Danske investorer i Vanguard bør sælge sig ud i modtræk til Vanguards exit af klimaaalliance, mener klimarådgiver
Vanguard trækker sig fra klimaalliancen Net Zero Asset Managers, NZAM. Vanguard, der både sælger aktivt som passivt forvaltede investeringsprodukter, tager hele 8500 mia. dollar (60.265 mia. kr.) med sig.
Og det er et stort tab for klimaomstillingen, vurderer Thomas Meinert Larsen, der er klimarådgiver i Klimabevægelsen og talsperson for Ansvarlig Fremtid: “I Net Zero Asset Managers – og i alle de andre investornetværk og -alliancer – er man som medlem indforstået med, at man skal løfte sit politiske lobbyarbejde, og at man ikke bare sidder og kigger på, at verden kører forbi.”
NZAM havde ifølge alliancens hjemmeside i november 291 medlemmer med i alt 66.000 mia. dollar i kapital under forvaltning. Medlemmerne “er forpligtede til at støtte målet om netto nul drivhusgasemissioner i 2050 eller tidligere”, lyder det på hjemmesiden. Alliancen bakker op om Paris-aftalens mål.
Hvis man som dansk kapitalforvalter i dag bruger Vanguards produkter, burde man se at komme ud af dem Thomas Meinert Larsen, klimarådgiver, Klimabevægelsen
“Vores holdning er: Hvis man som dansk kapitalforvalter i dag bruger Vanguards produkter, burde man se at komme ud af dem. For dette betyder, at den del af Vanguards portefølje, som ikke arbejder for at indfri Paris-aftalens mål, dybest set modarbejder den globale forpligtigelse,” siger Thomas Meinert Larsen.
Om Vanguard bøjer af for de republikansk ledede staters anti-esg-kampagne og -lovgivning, der er blevet intensiveret i løbet af 2022, er helt oplagt at spekulere i, vurderer han. Esg, står for miljø-, sociale og ledelsesmæssige forhold, som flere investorer integrerer i deres investeringer.
“Republikanerne siger jo, at de mener, at Vanguard forsøger at påvirke virksomhedernes politik, og det, mener de, ikke er foreneligt med det at være passiv investor,” siger Thomas Meinert Larsen.
Hykler, træd afEn anden global spiller, der også har været udsat for anti-esg-kampagne, er Blackrock. Ifølge Reuters har en talsperson fra Blackrock udtalt, at Blackrocks deltagelse i NZAM ikke er i konflikt med kapitalforvalterens uafhængighed.
“Det er bestemt inden for mulighedsrummet, at Blackrock og State Street også går ud af alliancen, men de tænker nok, at de vil se tiden an for at se reaktionerne på Vanguards udtræden,” siger Thomas Meinert Larsen.
Netop topchefen i Blackrock, Larry Fink, er netop blevet bedt om at trække sig for hans “tydelige hykleri” i forhold til Blackrocks esg-budskaber. Den britiske investor Bluebell Capital Partners mener, at Blackrock har politiseret debatten, og at det sår tvivl om Blackrocks uafhængighed som kapitalforvalter.
grth@borsen.dk