En lettelse.
Det er det første ord, der falder ind hos Charles Nielsen.
Han er nationschef i den danske afdeling af Forex, der leverer ydelser inden for valutaveksling og pengeoverførsler til kunderne.
“Hvis man er en produktionsvirksomhed, så bør man have sit fokus på produktionen, og ikke en økonomifunktion
Jørgen Bærentzen, senior manager, Azets
Når han føler en grad af lettelse, så skyldes det, at selskabet har valgt at outsource sin økonomifunktion. Det betyder, at han og de øvrige op mod 100 ansatte, der har været ansat de seneste år, ikke har skullet koncentrere sig om bogføring, lønudbetalinger og andre regnskabsmæssige aktioner.
“For mig er det en lettelse at vide, at der er andre professionelle, der håndterer samtlige af de opgaver. Jeg ville bekymre mig, hvis vi skulle klare det internt i den danske filial. Det ville kræve meget opfølgning og give usikkerhed i forhold til, om vi gjorde det rigtigt. Men nu er jeg fri for at tænke på det,” siger Charles Nielsen.
Han tiltrådte som nationschef for fem år siden, men på det tidspunkt havde den tidligere ledelse allerede besluttet at erstatte to fuldtidsansatte økonomimedarbejdere med en ekstern økonomifunktion.
“I kroner og øre er vi på samme prisleje, men her får vi en klar gevinst i form af øget kvalitet og bedre kompetencer. For mig som leder er det en stor fordel, at jeg ikke skal kontrollere kvaliteten af opgaveløsningen. Det er en stor mængde tid, der bliver frigivet, og som vi kan bruge på vores kerneopgaver,” siger Charles Nielsen.
Fordelene ved outsourcing kender man alt til hos Azets, der netop tilbyder outsourcing-løsninger til virksomheder inden for økonomi, regnskab, løn og HR.
“Outsourcing skal ses som et virkelig stærkt instrument, der kan give virksomheder klare konkurrencefordele i form af eksempelvis skalérbarhed, økonomiske gevinster og mindsket sårbarhed,” siger senior manager hos Azets Jørgen Bærentzen.
Mange virksomheder er i økonomi- eller lønfunktioner afhængige af ganske få personer. Her bliver man netop sårbar over for pludseligt opståede ændringer som sygdom eller måske et jobskifte. Den slags kommer man dog udover med en løsning, hvor funktionerne er lagt ud til andre.
Det samme gælder i forhold til skalérbarhed, hvor vækst i virksomheden kan lægge pres på nøglepersoner, som må løbe stærkere og måske for stærkt.
Med en outsourcing-aftale vil en samarbejdspartner blot kunne sætte yderligere ressourcer til at løse de opgaver. Der vil typisk være tale om specialistkompetencer på et opdateret niveau, hvilket også kan være svært at sikre med egne medarbejdere.
“Det handler ret beset om, hvor man vil have sit fokus, og hvor meget fleksibilitet man vil have i virksomheden. Hvis man er en produktionsvirksomhed, så bør man have sit fokus på produktionen og ikke en økonomifunktion, der kan kræve en anden opmærksomhed og viden. Desuden er det en stor fordel, at man kan skrue op og ned for funktionerne afhængig af, hvad virksomheden har brug for i den aktuelle situation,” siger Jørgen Bærentzen.
Økonomisk kan det også være en fordel at vælge en outsourcing-løsning, selvom timelønnen kan være højere, når man sammenligner eksterne ressourcer direkte med interne ressourcer.
Her er det dog væsentligt at minde om, at der til faste medarbejdere skal indregnes ekstra udgifter til eksempelvis ferie, sygdom, barsel, forsikringer, pension og lignende.
Ifølge Azets kan man som tommelfingerregel regne med, at en medarbejder koster 1,3-1,5 gange sin løn, når man indregner de ekstra poster. Samtidig skal man forvente, at kun typisk 60 pct. af arbejdstiden går til at løse arbejdsopgaver, fordi der går tid til pauser, sygdom, ferie, kurser og lignende poster.
1. Forbedret økonomi - betal kun for det arbejde, der udføres 2. Adgang til specialressourcer med opdateret viden 3. Reduceret sårbarhed på nøglepositioner 4. Mindsket behov for rekruttering og HR 5. Øget fokus på kerneforretning i organisationen 6. Skalérbar organisation - skru op ved vækst og ned ved tilbagegang 7. Adgang til digitaliserings- og automatiseringsfordele
For mange virksomheder er det også forbundet med store omkostninger at gennemføre rekruttering af nye medarbejdere. I hvert fald hvis man ser forkert. Ifølge rekrutteringsvirksomheden Randstad koster en fejlrekruttering mere end en halv million kroner. Penge, som man kan spare, hvis man klarer opgaverne ved hjælp af outsourcede ressourcer.
I Azets’ tilfælde har man samtidig den fordel, at selskabet råder over et nearshore center i Rumænien, hvor 800 specialister er ansat til at assistere med mange af basisopgaverne inden for lønadministration og regnskab. Det frigiver ressourcer til de danske konsulenter, der i højere grad kan bruge tiden på vigtig rådgivning af kunderne og fokusere på opgaver som optimering af arbejdsgange, myndighedsdialoger, kvalitetssikring og øvrige komplekse opgaver.
De lavere timelønninger i Rumænien gør samtidig Azets stærkt konkurrencedygtig, når det kommer til at løse opgaver ved hjælp af outsourcing.
“På den måde får man som virksomhed gavn af globaliseringen og de lavere løntakster, men man slipper for det omstændelige arbejde med at holde styr på ressourcer i et andet land,” siger Jørgen Bærentzen.
På den måde kan det give god mening for mange virksomheder at koncentrere sig om netop det, som de er gode til, og til gengæld lade andre virksomheder klare de mindre stærke sider.
Og det er der mange, der gør.
“Det er klart vores opfattelse, at outsourcing er i vækst. Digitaliseringen har skubbet til det, og vi kan mærke, at flere virksomheder bliver vænnet til at håndtere mere over afstand og digitalt,” siger Jørgen Bærentzen.
Muligheden for at klare forretningen digitalt, kan i øvrigt medvirke til, at flere ser muligheder i outsourcing af arbejdskraft.
“Det behøver ikke, at være den, der sidder på kontoret ved siden af, der laver tingene. Outsourcing giver mere fleksibilitet. Man kan skrue op og ned, som behovet er til det. Det er blevet mere virkelighedsnært for mange,” siger Jørgen Bærentzen.
Læs mere om muligheder for outsourcing hos Azets
Annoncen er produceret 23.01.2023 af Børsen Creative i samarbejde med Azets