SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Annoncørbetalt indhold af Dansk Konkurrenceevneråd

Ulrik Vestergaard i ny bog: Danske virksomheder kan blive de store tabere i en ny verdensuorden

”Det kan næsten ikke siges stærkt nok, men mindre globalisering er ikke godt for danske virksomheder. En rolig verdensorden og en nogenlunde rammesat globalisering er hele det fundament, vores velfærdssamfund er bygget på. Det risikerer at smuldre”, siger Ulrik Vestergaard Knudsen. Foto: Scanpix
”Det kan næsten ikke siges stærkt nok, men mindre globalisering er ikke godt for danske virksomheder. En rolig verdensorden og en nogenlunde rammesat globalisering er hele det fundament, vores velfærdssamfund er bygget på. Det risikerer at smuldre”, siger Ulrik Vestergaard Knudsen. Foto: Scanpix

Globaliseringen har peaket – og det er dårligt nyt for danske virksomheder. Men vi kan stadig nå at redde stumperne. Sådan lyder advarslen fra en af Danmarks mest erfarne analytikere af global politik i en ny debatbog fra Dansk Konkurrenceevneråd.

De mørke skyer trækker op over danske virksomheder i kølvandet af Ruslands invasion af Ukraine. Hvad enten man er direkte påvirket af sanktioner, pres fra forbrugerne eller høje energipriser, er virksomhederne vågnet op til en ny verdensorden – eller uorden – efter den 24. februar.

Den dårlige nyhed er, at det kan blive meget værre. Den gode nyhed er, at vi selv kan være med til at redde stumperne af den verdensorden, der har tjent os så godt i mere end en generation.

Sådan lyder den korte version fra en af Danmarks mest erfarne diplomater og analytikere af den globale verdensorden, Ulrik Vestergaard Knudsen, tidligere departementschef i Udenrigsministeriet, nuværende vicegeneralsekretær i OECD og medlem af Dansk Konkurrenceevneråd.

Han slår fast, at den verdensorden, vi har kendt i 33 år, med en stadigt voksende globalisering, er slut. Globaliseringen havde allerede peaket før, men 24. februar 2022 blev skæringsdatoen. Point of no return. Ud over en blodig krig i Europa, står vi også med en økonomisk krig mellem blokkene. Og i verdens magtcentre breder tanken sig om at afkoble øst fra vest, at bryde de handelsmæssige bånd mellem demokratierne og autokratierne. Og det giver grund til bekymring. Også i Danmark, selvom vi entydigt står på demokratiernes side.

“Vi står med en ny verdensorden – eller uorden. Og vi risikerer at stå med et scenarie, hvor Vesten risikerer at afkoble sig fra alle lande, som ikke har et demokrati, der ligner Islands. Hvis vi tror, at løsningen er protektionisme, vil vi gøre det meget, meget svært for os selv,” mener Ulrik Vestergaard Knudsen, der siger, at vi må tage bestik af situationen på en måde, hvor vi ikke gør afkoblingen til en selvopfyldende profeti.

“Hvordan vi gør det, er det helt store spørgsmål lige nu. En del af svaret er, at det ikke bliver et valg mellem globalisering eller regionalisering. Der skal også være nogle strategier midt imellem. Vi skal ikke opgive globaliseringen, men vi skal sprede vores risiko og aktiviteter,” mener Ulrik Vestergaard Knudsen.

En mudret verdensorden med Kina

For Vesten bliver det derfor en stor opgave at finde en balance i den nye verdensorden, hvor vi ikke smider globaliseringen ud med badevandet, samtidig med, at vi står fast på Vestens værdier i forhold til Ruslands angreb på Ukraine. For verdensøkonomien er det altafgørende – hvis nogen skulle være i tvivl – ikke Rusland. Det handler selvfølgelig om Kina.

“Nu gælder det om at redde, hvad reddes kan. Vi må tilbyde Kina en ny verdensuorden, som bliver en blanding af rivalisering og fortsat samarbejde. Det betyder en mere mudret verdensorden. Men vi skal stadig samarbejde om en eller anden form for samhandel. Det er åbenlyst i Kinas og Vestens fælles interesse. Det gælder også for klimaudfordringen. Hvis klimaforhandlingerne skal foregå i en afkoblet verden af mistro, så bliver det først helt umuligt at redde verdens klima,” siger Ulrik Vestergaard Knudsen, der understreger, at mindre globalisering helt entydigt vil være en dårlig nyhed for “en lille åben økonomi som den danske”.

“Det kan næsten ikke siges stærkt nok, men mindre globalisering er ikke godt for danske virksomheder. En rolig verdensorden og en nogenlunde rammesat globalisering er hele det fundament, vores velfærdssamfund er bygget på. Det risikerer at smuldre”, siger Ulrik Vestergaard Knudsen.

Dilemmaernes tid

Men selvom det altså langt fra er sikkert, at det ender så galt, kan vi lige så godt forberede os på, at globaliseringen, som vi kender den, har peaket. Det her kommer ikke til at gå over af sig selv. Flere danske virksomheder har allerede betalt dyre lærepenge af den stærke reaktion på Ruslands invasion af Ukraine.

En reaktion fra “den sagnomspundne politiske forbruger”, man måske godt “kan tillade sig at blive lidt overrasket over”, mener Vestergaard Knudsen.

“Der er givetvis også mange danske virksomheder, der overvejer deres position i Kina. Der er ingen virksomheder, der kan ignorere det kinesiske marked, men hvad nu hvis vi står med en lignende situation mellem Kina og Taiwan om syv år?” spørger Ulrik Vestergaard Knudsen.

“Sanktionerne mod Rusland viser os, hvor tæt økonomi og politik er blevet koblet sammen. Men samtidig er illusionen om sammenhængen mellem økonomisk og politisk frihed bristet. Vi har haft fri handel med Kina, Rusland og Den Arabiske Halvø i årtier, og vi må bare erkende, at den politiske frihed ikke har indfundet sig,” siger Vestergaard Knudsen, der beder danske virksomheder bemærke, at både den politiske forbruger og geopolitiske kompetencer er blevet et rammevilkår.

“Det er ikke et godt råd at ignorere udviklingen. Man er nødt til at tage bestik af situationen. Jeg har ikke det gode råd til den enkelte virksomhed, men overordnet skal man være opmærksom på at sprede sine investeringer. Vi er på vej ind i en uforudsigelig verden.”

Hent frit e-bogen Hvorfor Danmark? hvor Ulrik Vestergaard Knudsen og 14 andre profiler fra dansk erhvervsliv giver deres bud på, hvorfor verden skal vælge Danmark til i fremtiden.


Annoncen er produceret 01.09.2022 af Børsen Creative for Dansk Konkurrenceevneråd

Forsiden lige nu