Logo
Bliv kunde Kontakt Log ind
  • Forside
  • Seneste
  • Kurser
  • Gazelle
  • E-avisen
  • Uddannelse
  • |
  • Pro Finans
  • Pro Selvstændig
  • Pro International
  • Bliv kunde
  • Kontakt
  • Log ind
borsen
  • Forsiden
  • Seneste
  • Kurser
pwc1-2.jpg
Mads Johansson, Director i PwC, og René Brandt Jensen, Partner i PwC, har i øjeblikket travlt med at hjælpe virksomheder med at skabe overblik over likviditeten. Foto: PwC

Likviditet er livsnerven: Sådan skaber du det afgørende overblik i en krisetid

ANNONCØRBETALT INDHOLD Af PwC's Deals, Skrevet af Laura Bisted Jacobsen
20. maj 2020 KL.10:51
facebook twitter linkedin

Faldende indtjening, manglende betaling fra kunder og ændrede betalingsbetingelser fra leverandører. Mange danske virksomheder oplever lige nu pres på likviditeten på grund af den økonomiske krise, coronakrisen har ført med sig. Overblik over likviditetsudviklingen og løbende likviditetsforecasts er afgørende for at styre igennem krisen.

”Hvis en virksomhed ikke udarbejder et likviditetsforecast, kan det sammenlignes med at køre bil i mørke uden lys på. Du ved ikke, hvor du er på vej hen, eller om du kører galt,” siger Mads Johansson, Director, PwC.

“ Et likviditetsforecast skal genbesøges ofte under en krise, og virksomheden skal sætte ressourcer af til at arbejde med området. René Brandt Jensen, Partner, PwC.

Den økonomiske krise i kølvandet på coronapandemien har vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder. Uvisheden om dybden af krisen skaber uklarhed omkring virksomhedernes likviditet. Men på nuværende tidspunkt, hvor de første chokbølger har lagt sig, bør de fleste virksomheder have dannet sig et overblik over likviditetsudviklingen på både kort og lang sigt i form af likviditetsforecasts for de kommende 13 uger og de kommende 12 måneder.

”Helt lavpraktisk skal virksomhederne have overblik over, hvornår de modtager betaling fra kunder, om de kan betale deres leverandører, udbetale løn til ansatte, betale husleje osv.,” siger Mads Johansson.

”Det likviditetsmæssige råderum kan hurtigt ændre sig, og det er derfor afgørende, at virksomhederne følger op på likviditetsforecastet for at danne sig et overblik og for at imødekomme ønsker fra eksempelvis banken om at følge udviklingen”, påpeger René Brandt Jensen, Partner, PwC.

”Et likviditetsforecast skal genbesøges ofte under en krise, og virksomheden skal sætte ressourcer af til at arbejde med området. For der kan hurtigt ske ting, der påvirker beregningerne. Måske kan momsbetalingerne udskydes nu, men de skal lægges ind igen på et senere tidspunkt. Og det løbende eftersyn er der mange virksomheder, der ikke får prioriteret,” siger han.

Simulér det værste for at undgå det

Mads Johansson og René Brandt Jensen har i øjeblikket travlt med at hjælpe virksomheder med at skabe overblik over likviditeten, følge op og simulere fremtidsscenarier.

”Hvad nu, hvis omsætningen bliver 10 pct. lavere i en periode, hvordan ser virksomhedens likviditet så ud? Eller hvis omkostningerne bliver højere? Alle realistiske scenarier skal indarbejdes i et forecast. En virksomhed kan have driftsunderskud i flere år og sågar have negativ egenkapital, men den løber kun tør for likviditet én gang,” siger Mads Johansson.

Netop derfor skal virksomhederne også arbejde med worst case scenarier, så de er forberedte og kan oparbejde en likviditetsbuffer, tilføjer René Brandt Jensen.

”Find ud af, hvilket headroom virksomheden har – også fremadrettet. Hvis en virksomhed hele tiden kører på grænsen af sin likviditet, skal der ikke meget til at skubbe den ud over kanten. Likviditeten bliver aldrig, som man har forecastet. Men man kan regne på scenarier og være forberedt på det værste, så man ikke pludselig skal meddele sine medarbejdere, at man ikke kan udbetale løn, fordi ens leverandører ikke længere vil give virksomheden 60 dages kredit,” siger han.

“ En virksomhed kan have driftsunderskud i flere år og sågar have negativ egenkapital, men den løber kun tør for likviditet én gang. Mads Johansson, Director, PwC.

Er der interne muligheder for at skaffe likviditet?

Når der er pres på likviditeten, kan banken være forbeholden i forhold til at udvide kreditrammen. Men der findes andre optimeringsmuligheder. F.eks. internt i virksomheden, herunder optimering af arbejdskapitalen, omkostningsbesparelser eller kapitalindskud fra nuværende ejere.

”En mulighed kan også være aktionærer, der skyder penge ind fra et udbetalt udbytte, som vi ser det i flere store virksomheder. Bankerne vil ikke tage risikoen alene, der er også andre, der skal lægge hånden på kogepladen,” siger René Brandt Jensen, der mener, at det er vigtigt, at virksomhederne får inddraget de rette interessenter, så alle muligheder for at skaffe likviditet afsøges.

Opbyg en brugervenlig model

PwC har udviklet et internationalt forecast-værktøj, der primært er anvendeligt for store og mellemstore virksomheder. Modellen skaber overblik over likviditeten for de kommende 13 uger og bør skræddersyes til den enkelte virksomhed. En model, der har de nødvendige funktioner, er brugervenlig og let at opdatere og er nøglen til at forecaste sin likviditet.

”Vi ser desværre, at mange virksomheder begår den fejl, at de får bygget en alt for avanceret model, der er uoverskuelig og umulig at finde rundt i. Hvis virksomheden samtidig ikke beslutter, hvem der er ansvarlig for at indsamle data eller får lagt en tidsplan, så mister de overblikket,” siger Mads Johansson.

Se PwC’s webcast og få gode råd til at håndtere likviditets- og finansieringsudfordringer som følge af covid-19.

Annoncen er produceret 25.05.2020 af Børsen Creative i samarbejde med PwC.

Forsiden lige nu

20160426-062324-in_68Mb.jpg

Flying Tiger-stifter i dramatisk kamp for sit livsværk efter uenigheder med EQT

I ugerne op til salget af kriseramte Flying Tiger udspillede der sig en magtkamp i kulissen mellem stifter Lennart Lajboschitz og kapitalfonden EQT. Flying Tiger blev solgt til nogle tidligere Axcel-partnere, men Lennart Lajboschitz var ikke tilfreds...

20200828-124822-1-3299x2200we.jpg

Pensionskasser, private investorer og myndighederne: Se her, hvem der jagter Danske Bank

Hvidvasksagen hjemsøger stadig Danske Bank. Efter mere end to år efterforsker myndigheder fra fire forskellige lande fortsat banken, mens en lang række investorer har lagt sag an mod banken og den tidligere ledelse.Børsen forsøger her at give et over...

20180117-214236-3_63Mb.jpg

Flying Tiger-stifters første ord siden salg af livsværk og uenigheder med kapitalfond: “Jeg er glad for, at jeg personligt er færdig med det og kan koncentrere mig om andre ting”

Den 61-årige iværksætter og stifter af Flying Tiger-kæden Lennart Lajboschitz slap for få uger siden det sidste greb om livsværket, da han afgav resten af sine aktier i forbindelse med EQT’s salg til investeringsselskabet Treville.Selvom kæden voksed...

20180919-105243-5_ma.jpg

Trods droppede sager og tvivlende ekspert: Investorer jagter stadig mia.-erstatning for Danske Bank-tab

Flokke af danske og udenlandske investorer forsøger fortsat at få erstatning for det kurstab, som Danske Banks ejere led i forbindelse med hvidvasksagen.For investorerne og deres advokater spiller det ingen rolle, at Statsadvokaten for Særlig Økonomi...

Boxes of the Johnson

Aktieluk i USA: Vaccineproducenter tog kegler i opstemt start på marts

De amerikanske aktier kom flyvende i gang med marts, efter at sidste uge bød på bølgegang og tunge fald som følge af stor rentefrygt.Mandag blev rente- og inflationstemaet afløst af positive nyheder om coronavacciner og den store finanspolitiske hjæl...

oerstadGF_stevenachiam_DSC4960.jpg

Formand tror på Ørsteds førerposition trods skærpet havvindkonkurrence: “Vi ser stadig rigeligt med plads til de ret ambitiøse vækstmål, vi har”

Markante havvindambitioner står til at skabe store vækstmuligheder for Ørsted, men konkurrencen bliver også mere intens.Koncernen er over en årrække blevet forvandlet fra olie- og gasselskabet Dong til Ørsted, som har slået sit navn fast som den føre...

20190911-201845-5-3298x2200we.jpg

Trygs største aktionær ejer 45 pct. efter kæmpe aktiesalg, men vil eje 50 pct. igen: “Det er ikke ti år, og det er ikke et år, men et sted imellem”

Mandag løftede Danmarks største forsikringsselskab sløret for det aktiesalg på 37 mia. kr., der skal finansiere det største danske finansielle virksomhedsopkøb nogensinde, når Tryg overtager Trygg-Hansa i Sverige og Codan i Norge og Danmark. Aktiesa...

20210204-090021-4-3300x2200we.jpg

Analytiker efter tvivl om grundlaget for Danske Bank-sigtelser: Kan være “super positivt” for aktiekursen

I december lukkede det amerikanske finansministerium undersøgelsen af, hvorvidt Danske Banks estiske filial havde brudt amerikanske sanktioner. Mandag kunne Børsen fortælle, at Lasse Lund Madsen, professor i strafferet, i et fortroligt notat giver ud...

20170928-234520-2-3300x2200we.jpg

Trustpilot-stifter om udsigt til milliardstor børsnotering: “Jeg har fået en vis ydmyghed over at tage ting for givet”

Trustpilots stifter, Peter Holten Mühlmann, vil inden længe blive en del af eksklusiv gruppe af iværksættere, der har formået at bygge et selskab med en markedsværdi på mindst 1 mia. dollar (ca. 6 mia. kr.) – også kendt som “unicorns”. CitatIfølge Re...

TIL TOPPEN

FOR KUNDER

  • Kundeservice
  • Tilmeld nyhedsbreve
  • Fordelsklub
  • For annoncører
  • Smartphone, tablet og RSS
  • Cookie- og persondatapolitik
  • Abonnementsbetingelser

PRODUKTER

  • Pro Finans
  • Pro Selvstændig
  • Pro International
  • Børsen Academy
  • Gazelle
  • Børsen Live
  • Karrierelink

OM BØRSEN

  • Job og praktik
  • Om Dagbladet Børsen
  • Etik
  • Kontakt
  • Bliv kunde

BØRSEN APPS

  • Børsen e-avis
  • Børsen mobil
Copyright © 2021 Dagbladet Børsen A/S
Logo
Bliv kunde på borsen.dk/blivkunde
Glemt password