SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Annoncørbetalt indhold af Dansk Standard

Ny standard kan sætte skub i den cirkulære omstilling i byggeriet

I fremtiden skal der bygges på en måde, der gør, at det kan skilles ad, uden at materialerne beskadiges og derfor kan genbruges. Foto: Kon Karampelas
I fremtiden skal der bygges på en måde, der gør, at det kan skilles ad, uden at materialerne beskadiges og derfor kan genbruges. Foto: Kon Karampelas

Hvad enten der er tale om nybyg eller renovering, så skal der en række redskaber til, der kan sikre et mere miljømæssigt bæredygtigt byggeri. Materialerne bør i fremtiden kunne adskilles og genbruges. En ny standard skal vise vejen for branchen – i samspil med aktørerne selv.

Hvis byggebranchen skal blive mere bæredygtig og bidrage til den cirkulære økonomi, så kræver det fælles forståelse, rollemodeller og oplysning.

Standarder kan være et skridt på vejen og grundlaget for, hvordan hele branchen kan lære at tale et fælles sprog og sammenligne på tværs. Dermed bliver det muligt, at byggeri i fremtiden bygges efter samme grundlæggende skabelon, der gør, at det kan skilles ad, uden at materialerne beskadiges og derfor kan genbruges. En sådan standard har for nylig set dagens lys og kan hjælpe byggebranchen i en mere cirkulær og bæredygtig retning.

Konceptet kaldes ”design for adskillelse” og betyder i sin essens, at man bygger med henblik på at kunne skille det hele ad igen – på samme måde som med legoklodser.

”I dag støber, fuger eller limer vi alt for ofte byggeriets dele sammen. Eksempelvis når betonelementer støbes sammen med cementmørtel. Problemet er, at når vi skal skille dem ad, går de i stykker. I stedet for at kunne genbruge dem, er man nødt til at nedknuse dem og fremstille nogle nye. Det kan vi undgå med design for adskillelse,” forklarer Jesper Kort Andersen, der er projektchef i Lejerbo.

Man er nødt til at benytte standarder. Hvis alt, der kan pilles ud, bliver unika, er der meget lidt sandsynlighed for, at det passer direkte ind i noget nyt igen.

Jesper Kort Andersen, Projektchef i Lejerbo

Ny standard er grundstenen

Derfor mener han også, at den nye standard er et vigtigt skridt i omstillingen til et mere cirkulært og bæredygtigt byggeri.

”Standarder er enormt vigtige så vi har en fælles metode. Hvis alle inden for byggeriet skulle opfinder deres egne standarder, bliver det omkostningstungt og vil gå for langsomt. Et andet argument for standarden er, at vi kan samle best practice i kvalitative beskrivelser, der er afgørende i vores udbud. Jo bedre vi kan beskrive opgaven, jo større sandsynlighed er der også for, at vi får det ønskede resultat. Vi er interesserede i både at gøre det så effektivt og kvalitativt som muligt,” siger Jesper Kort Andersen og tilføjer:

”Det sidste gode argument er, at hvis materialerne skal kunne bruges i fremtiden, så er man nødt til at benytte standarder. Hvis alt, der kan pilles ud, bliver unika, er der meget lidt sandsynlighed for, at det passer direkte ind i noget nyt igen. Så der har standarden en stor berettigelse.”

God forretning matcher god moral

Grunden til at gå i den ”rigtige retning” ligger lige til højrebenet. Det mener i hvert fald Peter Olsson, der er adm. direktør i AP Ejendomme, som har truffet et bevidst valg om, at alle deres boligprojekter skal bære Svanemærket – det officielle miljømærke i Norden, som Miljømærkning Danmark, der er en del af Dansk Standard, har ansvaret for i Danmark. Et svanemærket byggeri skal leve op til skrappe krav til bæredygtighed i hele livscyklus og er ligesom den nye standard med til at fremme cirkulær økonomi.

Byggebranchen er ved at vende i forhold til en grøn omstilling, mener Peter Olsson, som også tror på, at man som udbyder til entreprenører kan gøre en væsentlig forskel i forhold til at skubbe byggeriet i en ny retning.

”Det grønne bliver mere og mere udbredt, og jeg har den holdning, at man lige så godt kan være først som sidst. Det er det eneste, der giver mening, og det er den retning, vi går i,” siger Peter Olsson.

Det bæredygtige byggeri bliver uden tvivl standard fremadrettet. Hvis jeg gik ud og byggede boliger, der ikke var certificeret ift. bæredygtighed lige nu, så ville jeg lave en dårlig investering.

Peter Olsson, adm. direktør i AP Ejendomme

Men valget om at opføre svanemærkede byggerier skyldes også, at det er en god forretning, lige såvel som det er en moralsk pligt.

”Vi vil gerne leve op til bæredygtighedsetik i forhold til, hvem vi er - et stort pensionsselskab. Vi gør det også, fordi vi mener, vi kommer til at stå med en bedre vare. Hvis du skal vælge mellem to ens boliger, hvor den ene er svanemærket og den anden ikke er, så ved jeg, at den svanemærkede bliver valgt,” siger han og uddyber:

”Derfor er det også ud fra en investeringsbetragtning, når vi vælger det her. Vi står med noget, der er fremtidssikret, for det bliver uden tvivl standard fremadrettet. Hvis jeg gik ud og byggede boliger, der ikke var certificeret ift. bæredygtighed lige nu, så ville jeg lave en dårlig investering.”

Fokus skal vendes – sværere er det ikke

Og Peter Olsson har ikke oplevet, at Svanemærkets krav har været en stor udfordring for entreprenørerne at leve op til. Ganske vist er der en hel række nye tiltag og koncepter, man skal sættes ind i, men det er ikke en uhåndterbar forhindring – hverken økonomisk eller praktisk.

”Selvfølgelig er det pludselig en helt ny ”rumraket”, de skal bygge, men de går jo ind til opgaven alligevel. Og sværere er det jo heller ikke. Når man først har gjort det en gang, så er det nemmere anden gang,” siger Peter Olsson.

Jesper Kort Andersen i Lejerbo mener tillige, at byggebranchen har alt, hvad der skal til for at tage skridtet videre. Det handler bare om at aktivere det.

”I byggeriet er der så meget erfaring og innovationskraft. Kan vi mobilisere dette, ligger løsningerne foran os,” siger han.

Samtidig er den fastgroede forestilling om, at grøn omstilling kun er noget, der koster, også en forældet opfattelse.

”Igennem en årrække har den grønne omstilling meget været italesat som noget, man skal gøre for at bidrage til samfundet. Men i og med at vi i Lejerbo har arbejdet så meget med det, kan vi også se, hvor meget, der er at vinde. Både i forhold til at udviklingen af vores kompetencer og projektet. Hvis man samfundsmæssigt kunne få drejet fokus væk fra, at bæredygtighed kun er noget der koster, til at fokusere på, hvad man vinder, så ville vi se en hurtigere omstilling,” siger Jesper Kort Andersen.

Vil du vide mere, så afholder Dansk Standard og Miljømærkning Danmark online MorgenBriefing om bæredygtigt og cirkulært byggeri 19. november. Se mere og tilmeld dig her.

Annoncen er produceret den 26.10.2020 af Børsen Creative i samarbejde med Dansk Standard

⚙ For at se dette indhold skal du acceptere cookies

Forsiden lige nu