SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Annoncørbetalt indhold af Soundliving

Kunstig intelligens er din nye coach

null

Vi har allerede pulsmålere og gps-trackere. Men hvad hvis du kunne have en personlig løbetræner, der fodrede dig med tips direkte i ørerne? Det kan faktisk lade sig gøre. Det danske brand Soundliving har sammen med en amerikansk samarbejdspartner installeret en biomekanisk chip i et par høretelefoner, som kan coache dig under løbeturen. Og det virker.

”Your vertical oscillation is too high,” fortæller en kvindestemme mig på engelsk i mit øre. Jeg ved, det betyder, at min krop hopper for meget op og ned, mens jeg løber. Jeg forsøger prompte at korrigere min løbestil ved at træde blødere ned med hvert skridt og sænke afsætningskraften for ikke at hoppe for meget.

Samtidig får jeg at vide, at jeg tager for lange skridt. Det er nemt fikset, så jeg sætter mine fødder lidt kortere foran hinanden. Det føles med det samme mere behageligt.

Efter lidt tid vender min coach tilbage med feedback. Jeg har korrigeret min løbestil, og både min "hoppen" og min skridtlængde er nu inden for det optimale område. "Good form, keep this up," siger hun for at motivere mig. Det vækker en god følelse i kroppen at have optimeret min performance – og så endda ”on the go”.

Dette scenarie er ikke ønsketænkning. Det kan allerede lade sig gøre. Med en mikrochip installeret i et par høretelefoner, kan en kunstig intelligens blive din nye, effektive løbetræner.

Mikrochip kan genkende hver eneste detalje af din løbestil

Høretelefonerne hedder Pro Runner, og de er et resultat af et samarbejde mellem danske Soundliving og en amerikansk samarbejdspartner.

Ved hjælp af kunstig intelligens installeret i en mikrochip og indbyggede gyrosensorer, kan høretelefonerne med stor nøjagtighed fornemme dine bevægelser og din løbestil – og hjælpe dig med at forbedre den. Du får simpelthen data leveret direkte i øret.

Chippen er udviklet på baggrund af fire års studier, analyser og interviews. Og nu kan Soundliving præsentere headsettet for de løbeglade danskere - som et af de første, hvor dataanalysen og træningsfeedback er indbygget.

”De fleste enheder, der kan tracke og levere data omkring træning i dag, er som regel ikke noget, der er tilgængeligt, før træningen er slut. F.eks. i forhold til løb – du kan ikke se antal skridt, gennemsnitsfart eller kilometertal, før du er færdig med at løbe. Der har manglet noget, der kan levere data og feedback direkte til løberen under turen,” forklarer Miki Chung, der er den europæiske salgschef hos Soundlivings samarbejdspartner, Soul Electronics.

Du løber måske dårligt uden at vide det

Så hvad vil det sige at levere data direkte?

Pro Runner-headsettet måler bærerens løbestil på utallige parametre. Om det er hovedhældning, stødkraft, afsætning, skridtvidde, skridtlængde, rygholdning, den vertikale oscillation (som nævnt) eller symmetri – det hele bliver der taget højde for. Og skulle noget af det falde uden for det optimale, så bliver løberen hurtigt gjort opmærksom på det. Faktisk lige fra det øjeblik, løbeturen går i gang.

Og det har både den fordel, at man sparer sin energi og optimerer sin performance, men i høj grad også, at man minimerer sin risiko for skader.

Mange løbere løber nemlig ofte på en forkert måde uden at vide det.

”80 pct. af folk vil nok sige, at de ved, hvordan man løber. Men forskning viser, at mange ikke gør det helt korrekt. De har sandsynligvis nogle små afvigelser på nogle forskellige punkter, som coachen kan hjælpe med at udrede,” siger Miki Chung.

Og selvom coachen virker i realtid, så kan man tilsvarende i en tilhørende app på sin smartphone, se dybdegående performance reviews og historik over alle sine løbeture, herunder både ens form og skadesrisiko.


Markedet for intelligente headsets er i vækst

Udover undertegnede, så har fysioterapeut og løbeekspert hos Løbeshop.dk, Jesper Petersen, været en tur i marken med Soundliving Pro Runner. Og her fandt coachen et par ting, han skulle arbejde med.

”Den første er min hovedhældning, som har tendens til at blive foroverbøjet, når jeg bliver træt. Altså, jeg kommer til at kigge mere og mere ned i jorden, jo længere tid der går. Her var Pro Runner god til at gøre mig opmærksom på, at jeg skulle rette mig op og se lige ud,” siger Jesper Petersen og tilføjer:

”Den anden parameter, som jeg måske skal arbejde mere med, er balancen mellem højre og venstre ben. Pro Runner gjorde mig opmærksom på, at jeg sætter lidt mere kraftfuldt af med højre ben end med venstre ben – og at det tyder på, at venstre ben hurtigere udtrættes, når jeg løber langt. Det er ikke overraskende, at mit højre ben er stærkest, men jeg er alligevel overrasket over, at der faktisk kan måles en forskel på højre og venstre ben, når jeg løber.”


Han ser også en tendens i, at markedet for intelligente headsets vækster.

”Vi ser også en tendens til, at høretelefoner kan andet end blot at spille musik. Der findes modeller som fx kan måle puls i øret. Og så er der de meget avancerede høretelefoner, som i kombination med løberens smartphone kan indsamle en lang række biomekaniske data omkring løberens løbestil - og kan tolke denne data på et splitsekund,” forklarer Jesper Petersen.

Han mener desuden, at vi i de kommende år sandsynligvis vil se mere eller mindre almindelige høretelefoner udvikle sig til et all-in-one produkt og blive et seriøst alternativ til de noget dyrere puls-ure.

Og Pro Runner hører ind under all-in-one-tendensen: For du kan selvfølgelig også lytte til al din yndlingsmusik og tale i telefon med dem. Voice coaching kan nemt deaktiveres, så der kun er den sprøde lydkvalitet tilbage.

Dansk brand vil have fat i sportsfolkene

Og det er en trend, det danske brand bag høretelefonerne har købt ind på. Ganske vist er Soundliving en relativt ny virksomhed, men ambitionen er at blive førende inden for lyd og headset netop målrettet sports- og fritidsfolket.

Og derfor indgik man også samarbejdet med den amerikanske partner. For når man henvender sig til den aktive type, så er det vigtigt at være på forkant med den nyeste teknologi, mener Jonas Andersen, den ene af de to stiftere af Soundliving.

”Vi var begge interesserede i elektronik, og vi kunne også se, at det her med lyd og headsets var et marked i vækst. Så vi ville gerne lave vores eget i stedet for at markedsføre alle mulige andre brands. Nu går vi benhårdt efter at udvikle nye innovative produkter med den nyeste teknologi til aktive mennesker,” siger han.


⚙ For at se dette indhold skal du acceptere cookies


Vil du vide mere om intelligente headsets og andre produkter, så kan du læse mere om Soundliving og deres udvalg her.

Annoncen er produceret den 22.11.2018 af Børsen Creative i samarbejde med Soundliving

Forsiden lige nu