Hvis man leder efter en person, der både kan give indblik i kulturelle forskelle i verden – og har et bredt indblik i IT-branchen, er Dave McQuarrie et oplagt bud.
Han er født i Australien, hans hustru er norsk, og han arbejder i dag i Palo Alto i Californien. Undervejs har han boet og arbejdet i Frankrig, i Singapore – og seks år i Norge samt to år i Danmark. Den IT-faglige viden er optjent med hele 25 år på chefniveau – fordelt hos Dell, Lenovo – nu hos HP, hvor han er firmaets globale CCO (Chief Commercial Officer).
Da vi møder ham i København, er han netop tilbage i Danmark for at være med til at udnævne årets IT-chef. Og det fremgår ret tydeligt, at han er glad for at være tilbage – måske fordi det danske sommervejr viser sig fra sin bedste side.
Men danskerne som ”IT-medarbejdere” kategoriserer han uden tøven, som nogle af de mest krævende i verden.
Danskerne accepterer ikke down-time
”Danmark og de øvrige nordiske lande kan bruges som lakmus-test for, om kvaliteten er i orden. Det kan godt være, at arbejdskraften er dyrere i Danmark, men I er også mere effektive. Medarbejderne tager ansvar, har disciplin og stiller høje krav til sig selv," siger Dave McQuarrie.
Det betyder til gengæld også, at danskerne – og skandinaverne generelt – forventer et højt niveau af deres IT-leverandør og de IT-løsninger de skal bruge i hverdagen. Tidligere var kravene til teknologi kun henvendt til kontoret, og under pandemien var det teknologien fra hjemmekontoret, men i dag skal løsningerne og teknologien fungere, uanset hvor man vælger at arbejde.
”Når danskerne arbejder, så arbejder de fokuseret, og forventer at kunne levere deres bedste. Det kan de kun, hvis teknologien er i orden,” siger Dave McQuarrie.
Hybridarbejde møder Work-Life balance
Han mener også, at vi i Skandinavien er foran, når det drejer sig om at udnytte fordelene ved hybridarbejde, hvor man vælger at arbejde dér, hvor det nu passer bedst.
Og selvom hele verden fik en heftig lynlektion i hybridarbejde under coronapandemien, så mener Dave McQuarrie, at vi langt fra er færdige med at udnytte mulighederne.
Han peger rundt i mødelokalet, vi sidder i. Ganske vist er det udstyret med en stor skærm, men:
”Hvis vi holdt et online-møde her, så ville halvdelen stadig sidde med siden til, billedkvaliteten ville være grynet, og lyden ville være skramlet. Noget af det, som folk går mest op i, er faktisk hvordan de fremstår. Og her betyder billed- og lydkvalitet utroligt meget.”
- 74 pct. angiver, at en velfungerende arbejdscomputer har stor betydning for deres arbejdsglæde - 20 pct. af dem som har muligheden, men som sjældent arbejder hjemme, angiver manglende udstyr som en af årsagerne - 69 pct. angiver et godt arbejdsmiljø har stor betydning for, hvilke job de søger - 35 pct. angiver, at bæredygtighed har stor eller nogen betydning for valg af arbejdscomputer
- 59 pct. oplever, at fleksible arbejdstider har stor betydning for deres arbejdsglæde
HP investerede sidste sommer tre milliarder dollars i opkøbet af Poly, der er eksperter i konferencesystemer og alle de trådløse løsninger, der netop gør det nemt at arbejde, uanset hvor man opholder sig.
"Det handler også i stort omfang om at skabe transparente løsninger, hvor data følger med i skyen, så de er tilgængelige, uanset hvor man arbejder fra," understreger Dave McQuarrie.
”Det gør det til gengæld nemmere at skifte udstyr. Hvor det tidligere kunne være en større omgang at skifte computer, så betyder disse løsninger til hybridarbejde, at det nu kun tager 20 minutter at opgradere, for det hele ligger i en cloud-løsning. Det giver IT-afdelingerne værktøjerne til at tilpasse teknologien til den nye æra med hybridarbejde” siger Dave McQuarrie.
Danskerne har fundet balancen
”Danmark – og de øvrige skandinaviske lande er dem, der både er langt fremme med at udnytte fordelene ved hybridarbejdspladser, hvor man arbejder hjemme af og til – når børnene er syge, eller når man skal lave noget, som kræver koncentration.”
Men Dave McQuarrie fremhæver, at vi som nation ikke bare har slugt ideen om, at hybridarbejde og fleksible IT-løsninger ikke bare betyder, at vi altid skal stå til rådighed for arbejdsgiveren.
”Danmark er et af de lande, der er længst fremme, når det handler om at finde den rigtige work-life balance.”
Alligevel mener han, at vi kan blive bedre.
”Det, vi stadig skal have bedre styr på, er, hvilke opgaver vi kan udføre mest effektivt på hvilke steder. Der har vi brug for mere data, og en bedre forståelse for, hvad produktivitet reelt er.”
”Under pandemien så vi, at vi godt kunne arbejde videre hjemmefra, men folk overvejede ikke altid, at produktiviteten skulle maksimeres. Det betyder ikke, at medarbejderne skal komme ind på kontoret hver dag, for nogle opgaver løses bedre uforstyrret derhjemme.”
”Men hvis man har brug for en brainstorming med vidensdeling, hvor ideerne skal have frit løb på et whiteboard, så fungerer det måske ikke særligt godt, hvis det skal foregå gennem et webkamera. Vores mål er at tilbyde produkter og tjenester, der gør det muligt for enhver medarbejder fortsat at være produktiv og reducere forskellen mellem at arbejde hjemmefra og at komme fysisk ind på kontoret,” understreger Dave McQuarrie, ”Med fortsat fokus på kvalitet, sikkerhed og bæredygtighed.”
Bæredygtighed – er ikke bare grønt
Et andet af de emner, som kommer til at præge de kommende år, er bæredygtighed, forudsiger han. Det tyder det også på ud fra en nylig undersøgelse fra HP om hybridarbejde, der viser, at for 35 pct. af danskerne har bæredygtighed stor eller nogen betydning for valg af arbejdscomputer.
”I Danmark tror man ofte, at I er blandt de førende lande, når det kommer til grønne og bæredygtige løsninger, men i HP oplever vi faktisk, at presset er større i andre lande. Frankrig har allerede indført regler om, at 20 pct. af computere skal have et ”second life”, og den tilgang har vi stort fokus på.”
HP har allerede integreret over 500.000 tons af genbrugsmaterialer i hardware på tværs af porteføljen siden 2019 og fortsætter med at levere bæredygtigt emballage.
Hele ideen er, at man ikke længere kun tænker på at sælge nyt udstyr, men også fokuserer på, hvordan man genbruger en computer i en anden funktion, så dens levetid forlænges
”Vi har faktisk et mål om, at vi skal skære 50% af CO2-forbruget inden 2030, og at vi skal være i nul allerede i 2040," siger Dave McQuarrie.
”Og det handler ikke bare om vores eget CO2-aftryk. Det handler om hele værdikæden – lige fra råmaterialer til brug af computeren – og til bortskaffelsen,” understreger han.