Da jeg triller ned ad de små gader i Gilleleje på vej mod havnen, oplever jeg det måske eneste ‘problem’ ved at køre elbil: Foran går to ældre damer midt på vejen, dynt optaget af en samtale, og de har ingen anelse om, at der få meter bag dem kører en to tons tung, men helt igennem lydløs bil. Men jeg har god tid, så de sidste 30 meter mod havnen triller jeg i snegletempo – og selv dét er faktisk en fornøjelse i den Mercedes-Benz EQS SUV, jeg har lånt af Mercedes-Benz CPH denne sidste dag i februar.
Jeg har kørt fra Hørsholm til Hornbæk ad motor- og landevej, og nu står den på lidt bykørsel, inden jeg stiller bilen på parkeringspladsen for at kigge den efter i sømmene. Og lad mig bare være ærlig, det er svært at finde noget negativt at sige. Det er en bil, der er rap i optrækket, følger dit mindste vink, styres nemt og endda kan assistere dig, hvis du er på vej ind i en anden vejbane eller kører for tæt på en forankørende. Mercedes-Benz er nemlig i fuld gang med at udvikle selvkøresystemer, og modellen EQS er indtil videre den eneste produktionsbil i verden, som er godkendt til førerløs kørsel på niveau 3 i Tyskland og i Californien. Det betyder, at du her rent faktisk kan slippe rattet og pedalerne fuldstændig og overlade kørslen til bilen selv (op til 60 km/t). Foreløbig kan man dog ikke tilkøbe systemet til EQS SUV (og jeg er jo hverken i Californien eller Tyskland), så jeg må pænt køre selv.
Den nye EQS SUV er den tredje model fra Mercedes-Benz, der er bygget specifikt til ren el, og den deler platformsarkitektur med sedan-versionen EQS. SUV-modellen er dog blevet hele 20 cm højere, så man har et godt overblik fra førersædet.
Bag føreren er der som standard en enkelt række sæder, men du kan faktisk få installeret en tredje række og få plads til 7 personer. Sæderækkerne er elektronisk justerbare, så det er nemt at skabe ekstra benlængde eller lægge bagsæderne ned og forvandle det i forvejen store bagagerum (645 liter) til et kæmperum (880 liter).
Oppe foran bliver både fører og passager forkælet med den nye Hyperscreen, der i virkeligheden er tre skærme, der går i ét hen over hele cockpittet. Her er selvfølgelig touchbetjening, men det er faktisk også muligt at afgive stemmekommandoer – endda på dansk. Der er selvfølgelig navigation og mediecenter, og så snart din smartphone er koblet til, kan du eksempelvis tilgå Spotify direkte og bladre i dine playlister.
Alt er med andre ord indrettet med luksus og komfort for øje, og man kan med rimelighed sammenligne kabinen med et værelse på et luksushotel. Bilen bliver lidt en destination i sig selv, for selvom den i sagens natur er beregnet til at fragte dig et sted hen, så føles det så behageligt at opholde sig her, at man næsten ikke har lyst til at nå frem.
Det skyldes bl.a. stilheden, de bløde lædersæder, soltaget der slipper lyset ind – og ikke mindst køreegenskaberne. Elbiler ligger generelt godt på vejen, fordi vægten er fordelt i bunden (batteriet), hvor benzinbiler som bekendt har en stor del af vægten bundet i motoren foran. Denne EQS SUV er sporty og frisk at køre, og der er masser af power i, så du nemt kan overhale på motorvejen og accelerere efter behov.
Under min relativt korte testtur får jeg ikke brug for at lade bilen, men hvis jeg havde, ville det være ret nemt – for Mercedes-Benz har en ladeløsning, som gør det muligt at benytte et hav af forskellige udbydere med et enkelt abonnement, kaldet Mercedes me Charge. Og inden længe bliver det faktisk endnu nemmere for Mercedes-ejere, for mærket står foran en stor udrulning af sit helt eget fysiske ladenetværk, som skal tælle mere end 10.000 ladestandere inden 2030.
Det betyder bl.a., at man fremover kan booke tid til en given ladestander direkte fra skærmen i bilens infotainmentsystem – og dermed undgå ventetid.
Du kan se mere til EQS SUV og de andre elektriske modeller hos Mercedes-Benz CPH i Hørsholm, Søborg og City/Sydhavnen.