Faldende indtjening, manglende betaling fra kunder og ændrede betalingsbetingelser fra leverandører. Mange danske virksomheder oplever lige nu pres på likviditeten på grund af den økonomiske krise, coronakrisen har ført med sig. Overblik over likviditetsudviklingen og løbende likviditetsforecasts er afgørende for at styre igennem krisen.
”Hvis en virksomhed ikke udarbejder et likviditetsforecast, kan det sammenlignes med at køre bil i mørke uden lys på. Du ved ikke, hvor du er på vej hen, eller om du kører galt,” siger Mads Johansson, Director, PwC.
“Et likviditetsforecast skal genbesøges ofte under en krise, og virksomheden skal sætte ressourcer af til at arbejde med området.René Brandt Jensen, Partner, PwC.
Den økonomiske krise i kølvandet på coronapandemien har vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder. Uvisheden om dybden af krisen skaber uklarhed omkring virksomhedernes likviditet. Men på nuværende tidspunkt, hvor de første chokbølger har lagt sig, bør de fleste virksomheder have dannet sig et overblik over likviditetsudviklingen på både kort og lang sigt i form af likviditetsforecasts for de kommende 13 uger og de kommende 12 måneder.
”Helt lavpraktisk skal virksomhederne have overblik over, hvornår de modtager betaling fra kunder, om de kan betale deres leverandører, udbetale løn til ansatte, betale husleje osv.,” siger Mads Johansson.
”Det likviditetsmæssige råderum kan hurtigt ændre sig, og det er derfor afgørende, at virksomhederne følger op på likviditetsforecastet for at danne sig et overblik og for at imødekomme ønsker fra eksempelvis banken om at følge udviklingen”, påpeger René Brandt Jensen, Partner, PwC.
”Et likviditetsforecast skal genbesøges ofte under en krise, og virksomheden skal sætte ressourcer af til at arbejde med området. For der kan hurtigt ske ting, der påvirker beregningerne. Måske kan momsbetalingerne udskydes nu, men de skal lægges ind igen på et senere tidspunkt. Og det løbende eftersyn er der mange virksomheder, der ikke får prioriteret,” siger han.
Simulér det værste for at undgå det
Mads Johansson og René Brandt Jensen har i øjeblikket travlt med at hjælpe virksomheder med at skabe overblik over likviditeten, følge op og simulere fremtidsscenarier.
”Hvad nu, hvis omsætningen bliver 10 pct. lavere i en periode, hvordan ser virksomhedens likviditet så ud? Eller hvis omkostningerne bliver højere? Alle realistiske scenarier skal indarbejdes i et forecast. En virksomhed kan have driftsunderskud i flere år og sågar have negativ egenkapital, men den løber kun tør for likviditet én gang,” siger Mads Johansson.
Netop derfor skal virksomhederne også arbejde med worst case scenarier, så de er forberedte og kan oparbejde en likviditetsbuffer, tilføjer René Brandt Jensen.
”Find ud af, hvilket headroom virksomheden har – også fremadrettet. Hvis en virksomhed hele tiden kører på grænsen af sin likviditet, skal der ikke meget til at skubbe den ud over kanten. Likviditeten bliver aldrig, som man har forecastet. Men man kan regne på scenarier og være forberedt på det værste, så man ikke pludselig skal meddele sine medarbejdere, at man ikke kan udbetale løn, fordi ens leverandører ikke længere vil give virksomheden 60 dages kredit,” siger han.
“En virksomhed kan have driftsunderskud i flere år og sågar have negativ egenkapital, men den løber kun tør for likviditet én gang.Mads Johansson, Director, PwC.
Er der interne muligheder for at skaffe likviditet?
Når der er pres på likviditeten, kan banken være forbeholden i forhold til at udvide kreditrammen. Men der findes andre optimeringsmuligheder. F.eks. internt i virksomheden, herunder optimering af arbejdskapitalen, omkostningsbesparelser eller kapitalindskud fra nuværende ejere.
”En mulighed kan også være aktionærer, der skyder penge ind fra et udbetalt udbytte, som vi ser det i flere store virksomheder. Bankerne vil ikke tage risikoen alene, der er også andre, der skal lægge hånden på kogepladen,” siger René Brandt Jensen, der mener, at det er vigtigt, at virksomhederne får inddraget de rette interessenter, så alle muligheder for at skaffe likviditet afsøges.
Opbyg en brugervenlig model
PwC har udviklet et internationalt forecast-værktøj, der primært er anvendeligt for store og mellemstore virksomheder. Modellen skaber overblik over likviditeten for de kommende 13 uger og bør skræddersyes til den enkelte virksomhed. En model, der har de nødvendige funktioner, er brugervenlig og let at opdatere og er nøglen til at forecaste sin likviditet.
”Vi ser desværre, at mange virksomheder begår den fejl, at de får bygget en alt for avanceret model, der er uoverskuelig og umulig at finde rundt i. Hvis virksomheden samtidig ikke beslutter, hvem der er ansvarlig for at indsamle data eller får lagt en tidsplan, så mister de overblikket,” siger Mads Johansson.
Annoncen er produceret 25.05.2020 af Børsen Creative i samarbejde med PwC.