SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Annoncørbetalt indhold af DM

Podcast | Helsingør kommune har sat medarbejderne fri: Tiden er ikke til ensretning og begrænsninger

Selv om Helsingør kommune stadig er i den indledende fase af frisætningsforsøget, har borgmester Benedikte Kiær og leder af dagtilbudsområdet, Niels Brockenhuus, oplevet, hvad der sker, når man bliver sat fri i sit arbejdsliv til at gøre tingene på en ny og mere hensigtsmæssig måde. Foto: Jacob Nielsen
Selv om Helsingør kommune stadig er i den indledende fase af frisætningsforsøget, har borgmester Benedikte Kiær og leder af dagtilbudsområdet, Niels Brockenhuus, oplevet, hvad der sker, når man bliver sat fri i sit arbejdsliv til at gøre tingene på en ny og mere hensigtsmæssig måde. Foto: Jacob Nielsen

Helsingør kommune er i gang med et interessant eksperiment. De har sat medarbejderne fri fra de regler og dokumentationskrav, der normalt styrer deres hverdag. Formålet er at lede den offentlige sektor på en ny måde, så den skaber mest mulig kvalitet.

Hvad sker der, når man bliver sat fri fra regler og selv skal finde den mest hensigtsmæssige måde at finde vejen frem til målet?

Det ved Helsingør kommune. De er én af de syv såkaldte frikommuner, der med nærhedsreformen i 2021 blev sat fri for statslig styring på enten folkeskole-, dagtilbuds- eller ældreområdet.

At frisættelse er på den politiske dagsorden, blev understreget med statsministerens nytårstale i år, hvor hun foreslog at fjerne den omfangsrige regulering og lovgivning på ældreområdet i alle kommuner.

Afbureaukratisering har været forsøgt mange gange tidligere, men denne gang har metoden nogle væsentlige muligheder og værdifulde perspektiver, mener Benedikte Kiær, der er borgmester i Helsingør.

"Det, vi står på i dag med vores velfærdssamfund, er kommet af den innovationskraft, der er hos mennesker. Og derfor er der behov for, at mennesket bliver sat fri, så vi sørger for, at der er mulighed for udvikling og nye måder at gøre tingene på. Det får man ikke gennem total rammesætning," siger Benedikte Kiær.

I 1. episode af podcastserien "Frisættelsen - den svære afbureaukratisering", kan du høre, hvordan Helsingør kommune konkret arbejder med frisætning, og hvad det har betydet. I podcastserien undersøger vi i tre episoder, hvorfor det er så svært at afbureaukratisere og hvad der sker, når mennesket bliver sat fri fra regler til at gøre tingene på en ny og mere hensigtsmæssig måde.

⚙ For at se dette indhold skal du acceptere cookies

Du kan også lytte i din podcast app her: Apple | Android | Spotify

Benedikte Kiær påpeger, at med frisætning kommer også et kontroltab.

"Reglerne er jo kommet af en grund. Fordi man gerne vil sikre sig, at borgerne får det, de skal have – altså rettighederne – eller for at undgå, at der sker fejl. Problemet er bare, at du tager alt initiativ og innovation ud af mennesker, når de får at vide, at ‘det er sådan, du skal handle’, og efterhånden bliver det for komplekst," siger Benedikte Kiær.

Helsingør Borgmester 05 beskåret.jpg
"Ensretningen har også en kæmpe pris, som vi bare må erkende, ikke fungerer. Hvis vi skal bevæge os frem over isen og prøve nogle nye ting af og få nogle unge mennesker, der er klar til at udleve deres drømme, så bliver vi også nødt til at forstå at den tid vi befinder os i, ikke er en tid hvor vi skal ensrette og regelsætte og sætte begrænsninger. Vi skal prøve at sætte mere fri," siger Benedikte Kiær, borgmester i Helsingør. Foto: Jacob Nielsen

Selv om Helsingør kommune stadig er i den indledende fase af frisætningsforsøget, har de oplevet, hvad der sker med mennesket, når man bliver sat fri i sit arbejdsliv til at gøre tingene på en ny og mere hensigtsmæssig måde.

"På ledelsessiden har det meget handlet om at skabe en fælles forståelse for, hvad frisættelse er. For vi er ikke frisat fra noget, men i højere grad til noget. Og man kan bruge det som en motiverende faktor, at vi faktisk er frisat til at prøve noget af," siger Niels Brockenhuus, der er leder af dagtilbudsområdet i Helsingør kommune – dét område, Helsingør er frisat på.

Lyt til alle episoder i podcastserien her:

⚙ For at se dette indhold skal du acceptere cookies


Du kan også lytte i din podcast app her: Apple | Android | Spotify

Annoncen er produceret 21.04.2022 af Børsen Creative for DM

Forsiden lige nu