SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Annoncørbetalt indhold af ORACLE

Sådan kan fremtidens teknologiske løsninger hjælpe med virksomheders grønne beslutninger

Jens Jacobsen, der er Applications Country Leader i Oracle, slår fast, at det ikke længere er nok at opgøre sine ESG-mål én gang om året - man skal som minimum følge udviklingen inden for ESG i realtid. Foto: Jacob Nielsen
Jens Jacobsen, der er Applications Country Leader i Oracle, slår fast, at det ikke længere er nok at opgøre sine ESG-mål én gang om året - man skal som minimum følge udviklingen inden for ESG i realtid. Foto: Jacob Nielsen

Nye teknologier som kunstig intelligens og blockchain kan hjælpe med at sikre forudsigelighed og sporbarhed i virksomhedernes grønne omstilling.

Det svarer til et sejlskib, der sætter kursen fra Europa mod Amerika: Hvis styrmanden kun afrapporterer positionen én gang om året, så er der en ret stor risiko for, at skibet rammer Østafrika – eller et helt andet kontinent. Og modellen har tidligere været den samme for mange virksomheders afrapportering af ESG (bæredygtighed, social ansvarlighed og god selskabsledelse). Hvis du opgør dine ESG-resultater i en årlig rapport om bæredygtighed, er der en vis risiko for at du rammer den forkerte verdensdel.

Sådan lyder det fra Jens Jacobsen, Applications Country Leader i den store amerikanske it-leverandør Oracle, der er ledende inden for virksomhedsløsninger. Det er simpelthen ikke længere nok at opgøre sine ESG-mål en gang om året. Man skal som minimum følge udviklingen inden for ESG i realtid. Men i fremtiden vil vi oftere og oftere se ESG-rapportering, der via kunstig intelligens vil forudse, hvor virksomheden vil være et stykke ud i fremtiden.

Jens Jacobsen i marken.jpg
ESG (Environmental, social, and corporate governance) er i høj fokus blandt rigtig mange virksomheder i øjeblikket - men der mangler bedre redskaber til at træffe de rigtige beslutninger for sin virksomhed på området, mener Jens Jacobsen. Foto: Jacob Nielsen

“Vi kommer i højere og højere grad til at se, at teknologier som kunstig intelligens og bots, der indsamler data, vil hjælpe virksomhederne med at træffe bedre beslutninger. Det handler om, at vi kan rapportere meget oftere med en højere frekvens. Vi får meget mere præcise data og et mere præcist øjebliksbillede af, hvor man er. Vi kommer til at se kunstig intelligens blive brugt til at validere de data, man arbejder med, hvilket er afgørende for ESG. Men ikke mindst kommer vi til at bruge kunstig intelligens til meget bedre at kunne forudse, hvor virksomhederne vil være et stykke ude i fremtiden,” siger Jens Jacobsen, der understreger, at det ikke er fremtidsmusik, men noget, som virksomhederne efterspørger lige nu.

“Vi hører det igen og igen, når vi er i kontakt med kunderne. ESG er noget af det, som virksomhederne er meget fokuserede på lige nu. Det er blevet et forretningsbehov at have meget bedre redskaber til at træffe beslutninger på det her område, ” siger han.

Volvo styrker ESG

En anden ny teknologi, der – måske lidt overraskende – kan styrke virksomhedernes ESG-indsats, er blockchain. For mange er blockchain forbundet med kryptovalutaer, men f.eks. bruger Volvo blockchain til at sikre sporbarhed for råvarer, så man kan dokumentere, at de nu også har den bæredygtige profil, de blive markedsført med.

Jens Jacobsen ved kajen.jpg
Det er særligt kunstig intelligens og blockchainteknologi, der kommer til at få stor betydning for virksomhedernes beslutningsprocesser, påpeger Jens Jacobsen. Foto: Jacob Nielsen

Volvo har en målsætning om kun at have el- og hybridbiler om tre år. Den svenske bilkoncern har blandt andet brugt blockchain til at spore kobolt, der bliver brugt i bilernes batterier. Selvom det forekommer næsten uoverskueligt at spore råstofferne gennem skoven af underleverandører, er det lykkedes Volvo i samarbejde med Oracle at skabe en løsning, der kan spore det vigtige råstof helt tilbage til kilden.

Det sikrer bl.a., at råstoffet ikke stammer fra børnearbejde eller konfliktområder og så man kan sikre, at en vis mængde kommer fra genanvendelse.

“Det er en af de praktiske anvendelsesmuligheder med blockchain, hvor vi tidligt har bygget en løsning, der viser en helt anden side af teknologien. Man kan bruge blockchain til at følge en genstand igennem forsyningskæden. Det er meget mere end simpel rapportering. Du kan gå tilbage i alle led. Og det er den bedste måde at sikre sig troværdighed og gennemskuelighed, ” siger Jens Jacobsen, der understreger, at der ifølge UNICEF arbejder 40.000 drenge og piger i miner i Den Demokratiske Republik Congo, blandt andet med koboltudvinding.

“Det er et vigtigt eksempel på, hvordan blockchain kan være med til at sikre sporbarhed, så kunderne kan køre elbiler med god samvittighed, da materialet til batterierne er blevet indkøbt ansvarligt og ikke medvirker til børnearbejde, ” slutter Jens Jacobsen fra Oracle.

Kom på 'video-tour' gennem Oracles produkter og forstå, hvorfor virksomheden scorer så højt på kundetilfredsheden her.

Annoncen er produceret den 12.07.2022 af Børsen Creative i samarbejde med ORACLE

Forsiden lige nu