,” siger Margrethe Vestager.
2500 mia. kr. Så mange penge vil USA give til den grønne industri i støtte og skatterabatter
Hun forklarer, at tidligere har der kun være små forskelle på energipriserne i Europa og USA.
“Nu er det stukket helt af. Europa kan ikke tilbyde lave, stabile energipriser. Vi kan tilbyde høje, ustabile og uforudsigelige energipriser. Det er ikke noget godt miks,” siger Margrethe Vestager.
Med andre ord: Det er klart mere attraktivt for en virksomhed, der vil investere milliarder i grøn produktion, at den på forhånd ved, at den kan få billig, stabil energi fra solfarme i Texas, så langt øjet rækker, i stedet for svingende, høje priser i Europa.
De subsidier, der bliver givet som følge af IRA, er giftige af én grund, og det er, at energipriserne har ændret sig, som de har Margrethe Vestager, EU-kommissær
Derfor er det ifølge Margrethe Vestager et “grundvilkår”, at energipriserne i EU skal ned, og det kræver et boost til grøn energi med meget mere vind, sol, vand og jordvarme. Men det tager tid, og derfor er der brug for en europæisk støttepakke nu.
Overvejer at flytteHun fortæller, at flere virksomheder, der var klar til at investere grønt i Europa, lige nu overvejer at flytte investeringer til USA.
“Det er velkomment, at europæiske virksomheder etablerer produktion i USA. Men det er uvelkomment, hvis de så dropper produktion i Europa. Det vil sætte investeringerne i grøn teknologi de seneste 30 år tilbage,” siger Margrethe Vestager.
Den danske kommissær har skrevet til alle medlemslandene, hvad der er på dagsordenen, og der kom en lind strøm af svar retur i sidste uge. Hun understreger dog, at dyre statsstøtteprogrammer ikke er en langtidsholdbar løsning.
“Man kan ikke bygge konkurrenceevne på statsstøtte. De penge findes ikke, og man kan også diskutere, om det er rimeligt, for det er en overførsel af midler fra skatteyderne, til dem der har aktier eller andet ejerskab i virksomhederne,” siger Margrethe Vestager.
Kvaliteter men tre risiciHun understreger, at Europa har mange kvaliteter i form af dygtige forskere, gode startup-miljøer og attraktive byer at bo i. Og at det er et meget attraktivt sted at placere sin virksomhed, når man kommer hele kompasset rundt.
Europa kan ikke tilbyde lave, stabile energipriser. Vi kan tilbyde høje, ustabile og uforudsigelige energipriser. Det er ikke noget godt miks Margrethe Vestager, EU-kommissær
Men der er andre risici, som kan lægge en dyne over EU’s grønne ambitioner.
For det første skal tempoet skrues kraftigt i vejret, når det gælder tilladelser.
“Det første, virksomhederne siger, er ikke, om de kan få lov, men at de ikke kan få et svar hurtigt. Det kan tage årevis at få lov til at etablere en vindmøllepark eller en solfarm, en fabrik, der producerer solceller, eller hvad det nu kan være,” siger Margrethe Vestager, der vil udvide de nuværende fast forward-ordninger.
For det andet kniber det med at uddanne til sektoren.
“I Danmark er der ikke optaget så få til erhvervsuddannelserne i de seneste ti år som i 2022. Det er en vækstbarriere. Hvis der ikke er folk til at installere sol, vind og vand, og hvis der ikke er ingeniører til at udvikle det, så kommer det ikke til at ske. Så enkelt er det,” siger Margrethe Vestager.
Og for det tredje er der risiko for, at man ødelægger det indre marked, hvis EU-landene begynder at overbyde hinanden med lækker lokkemad og statsstøtte, så virksomhederne kan shoppe rundt efter dagens bedste tilbud.
“Man skal være meget målrettet og kun gøre det i en given periode og med fuld gennemsigtighed,” siger Margrethe Vestager.
Plus eller minus?I sidste ende er det her så et samlet plus eller minus for den grønne industri i Danmark?
“Man kan forestille sig en række forskellige udfald. Men det kan ende godt, hvor virksomheder, der har deres udgangspunkt i Danmark, både øger deres europæiske og deres amerikanske aftryk,” siger Margrethe Vestager.
Hvis vi får tilladelserne, så er det faktisk meget attraktivt og værdifuldt for os at placere vores løsninger i EU Henrik Andersen, topchef, Vestas
Hun understreger, at hele verden skal gennem en grøn omstilling, så man skal ikke se det som et nulsumsspil, hvor man enten investerer i Europa eller i USA.
“Et nulsumsspil accelererer ikke vores klimakamp. Og det er det, der er alvoren i det. Sidste år havde vi det højeste CO2-udslip nogensinde. Og den varmeste sommer i Sibirien i 7000 år,” siger Margrethe Vestager.
Vestas-boss på linjeHenrik Andersen, topchef i Vestas, er helt enig med Margrethe Vestager i, at det ikke må ende som et støttecirkus, hvor de enkelte EU-lande overbyder hinanden.
“Det er ikke den rigtige måde at løse problemerne i en industri, der først og fremmest bliver nødt til at udøve selvdisciplin,” lød det fra Vestas’ topchef på en telekonference fredag.
Og han er også helt på linje, når det handler om at speede tilladelsesprocedurerne op.
“Hvis vi får tilladelserne, så er det faktisk meget attraktivt og værdifuldt for os at placere vores løsninger i EU. Så jeg er faktisk lidt mere optimistisk på Europas vegne,” siger Henrik Andersen.
ulho@borsen.dk