“For første gang i historien har vi som finanssektor et sæde ved forhandlingsbordet!”
Begejstringen hos Emine Isciel, chef for klima og miljø hos den norske kapitalforvalter Storebrand Asset Management, er lige så stor som alvoren i endelig at få adgang til de politiske forhandlinger på FN’s konference om biodiversitet.
Det er 15. gang, at FN med en særskilt konference sætter fokus på biodiversitet, og det sker 7. til 19. december i Canada.
Ved forhandlingsbordetStorebrand sidder ved forhandlingsbordet på vegne af 100 globale finansinstitutioner i investoralliancen Finance for Biodiversity Foundation. Ifølge Emine Isciel håber investorerne, at der vil være gennemslagskraft nok til at få etableret mål om biodiversitet i stil med Paris-aftalens mål på klimafronten. Mål, der skal drive lovgivningen og pengestrømmene i retning af at bremse og vende biodiversitetstabet.
Planetens liv vil kompromitteres, hvis ikke der gribes radikalt ind Emine Isciel, chef for klima og miljø, Storebrand
“Artikel 2.1.c i Paris-aftalen fik sendt pengestrømme – både private og offentlige – til at arbejde for lavere drivhusgasemissioner og til forbedring af klimaforhold. Der blev sat mål og politikker. Vi skal have lignende tiltag inden for biodiversitet,” siger Emine Isciel.
Tabet af biodiversitetsmålene er så alvorlige, at man i flere år har talt om, at flere af de ni planetariske grænser, som f.eks. klimaforandringer, tab af biosfæreintegritet og forandring af landsystemer, er overskredet. De planetariske grænser er afgørende for, at menneskeheden og de kommende generationer fortsat kan udvikle sig og leve på planeten.
Stiller kravMed på konferencen har Storebrand en netop lanceret naturpolitik, hvor der stilles krav til Storebrands egne investeringer og til de selskaber, som har brug for kapital. Og af den fremgår det, at Storebrand forpligter sig til at vurdere indvirkningen på og sætte mål for biodiversitet inden 2025. Kapitalforvalteren vil skubbe de finansielle strømme væk fra naturnegative udfald og hen mod naturpositive udfald, ligesom man vil fremlægge sit biodiversitetsfodaftryk og gøre det i overensstemmelse med Taskforce on Nature-related Financial Disclosures’ anbefalinger.
Faktaboks FN’s Cop 15 FN’s konference om biodiversitet foregår fra 7. til 19. december i Montreal, Canada.Konferencen fokuserer på den levende verden gennem Convention on Biological Diversity, CBD, det vil sige en traktat om biologisk mangfoldighed, der er vedtaget for bevarelse og bæredygtig brug af biologisk mangfoldighed.Cop 15 sigter mod at opnå en historisk global aftale om at bremse og vende tabet af biodiversitet.
“Der skal en systematisk ændring til for at stoppe biodiversitetskrisen. Planetens liv vil kompromitteres, hvis ikke der gribes radikalt ind over for vores nuværende politiske, økonomiske og teknologiske systemer,” siger Emine Isciel, der i sine udtalelser er bakket op af Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services, et uafhængigt biodiversitets organ under FN.
grth@borsen.dk