KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement
Annoncørbetalt indhold af Mastercard

Passion førte til lysdesign og 4-dages arbejdsuge

Det var en uddannelse som el-installatør, der fik Casper Brandis på sporet af at være selvstændig og levere de lamper, han synes der manglede. Foto: Jacob Nielsen
Det var en uddannelse som el-installatør, der fik Casper Brandis på sporet af at være selvstændig og levere de lamper, han synes der manglede. Foto: Jacob Nielsen

Det er friheden og passionen, der har givet Casper Brandis modet til at springe ud som selvstændig med moderne og bæredygtige lysdesign. Livet som selvstændig skal give mere frihed – og mindre administration.

Danmark har en lang tradition for design af ikoniske lamper, hvilket sikkert ikke er så underligt, når der trods alt er bælgravende mørkt en stor del af året. Men vi har ikke altid interesseret os for, hvilket lys der kommer ud af lamperne. Og vi har ikke været gode nok til at tage de nye muligheder til os i en tid, hvor belysning bliver mere intelligent, bæredygtig og et design i sin eget ret.

Men for den tidligere ishockeyspiller Casper Brandis blev det lige præcis lyset, der tændte passionen om at springe ud som selvstændig. Passionen og friheden til at forme sin egen virksomhed, Lightplanner, der har designet trappebelysningen på Axel Towers, Torvehallerne, en række private boliger i liebhaver-segmentet og et omfattende samarbejde med Jeudan med bl.a. Female Founders.

Casper Brandis 05 beskåret i stol.jpg
Livet som selvstændig er et liv, hvor man kan forfølge det, man interesserer sig for, synes humlen at være for Casper Brandis. Han startede som ishockey-spiller, men blev senere el-installatør og lampemager. Foto Jacob Nielsen

Teknik og arkitektur

Det var dog ikke bøjet i neon, at det skulle blive lige præcis lys, der blev passionen for Casper Brandis, der er uddannet som elektriker og elinstallatør.

“Ligesom de fleste andre havde jeg aldrig tænkt særligt over, hvad lys kunne. Men under uddannelsen som installatør havde vi nogle oplæg om belysning, og senere arbejdede jeg en tid for den tyske virksomhed Osram. Jeg synes, der manglede noget, og at der var en mulighed, hvis jeg kunne kombinere min tekniske viden med noget designfagligt. Det viste sig heldigvis også, at der var et marked for at skabe lysplanlægning, der var værd at betale for,” siger Casper Brandis.

Han oplevede samtidig, at der er sket en revolution inden for belysning de sidste år med mere intelligente løsninger, hvor man kan planlægge designet helt ned til den enkelte lampe og kombinere det med personlige indstillinger, sensorer og andre data.

Jeg spurgte de to andre, om de var interesserede i en fire-dages uge

Casper Brandis, grundlægger, Lightplanner

“Min tilgang var, at jeg gerne ville lave kvalitet for dem, der interesserer sig for funktionalitet og design. Det er ikke altid det, der bliver tænkt over, når man laver belysning i større projekter. Det er oftest prisen, som er i centrum. Eller også købte man en lampe, fordi den var pæn, men uden at tænke så meget over lyset. Jeg synes, det er vigtigt, at belysningen understøtter bygningens design og arkitektur,” siger Casper Brandis.

2022 stak af

For at få de tekniske løsninger og design til at mødes har Casper Brandis ansat en lysdesigner foruden en anden installatør som teknisk ansvarlig og lysprogrammør i virksomheden. Og efter nogle år, hvor markedet er bølget lidt frem og tilbage, tegner 2022 sig til at blive det bedste år hidtil. Lige nu arbejder Lightplanner bl.a. på at skifte 1900 lamper i Allers hovedsæde i Havneholmen.

“Det er stukket helt, helt af i år. Det er klart, at det betyder noget, at elpriserne er historisk høje. Når man renoverer sit lys, er investeringen betalt tilbage på et par år, hvor det tidligere var fire-fem år. Det betyder bedre lys, det betyder noget på bundlinjen, men det er selvfølgelig også en del af den grønne omstilling,” siger Casper Brandis, der tilføjer, at de energirigtige løsninger også handler om at forstå kundens hverdag, så man designer et system, der f.eks. skruer ned for lyset og slukker på de rigtige tidspunkter.

Det bæredygtige ligger dog ikke kun i optimering i energieffektivitet men også om at lave et design man kan holde ud at se på i mange år.

Casper Brandis 04 beskåret fra siden.jpg
Her er Casper Brandis fotograferet hos Female Founders i en lejlighed. Hans lysdesign installeres dog også i større byggerier og findes i store kontorbygninger, uddannelsesinstitutioner og sportshaller. Foto: Jacob Nielsen

“Jeg arbejder kun med europæiske leverandører, som f.eks. en lampefabrik i Italien, der primært er drevet af solceller. For mig er historien om bæredygtighed vigtig, og man skal have en god fornemmelse i maven, når man lægger sig til at sove om natten. Jeg har ikke lyst til bare at bestille en container hjem fra Kina. Min virksomhed handler om at bygge gode relationer,” siger Casper Brandis.

Frihed og passion

Ud over passionen til at forfølge sine egne idéer er det også friheden i hverdagen, der er drivkraften til at springe ud som selvstændig. Fornemmelsen af selv at kunne sætte dagsordenen er vigtig både fagligt og socialt. F.eks. tog Casper Brandis en beslutning og indførte firedages arbejdsuge. Der er ikke kommet færre arbejdstimer, men opgaverne skal – i hvert fald som udgangspunkt – være afsluttet torsdag eftermiddag.

“Jeg spurgte de to andre, om de var interesserede i en fire-dages uge. Og det passede rigtig godt med deres liv. Selvom vi har haft travlt i år, har der kun været enkelte gange, hvor vi har taget fredagen i brug. Min projektleder er vild med at cykle ude i skoven og har brug for at komme ud og mærke, at der ikke er nogen, der kigger ham over skulderen. Min lysdesigner surfer, og når det blæser op på den rigtige måde, så skal han afsted. Jeg kan mærke, at det giver mig en rigtig stor glæde, at medarbejderne har det godt. På den måde giver det rigtig god mening at være selvstændig,” slutter han.

Se, hvordan du undgår at bruge unødig tid på administration, når du betaler

Annoncen er produceret 10.10.2022 af Børsen Creative i samarbejde med Mastercard

Forsiden lige nu