Hypen om kunstig intelligens er muligvis overvurderet, men nu ser udviklingen alligevel ud til at indhente noget af hypen.
Et af verdens mest udbredte ERP-systemer, det tyske SAP, udvikler sin kunstige intelligens. Det indebærer et lille, men markant evolutionsskridt, som med et lukker en ny kollega – den kunstige intelligens - ind i flere tusinde virksomheder verden over. Den kunstige intelligens gør ikke længere blot, hvad der bliver sagt - den gør, hvad der bliver gjort – og kommer i computersprog selv på, hvad reglerne skal være, fortæller Samuel Gaillard, der er implementerings-ansvarlig for SAP i Accenture.
“”Kommer man fra 5 pct. ned til 1 pct. manuel håndtering, har man automatiseret 20.000 transaktioner om dagen. Det giver massive besparelser.”
Samuel Gaillard, implementerings-ansvarlig SAP, Accenture.
”Den her intelligens kan sidde ved siden af dig, når du for eksempel afstemmer udgiftsbilag, og baseret på sine observationer vil den begynde at komme med forslag til, hvad du skal gøre,” siger han. ”Systemet vil lære af din tidligere data og forbedre sine regler hver gang, du håndterer en forretningsprocess.”
Med regler referer han til det programmørsprog, som fortæller systemet, hvordan den skal agere givet et sæt bestemte forudsætninger.
Netop at intelligensen tager ved lære af de faktiske omstændigheder, står i kontrast til tidligere versioner i SAP, der følger de mere regel-baserede intelligenser. Ifølge programmørens programsprog vil input A altid give input B i en regelbaseret intelligens, fordi programmørerne - efter at have lyttet til kunden – har programmeret den kunstige intelligens til at gøre det.
Fordi den nye intelligens baserer sig på machine learning, skabes dens regler i de observationer i data, den gør sig. For eksempel kan systemet automatisk klassificere indkøbsordrer i kategorier eller matche fakturaer og betalinger i bankudtoget.
Den forstår de gange, hvor input A giver B, men også de få tilfælde, hvor input A skal give output C, fordi D. Den kan fange den ene undtagelse, der bryder reglen, og tage højde for det i sin anbefaling af den næste handling.
Af samme grund kalder Samuel Gaillard det for et ”lille evolutionsspring med en mærkbar forandring til følge”.
Han kommer med et konkret eksempel på en tænkt webshop med 500.000 transaktioner om dagen.
”Et bankudtog for en stor detailwebshop har måske 500.000 poster for fakturering af salg. 95 pct. af beløbene matcher software i forvejen automatisk med de afsendte fakturaer og gør det fint. Det er de sidste fem pct., der er potentiale i at lære teknologien at matche, fordi det i dag gøres manuelt,” siger SAP-eksperten.
”Du har en mulighed for at vise teknologien, hvordan du klarer de fem pct. manuelt. Efter oplæring, vil systemet kunne komme med forslag til et match af postering og faktura, baseret på sine observationer af arbejdet de sidste to dage,” siger han. ”Kommer man fra 5 pct. ned til 1 pct. manuel håndtering, har man automatiseret 20.000 transaktioner om dagen. Det giver massive besparelser.”
I Danmark er SAP især udbredt hos de største virksomheder, typisk dem med over tusinde ansatte.
Samuel Gaillard vurderer, at over 40 pct. af de danske SAP-kunder har en eller anden udgave af S4-versionerne af ERP-systemet. Lige under en fjerdedel af dem bruger den allernyeste version af S4, hvor den nye udgave af den kunstige intelligens er integreret. Det indikerer, at en række store virksomheder blot er et flueben fra at opgradere og dermed få en ny kollega i den kunstige intelligens.
I virksomheder i den størrelse og type, som findes i Danmark, er det især to ting, den kunstige intelligens kan flytte, vurderer SAP-manden: Færre omkostninger til f.eks. bilagsafstemning i bogholderiet og højere kvalitet af data, som følge af færre, manuelle fejlindtastninger.
”De store potentiale i automation er, at man begrænser behovet for medarbejderes input, og dermed minimerer risikoen for menneskelige fejl. Så får man en bedre kvalitet af data, og det betyder, at de databaserede rapporter bliver af højere kvalitet, som man kan bruge til at træffe bedre beslutninger ud fra,” siger han.
Med den nuværende udvikling ser han i nær fremtid en mulighed for, at kunstig intelligens yderligere kan bringes ind i andre funktioner som for eksempel risikovurdering ved kreditudstedelse, der – om vi tillader teknologien det – potentielt kan gøres langt hurtigere og uden lige så mange menneskehænder inde over, som nu.
Det er dog et åbent spørgsmål, om de danske virksomheder vil tage imod mulighederne. Dels fordi de skal opgradere til seneste version af SAP, dels fordi de skal lære at arbejde med den kunstige intelligens, til de har nået et anvendelsesniveau, hvor den skaber værdi for dem.
Og som det er set før, har hverdagen det med at vinde, når der skal gennemføres forandringer i arbejdsgangene.
”Det er krævende for en virksomhed at implementere en ny teknologi og høste værdien af den, også bare med ’almindelige software’. Det er svært. Men når det er gjort, så bliver værdien af forandringen varig, den mister man ikke igen. Og sådan vil det også blive med den kunstige intelligens,” siger Samuel Gaillard.
Læs om Accentures rådgivning i SAPs kunstige intelligens
Annoncen er produceret af Børsen Creative 25.09.23 i samarbejde med Accenture