BØRSEN BÆREDYGTIG
Bæredygtig
Den radikale arkitekt har rejst sig fra tegnebrættet: For at få ultimativ indflydelse skal man begynde i værkstedet

Tak fordi du læser med

Danske Bank og PwC er partnere på Børsen Bæredygtig. Derfor kan vi gøre alle vores artikler på Børsen Bæredygtig frit tilgængelige for alle læsere. Det er medvirkende til, at Børsen Bæredygtigs artikler bliver diskuteret vidt og bredt.

Danske Bank og PwC er også parterne på Børsen Bæredygtig, når vi går live og fremhæver en række af de mest spændende grønne projekter i danske virksomheder i Børsen Bæredygtig Cases.

Danske Bank og PwC har ingen indflydelse på indholdet eller andre redaktionelle valg på Børsen Bæredygtig, der skabes af uafhængige og objektive journalister og i den samme høje kvalitet, som du kan finde i resten af Børsen.

Læs mere om partnerskab.

Anders Lendager har tegnet bæredygtige bygninger over hele kloden. I dag fokuserer han på at udvikle de genanvendte materialer, der skal gøre hele byggesektoren grøn

“Nu må I altså sige, hvis I er uenige.”

Anders Lendager løfter albuerne fra sine lår og retter et par åbne hænder mod de tre stående arkitekter og konstruktører, der omringer kontorstolen. De har kort inden præsenteret seneste version af facaden på et højhus i 20 etager til flere hundrede mio. kr. Det skal som det første i verden bygges af træ og genbrugsmaterialer.

Under mødet i det højloftede, hvide og træfyldte kontorlandskab i Københavns Nordhavn bruger han et kvarter på at lytte og ni minutter på at tale.

Til næste uges møde vil han præsenteres for en mere sammenhængende plan og fortælling om de farvede tetrisklodser af varierende genbrugsmaterialer, der skal beklæde højhusets ellers glasdominerede facade.

Stor mission

Da den høje arkitekt i grå Nike-sneakers, sort T-shirt og stort armbåndsur rejser sig, hænger budskabet tydeligt i luften: Det nytter ikke at genanvende flere hundrede ton byggematerialer, hvis de ikke fortæller en arkitektonisk historie i kombination med at sænke klimaaftrykket.

20 pct. af Danmarks samlede CO2-udledning stammer fra energiforbruget i bygninger. 10 pct. af den samlede danske klimabelastning stammer fra bygge- og anlægsfasen samt byggematerialerne. 35 pct. af alt dansk affald stammer fra bygge- og anlægsbranchen.

I mere end ti år har han været selvstændig og på den tid gået fra at være en mand med en mission om at være en grøn og bæredygtig arkitekt til nu at ville gøre hele arkitekt- og byggebranchen grøn og bæredygtig.

Med tre virksomheder og 60 ansatte under sig kræver det, at han lader folk sige ham imod og lytter mere, end da Lendager begyndte som en trepersoners tegnestue, og han selv kunne sidde ved tegnebrættet med fuld kontrol.

“Jeg har lært, at jeg skal fokusere på det store billede, hvis vi skal lykkes. Jeg kan sagtens lægge min energi i alle små beslutninger eller et enkelt projekt. Men hvis vi skal rykke på hele byggeriet, skal jeg organisere i stedet for at fluekneppe.”

Mantraet holder ham ikke fra at gøre, hvad han prædiker i hverdagen – inden for rimelighedens grænser. Toplederen med det halvlange hår spiser nærmest ikke kød, flyver ikke på ferie, og i haven har han bygget sit eget genanvendte kombinerede hjemmekontor og sauna.

Familien på fire er godt nok selvforsynende med kartofler fra hjemmebyggede genbrugshøjbede, men levevisen er langtfra helt “back to nature”.

Ladcyklen foran typehuset på Strandvejen i Humlebæk er stadig fyldt med tomme Coca-Cola-dåser, saftevandsflasker og en økologisk riesling fra Alsace. Han kan endda med glød i øjnene anbefale en kødfuld shawarma fra slagterbiksen i Kokkedal, hvor han får sin coronatest.

Nordhavns laboratorie

Dog er hovedvægten af Anders Lendagers mødepakkede kalender i øjeblikket fyldt op af virksomheden Lendager Up, der siden 2015 har haft en mission om at udvikle, producere, skalere og optimere upcyclede materialer til byggeindustrien. De følte jo, at jeg pressede dem til at greenwashe, og det var virkelig ubehageligt Anders Lendager, stifter, Lendager Group

Lyden af rundsav og hamren fra koncentrerede medarbejdere runger mellem de høje hylder i virksomhedens upcycling-laboratorie ved siden af selve tegnestuen.

Det rummer alt fra brugte vinduer og vindmøllevinger til grønne akustikplader og isoleringsmateriale lavet af laboratoriedragter fra Novo Nordisk.

“Hvis vi vil rykke på hele byggeriets samlede CO2-udledning, så er noget af det allervigtigste at få skabt et marked for recirkulerede byggematerialer. For vi har et system, der er indrettet efter de eksisterende byggematerialer, og det er sindssygt svært at få godkendt nye,” lyder det fra tegnestuestifteren.

Atypisk

Lendager Up forsøger dagligt at gøre op med det system, men det er en atypisk forretningsgang. Varelageret ligger de facto i mere end 40.000 nedlagte bygninger, der kan ikke findes én fast leverandør, og det bliver hurtigt en dyr proces at finde ud af, hvordan man genanvender et produkt første gang.

På seks år har Lendager Up selv bygget rentabel produktion af bl.a. recirkuleret beton, mursten og vinduer op fra bunden og gjort dem skalerbare. Han sammenligner arbejdet med de gamle brancheikoner som Arne Jacobsen, der selv designede alt fra håndtag til armaturer i byggerier.

Han håber på en ny generation af arkitekter, der vil tage den samme tilgang til sig – bare med genanvendelse.

“Hvis de recirkulerede materialer nu var til rådighed og ikke superbegrænsede af regulering, var det nok ikke så komplekst,” vurderer han.

Tilgængelighed

Den tanke kræver ifølge ham, at materialerne skal være nemme at få fingre i, og de skal være konkurrencedygtige på pris. Mindst lige så vigtigt skal det kunne dokumenteres, hvor stor CO2-besparelsen er ved at genanvende.

Sidstnævnte opgave ligger Anders Lendagers stolthed nær.

I sommeren 2020 blev der råbt og smækket med døren på tegnestuen. Den dårlige stemning tyngede kontoret i flere dage. 30 pct. af den samlede danske CO2-udledning stammer fra byggesektoren

Kollegerne mente, at de upcyclede murstensvægge, Lendager brugte i byggeriet Ressourcerækkerne i Ørestad, skulle måles op mod en branchestandard af en mur i lav kvalitet – hvilket er den standardiserede måde at lave udregningerne på.

Væggen der splittede

Anders Lendager stod fast på, at den i stedet skulle måles op mod en væg af nye mursten, der havde samme styrke som Lendager Ups genanvendte model.

Med hans metode ville CO2-besparelsen være større.

“De følte jo, at jeg pressede dem til at greenwashe, og det var virkelig ubehageligt – for os alle sammen. Men for mig var det sindssygt vigtigt, at vi ikke snød os selv, og at vi ikke snød andre.”

I sidste ende blev arkitektens metode valideret og godkendt af tre forskellige eksterne censorer, og i efteråret 2020 udgav Lendager bogen “Solution”.

Her lægger selskabet atypisk data og udregninger for en lang række materialers CO2-besparelser og produktionspris frit frem med det formål at gennemhulle myter om ekstraomkostninger, og at CO2-besparelserne ved at genanvende ikke slår igennem.

I dag har de upcyclede murstenskvadrater også fået kommercielt liv og bliver skåret af en robotarm, som Lendager har fået udviklet i samarbejde med DTU og finansieret med 6 mio. kr. fra Miljøstyrelsen.

På den måde er hver kvadratmeter af materialet blevet ca. 900 kr. billigere, fordi robotten både erstatter manuelt arbejde og en diamantudskærer.

Håber på handel

I dag er Anders Lendager også i dialog med en storinvestor, der skal skalere og effektivisere Lendager Ups produktion. Han vil ikke fortælle, hvem den nye investor bliver, og endnu kan han kun sige, at handlen næsten er i hus.

Diskussionen om de højere prisskilte ved at innovere har ellers fulgt Anders Lendager siden de unge arbejdsår.

Mest skelsættende, da han var hovedtegner på det havnære byggeri Bølgen i Oslo og for første gang havde lagt alle kræfter i at lade bæredygtighed gennemsyre et byggeprojekt.

“Men så kunne jeg bare se, hvordan alle de fede løsninger, jeg havde fundet og præsenteret, langsomt blev skåret væk, fordi man ikke ville bruge ressourcerne på det,” husker Anders Lendager tilbage.

Efter den oplevelse “skred” han fra arkitektbranchen i et år, mens han med egne ord sad og stirrede ud i luften og så sin og konens bankkonto gå i rødt.

“Jeg skulle beslutte, hvad bæredygtighed var for mig som person, og hvor meget jeg turde satse for at få det til at lykkes,” kommer det fra Anders Lendager, mens han snegler sig gennem eftermiddagstrafikken i indre København for at nå til Tivoli Hotel.

Han skal til møde om det førnævnte højhusprojekt og endnu engang overbevise bygherrer og entreprenører om, at Lendager-virksomhederne kan levere nok af de genanvendte materialer og i den kvalitet og sikkerhed, der kræves i et kæmpeprojekt.

“I begyndelsen tabte vi mange opgaver på den del. Man turde ikke gå den vej, man turde ikke realisere de bæredygtige tiltag. Man troede ikke på, det kunne lade sig gøre og slet ikke til en pris, der gav mening.”

Var ved at give op

Han begynder at fortælle, hvordan han i den tid flere gange overvejede at kaste håndklædet i ringen, men bliver pludseligt afbrudt.

En mand i hvidstribet polo kommer susende forbi på en mørkebrun ladcykel og råber ind mod Anders Lendager i forbifarten:

“Fed bil!”

“I lige måde!” lyder det tydeligt københavnsk og muntert fra arkitekten, mens han vinker ud af soltaget og fortsætter:

“Det er svært at lave penge. Og det er endnu sværere at lave det, du elsker, og så stadig tjene penge. Men jeg synes, det her er det fedeste i verden, og nu er det faktisk lykkedes at vise, at essensen af vores bæredygtige arbejde fungerer kommercielt.”

Dyrt signal

Den fem år gamle Tesla Model S, der vandt tilråbet fra cyklisten, blev også købt “alt for dyrt”, på et tidspunkt hvor Lendagers butik langtfra kørte som smurt.

“Men den kunne give indtryk af, at der rullede opgaver ind.”

Ifølge ham kan det stadig være en kamp at trænge igennem branchen med nye idéer, selvom Lendager i dag bliver valgt til projekter alle steder fra Toronto og Milano til Sydhavnen, netop på grund af løftet om genanvendelse og mindre klimabelastning. Imens bliver Anders Lendager selv hentet ind som ekspert i bæredygtigt byggeri til internationale EU-projekter.

“Men på de EU-projekter bliver der hevet 30 eksperter ind fra Danmark i dag. For fem år siden havde vi kun været tre til fem.”

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Børsen Bæredygtig har udvalgt årets 50 danske virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter, og som vi derfor hylder som Børsen Bæredygtig Cases.

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Børsen Bæredygtig har udvalgt årets 50 danske virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter, og som vi derfor hylder som Børsen Bæredygtig Cases.

Forsiden af Børsen Bæredygtig

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Børsen Bæredygtig har udvalgt årets 50 danske virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter, og som vi derfor hylder som Børsen Bæredygtig Cases.

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Børsen Bæredygtig har udvalgt årets 50 danske virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter, og som vi derfor hylder som Børsen Bæredygtig Cases.

BØRSEN BÆREDYGTIG
27. sep 2022