Logo
Bliv kunde Kontakt Log ind
  • Forside
  • Seneste
  • Kurser
  • Gazelle
  • E-avisen
  • Uddannelse
  • |
  • Pro Finans
  • Pro Selvstændig
  • Pro International
  • Bliv kunde
  • Kontakt
  • Log ind
borsen
  • Forsiden
  • Seneste
  • Kurser
385853_16_9_large_840.jpg

Professor efter skandaler om topchefers vilde lønninger: Sådan skaber nye regler gennemsigtighed

ANNONCØRBETALT INDHOLD Af Børsen Konference. Skrevet af Laura Bisted Jacobsen
16. aug 2019 KL.16:03
facebook twitter linkedin

Skandaler om topdirektørernes lønpakker har fyldt i medierne, men 10. juni i år trådte nye regler i kraft, og børsnoterede virksomheder skal fremover redegøre for, hvordan direktionens vederlag er sammensat. Med stramningerne i Aktionærrettighedsdirektivet forventer Ken L. Bechmann, professor ved CBS, et stop for de aggressive og kortsigtede incitamentssprogrammer, hvis de ikke hænger sammen med virksomhedens langsigtede strategi.

Der er intet i de nye vederlagsregler, der forhindrer, at danske børsnoterede virksomheder også i fremtiden vil bruge incitamentssprogrammer som en stor gulerod foran virksomhedens ledelse. Men med reglerne vil der komme større transparens og krav om åbenhed, og derfor vil bestyrelserne bruge implementeringen af de nye vederlagsregler til at kigge lønpakkerne efter i sømmene. For ingen er interesserede i flere skandaler og kritik. Sådan lyder det fra Ken L. Bechmann, der er professor på Institut for Finansiering på CBS.

”Bestyrelserne og aktionærerne skal se de nye regler som en kærkommen lejlighed til at få genbesøgt virksomhedens vederlagspolitik, for der kommer mere fokus på både værdien, omfanget og formålet med de enkelte lønkomponenter – og hvordan de er knyttet op på virksomhedens resultater,” siger han.

Vil du være sikker på, at du har styr på reglerne? Deltag i Børsens Direktørlønskonference den 10. oktober.

Virksomhederne skal, ifølge professoren, spørge sig selv, om vederlagspolitikken er ret og rimelig? Eller er der elementer i politikken, der kan føre til, at virksomheden ender på forsiden, fordi der er centrale elementer, der ikke er tænkt over?

Velkommen på forsiden

Nets er en af de virksomheder, der netop endte på forsiden, da det kom frem at en stor del af ledelsen havde forladt virksomheden med millioner på lommen – selvom et lukrativt aktieprogram skulle medvirke til at fastholde medarbejderne.

”Nets vil gerne fremstille det som et simpelt investeringsprogram, men det er jo ikke bare et investeringsprogram. Det handler ikke bare om at købe aktier, som du og jeg kan gøre det. Programmet er en del af deres ansættelse, og det er gearet og består indirekte også af aktieoptioner,” siger Ken L. Bechmann, der mener, at den form for incitamenter skal indtænkes i virksomhedens strategi, nu hvor der kommer mere transparens omkring lønpakkerne.

Der er ikke som sådan noget i de nye regler, der juridisk sætter en stopper for de aggressive investeringsprogrammer – de skal bare give mening for virksomhederne på den lange bane.

”Jeg tror, at mange bestyrelser nu vil overveje, hvad der kan gå galt? Kan man få en Ambu-sag, hvor en direktør endte med at indkassere 200-300 mio. kr., inden han blev fyret? For at undgå disse sager skal der indtænkes forskellige forhold i vederlagspolitikken. Eksempelvis hvordan man lægger et loft over, hvor meget incitamentssprogrammerne kan ende med at give. Bestyrelserne ønsker simpelthen ikke, at man rammer sådan en guldåre og efterfølgende skal forsvare sig,” forklarer professoren.

”En anden relateret ting, bestyrelserne kan bruge til at møde kritik, er en såkaldt claw back, hvor man fra bestyrelsens side sikrer, at hvis man har udbetalt noget variabel løn på et forkert grundlag, eller hvor forudsætningerne viser sig at være brudt, så skal man have nemmere ved at kunne kræve tidligere udbetalt variabel løn tilbage. Det vil være ret og rimeligt i nogle sager, at man kræver nogle af de bonusser tilbage – bare signalværdien i det er vigtig,” tilføjer han.

Undgå politisk regulering

Det bliver simpelthen nemmere for virksomheder, uden der nødvendigvis er begået noget direkte ulovligt, at trække løn tilbage, hvis en bonus ikke er fortjent ifølge vederlagspolitikken. På den måde håber virksomhederne også på, de kan undgå politisk detailregulering, ved selv at stramme op, mener Ken L. Bechmann. For langt de fleste investorer og politikere vil sige, at høj, variabel løn er ok, hvis den udbetales på transparente og velfortjente kår.

”Og det er det, som vederlagspolitikken skal disciplinere. Hvis der er nogen, der får høje lønninger, skal man i vederlagsrapporten kunne gå ind at se, at udbetalingerne stemmer med politikken, der er skabt værdi for aktionærerne, og at det derfor er fair nok. Det handler om license to operate,” fastslår han og tilføjer:

”Virksomheder skal også undgå aktieprogrammer, der er alt for kortsigtede. Direktører bliver ansat for kortere og kortere perioder, så det er vigtigt, man ikke giver fratrædelsesordninger og kortsigtede bonusprogrammer, og når regnskabet gøres op, så er direktøren måske for længst borte og i et nyt job,” siger han.

Vil de nye regler påvirke direktørlønningernes størrelse?

”Jeg håber, at man får øget sammenhængen mellem løn og resultat. Og dermed forhåbentligt skabt en øget generel forståelse og accept af de høje lønninger. Det vil være med til at bevare sammenhængskraften på det danske arbejdsmarked. For fremadrettet vil vi blive ved med at se de meget høje lønninger, da der er meget på spil for virksomhederne. Og det er vigtigt, de kan tiltrække de mest kompetente personer. Så jeg tror, at lønningerne vil blive ved med at stige,” siger Ken L. Bechmann.

Professoren understreger, at lønnen skal afspejle den værdiskabelse, der sker i virksomheden. Så hvis en direktør har kørt en virksomhed i sænk, kommer vi forhåbentlig ikke til at se store bonusser og fratrædelsesordninger i kølvandet.

”Nogle af skandalerne og udbetalinger af høje beløb, der ikke kan forklares, må vi håbe, vi kan undgå i fremtiden,” tilføjer han.

Er din virksomhed klar til at håndtere de nye krav til åbenhed om direktørens lønpakke? Mød Ken L. Bechmann og en række andre eksperter på området og hør uddybende om stramningerne i Aktionærrettighedsdirektivet på Børsens Direktørlønskonference den 10. oktober.

Artiklen er skrevet 12.08.19 i anledning af Børsen Direktørløn-konference. 

Relateret annoncørbetalt indhold

Arla: Bæredygtigt fokus kan ses på bundlinjen og fejer konkurrenter af banen

Annoncørbetalt
indhold af Børsen Konference

Ledelsesprofessor: ”Flere selvsikre fjolser i ledelsen er ikke løsningen.”

Annoncørbetalt
indhold af Børsen Konference

Nu vil SAS flyve på skovaffald og kartoffelskræller

Annoncørbetalt
indhold af Børsen Konference

Din medarbejder vil hellere have dig fyret, end selv at få mere i løn

Annoncørbetalt
indhold af Børsen Konference

Nemlig.com: Big data skal skabe kundeoplevelser og reducere madspild

Annoncørbetalt
indhold af Børsen Konference

Forsiden lige nu

20210118-135018-2_downinter.jpg

Statsministeren i første interview om økonomisk retning siden coronakrisen brød ud: Vi får behov for en reformkurs igen

I knap et år har statsminister Mette Frederiksens politiske arbejde været domineret af en virus med udspring i en provinsby i Kina.Den økonomiske politik har på lange stræk handlet om at strikke store hjælpepakker til erhvervslivet sammen og at forsø...

20200924-171948-4_downinter.jpg

Torben Möger er udpeget som formand for statslig krisefond på 10 mia. kr.: “Du skal tænke på fonden som en brandforsikring”

Han har faktisk været udpeget siden lillejuleaften, men først tirsdag bliver det officielt meldt ud, at adm. direktør i Pensiondanmark, Torben Möger Pedersen, er blevet formand for statens nye coronakrisefond på 10 mia. kr., som nu også er klar til a...

20201205-150440-L_69Mb.jpg

Ny reformmelding om “det hellige” tal deler regeringens støttepartier: “Det giver ikke særlig meget mening at jagte det i en tid, hvor mange har mistet deres arbejde”

Fra forsigtig optimisme til afmålt afventen og undren over et nærmest “religiøst” forhold til ét bestemt tal. Meldingen fra statsminister Mette Frederiksen (S) om, at regeringen er på vej ind på en reformkurs, der skal øge arbejdsudbuddet i klassisk ...

20200302-191811-L_41Mb.jpg

Margrethe Vestager mener ikke, at EU blokerer for minkkompensation: “Vi kan ikke gøre noget, før der er en politisk aftale”

Det er ikke EU, der bremser kompensationen til minkavlerne. Det gjorde EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager klart mandag på et online pressemøde.“Vi kan ikke gøre noget, før der er en politisk aftale, og den danske regering siger: “Det er såd...

20210118-135132-5_downinter.jpg

Helle Ib: Her er de plukkemodne reformer til øget arbejdsudbud, statsminister

Det er tiltrængt og glædeligt, at statsminister Mette Frederiksen (S) i dagens udgave af Børsen understreger vigtigheden af reformer og økonomisk ansvarlighed. Regeringens ambition er at løfte arbejdsudbuddet – som minimum med de 10.000-11.000, arbej...

234328088.jpg

Kreditforsikringsfirma: Dansk erhvervsliv er blandt de mindst coronaramte i 2020

Trods en midlertidig tilbagevenden til noget, der mindede om normale forhold i løbet af andet kvartal 2020, har coronakrisen sendt europæisk erhvervsliv i knæ, men dansk økonomi er mindre ramt end de fleste andre lande.Det viser det seneste Betalings...

Pro

Efter to år og fem afslag fik Aarhus-firma over 11 mio. fra EU – her er, hvad de lærte om at søge EU-penge

20210118-072906-L_67Mb.jpg

IMF: Kinas hårde nedlukning kan være den bedste for økonomien under en pandemi

En ny, omfattende nedlukning, der er mere restriktiv end i de fleste lande i Vesten, er i gang i Shijiazhuang i Hebei-provinsen i Kina. En ny undersøgelse bestilt af Bloomberg Economics indikerer, at de meget omfattende nedlukninger med bl.a. fuldstæ...

20171003-144042-L-1920x1322we.jpg

Mybanker: Nye grønne lån til el- og hybridbiler er mere end 20.000 kr. billigere end standardlån til en “sort” bil

Flere af Danmarks største banker lancerede i 2020 billån, der skal gøre bilparken grønnere ved hjælp af lavere renter og færre gebyrer på rene elbiler og hybridbiler. De nye lån kommer samtidig med et nyt afgiftsregime, der har sænket prisen på netop...

TIL TOPPEN

FOR KUNDER

  • Kundeservice
  • Tilmeld nyhedsbreve
  • Værktøjer
  • For annoncører
  • Smartphone, tablet og RSS
  • Cookie- og persondatapolitik
  • Abonnementsbetingelser

PRODUKTER

  • Pro Finans
  • Pro Selvstændig
  • Pro International
  • Børsen Academy
  • Gazelle
  • Børsen Live
  • Karrierelink

OM BØRSEN

  • Job og praktik
  • Om Dagbladet Børsen
  • Etik
  • Kontakt
  • Bliv kunde

BØRSEN APPS

  • Børsen e-avis
  • Børsen mobil
Copyright © 2021 Dagbladet Børsen A/S
Logo
Bliv kunde på borsen.dk/blivkunde
Glemt password