SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Annoncørbetalt indhold af Nykredit

Kommunikationsrådgiver: ”Vi misser ud på at komme foran i det grønne kapløb, hvis vi ikke deler erfaringerne”

Frygten for at blive beskyldt for greenwashing resulterer ofte i såkaldt greenhushing, hvor virksomheder helt holder sig  fra at fortælle om deres grønne initiativer. Og så er vi ifølge kommunikationsrådgiver Astrid Haug lige langt. Foto: Jacob Nielsen
Frygten for at blive beskyldt for greenwashing resulterer ofte i såkaldt greenhushing, hvor virksomheder helt holder sig fra at fortælle om deres grønne initiativer. Og så er vi ifølge kommunikationsrådgiver Astrid Haug lige langt. Foto: Jacob Nielsen

Mange virksomheder frygter at blive anklaget for greenwashing, når de kommunikerer om bæredygtighed. Men faktisk kan det modsatte - greenhushing - have endnu større konsekvenser for os alle sammen.

“Vi har et ansvar for at oplyse ude i verden. Ligesom Tesla lægger deres beskrivelse ud på, hvordan de laver deres batterier, så er vi også transparente omkring, hvordan vi arbejder med vores tekstiler og leverandørkæde.”

Ordene er Mads Mørups, founder af tøjbrandet Knowledgecotton Apparel, som producerer bæredygtigt urban outdoor-beklædning til kvinder og mænd i 20erne og 30erne.

Men selvom de har en ung målgruppe, så er håndværket og tankerne bag bestemt ikke nye. De stammer nemlig fra Mads Mørups far, som drev en bæredygtig produktionsvirksomhed med tekstiler i metervarer.

“Grunden til, at vi kalder det Knowledgecotton Apparel, er, at min far drev en virksomhed, der havde fokus på bæredygtighed og var innovativ omkring det. Han var faktisk 25 år forud for sin tid. Derfor var det naturligt at tage udgangspunkt i den viden omkring tekstilproduktion og bæredygtighed, da vi stiftede vores virksomhed,” forklarer Mads Mørup.

Der er stadig mange i tøjbranchen, som ikke helt ved, om de skal tale sammen og dele viden, men man kommer længst med at være åben

Mads Mørup, founder af Knowledgecotton Apparel

Åbenhed er eneste mulighed

Selv har han været indkøber i tøjindustrien og med egne ord set, ‘hvor beskidt og umenneskeligt det kan være’.

“Det, vi ønsker, er at tilbyde muligheden for, at forbrugerne kan træffe bedre og mere bæredygtige valg. Vi vil gerne vise dem, hvad der skal være i orden når man køber tøj. Det kan være rigtigt svært at finde rundt i junglen, og selv folk i tøjbranchen kan have svært ved at gennemskue det. Derfor er det vigtigt at dele den viden, vi har,” siger Mads Mørup.

Noget af det de gør i Knowledgecotton Apparel for at dele viden er, at gøre produktionen fuldt transparent - helt ned til den pose, som tøjet leveres i. Endvidere er det vigtigt for dem at uddanne både kunder og leverandørere i at drive bæredygtig virksomhed. Det sker blandt andet via websiden og ikke mindst gennem virksomhedens sælgere.

Lige nu er der, ifølge Mads Mørup, et ‘green race’ i gang i tøjbranchen, hvor der konkurreres på at være mest grøn. Men det betyder også, at der er meget greenwashing. Selv er han ikke bekymret for at kalde sig for et bæredygtigt brand, det har de en lang række af certificeringer, der beviser, at de er.

“Alle de produkter, vi laver, kan vi køre i en certificering. Så jeg er helt tryg ved de varer, vi laver og den supply chain, vi har,” siger Mads Mørup.

De har en lang række af certificeringer blandt andet GOTS (Global Organic Textile Standards), der er verdens førende certificeringsstandard for økologiske tekstiler samt GRS (The Global Recycle Standard), en anerkendt certificeringsstandard for genbrugstekstiler.

Derfor er han heller ikke bange for at dele sin viden med både forbrugere og branchen. Ifølge Mads Mørup er det vigtigt, at de som branche kan imødekomme de mange spørgsmål og krav fra forbrugerne.

Man kan sammenligne det med finans, hvor man har økonomiske nøgletal. På samme måde skal vi have grønne nøgletal

Astrid Haug, kommunikationsrådgiver

“Der er stadig mange i tøjbranchen, som ikke helt ved, om de skal tale sammen og dele viden, men man kommer længst med at være åben. Det er også den eneste mulighed for at skubbe industrien,” siger Mads Mørup.

Pest eller greenhushing

Ifølge rådgiver og ekspert i digitale medier Astrid Haug er det vigtigt, at virksomheder deler viden og ikke mindst, at de åbent fortæller deres kunder og andre interessenter om deres grønne tiltag.

“Vi misser ud på at inspirere hinanden og komme foran i det grønne kapløb, hvis vi ikke deler erfaringerne. Derfor er det vigtigt, at vi konkurrerer og overgår hinanden i at være grønne,” siger Astrid Haug og fortsætter:

“Som aktionær eller forbruger vil man gerne vide, hvad det er for klimarelaterede tiltag den enkelte virksomhed har gang i. Det er der en stigende efterspørgsel på. Dels snyder virksomheden sig selv for potentiel god omtale ved ikke at tale om de grønne tiltag - dels kan det gavne andre i samme branche og inspirere til, at de kommer i gang.”

Astrid Haug 04 beskåret.jpg
Astrid Haug mener, at der med fordel kunne udarbejdes nogle grønne branchestandarder, hvor man meget lig økonomiske nøgletal blot har grønne nøgletal. Foto: Jacob Nielsen

Når virksomheder vælger ikke at omtale deres grønne tiltag kaldes det greenhushing, som er det modsatte af det måske mere velkendte greenwashing. Ved greenwashing smykker virksomheder sig med lånte ‘grønne’ fjer og påstår at være mere bæredygtige end de måske reelt er.

Og der er en skærpet opmærksomhed på, at virksomhederne ikke overdriver. Blandt andet har Forbrugerombudsmanden fået tilført ekstra midler for netop at komme greenwashing til livs.

Ifølge Astrid Haug er der særligt to ting virksomheder frygter, når de kommunikerer omkring bæredygtighed. Dels at blive anklaget for greenwashing, dels at ende i greenhushing, hvor alle de gode resultater kun når til virksomhedens egen årsrapport og ikke deles med omverden.

Grønne nøgletal

Mange virksomheder kommunikerer ikke om det, fordi de synes, det er svært. Men det handler om at begynde i det små.

“Gør det konkret og begynd med at kommunikere konkrete mål,” siger Astrid Haug.

Ifølge hende er der blandt virksomheder en myte om, at det er svært at kommunikere om bæredygtighed, men hvis der er konkrete mål, og man er opmærksom på ikke at bruge klimaudtryk, som forbrugerne ikke kan gennemskue, så er man godt på vej.

“Min opfordring er at komme i gang med at skabe en ramme at kommunikere ud fra. Det er en stor opgave at finde ud af, hvilken målstruktur, vi sætter ned over vores grønne arbejde. Men her kan man skele til konkurrenterne og måske endda gå sammen og lave en branchestandard,” siger Astrid Haug og fortsætter:

“Man kan sammenligne det med finans, hvor man har økonomiske nøgletal. På samme måde skal vi have grønne nøgletal.”

Læs mere om, hvordan du kan kickstarte din virksomheds rapportering på bæredygtighed her

Annoncen er produceret 05.05.2022 af Børsen Creative i samarbejde med Nykredit

Forsiden lige nu