Børsen logo

I et sommerhus på vandet er der intet, der stopper dig

Af Christian Bartels, Foto: Jacob Nielsen og Princess Yachts
ANNONCØRBETALT INDHOLD AF PRINCESS YACHTS WEST SWEDEN/NORWAY/DENMARK

Topbilled mobil
topbillede

I deres fælles virksomhed sælger Jessica og Benny Martinsson nye og brugte både i luksusklassen. Som virksomhedsejere bruger de mange timer på at arbejde. Når de holder fri, er deres foretrukne afslapning sejlads i Kattegat, hvor der er lige langt til norske fjorde, svenske skærgårde og danske ø-strande.

For de driftige kan det blive til mange timer bag skrivebordet eller afretteren i værkstedet. Det er ikke anderledes for Jessica og Benny Martinsson. De sælger både i luksusklassen fra blandt andet engelske Princess Yachts og Nord West, som tidligere blev bygget på parrets eget værft på Vindøn i Vestsverige.

Når der er behov for at lukke laptoppen ned og få vind i håret, står de og familien til søs i en af deres både, fortæller Jessica Martinsson.

”Når vi træder ombord og er på vej ud af marinaen, går pulsen ned. Det er kontrasten til det professionelle liv, med lange deadlines og horisonter. På arbejdet er det tidsplaner og mange mennesker, og der er altid noget at gøre. I båden, på vandet, falder stressniveauet,” siger hun.

Det er også den frihed, de i deres firma lever af at sælge til andre, rutinerede sejlere som nybegyndere.

Og friheden på søen har øjensynligt åbenbaret sig for flere. Salget af luksuriøse både fra Jessica og Bennys agentur på engelske Princess Yachts er tredoblet i 2020 i forhold til året før. Måske fordi bådlivet tilbyder relativt meget frihed i en tid, hvor landegrænserne for mange skandinaver har været lukket.

”Mange nye bådejere har huse i udlandet, som de ikke har kunnet komme til. En båd tilbyder noget af den samme frihed, og der er god plads til familien, så det bliver en reel erstatning for rejsen sydpå,” siger hun.

Familien i samme båd

I Danmark er der ifølge en opgørelse fra Miljøstyrelsen i 2014 mellem 300 og 400 lystbådehavne og mere end 57.000 lystfartøjer. Det er især i den sparsomme fritid, at båden kommer til sin ret. Både som spisested på havnepladsen, men også som fristed uden internetdækning til ipad’en, når man sejler ud i det blå. På de større både er der god plads til store familier, og det uplanlagte får lov at diktere dagens rytme.


Princess Yachts i Greve Marina
Princess Yachts i Greve Marina
Jessica og Benny Martinsson har handlet med både hele deres liv og sælger de eksklusive både fra Princess Yachts fra Greve Marina. Foto: Jacob Nielsen

Ude på søen er man fri for at skulle konkurrere om opmærksomheden, for folk ”render ikke alle mulige steder hen,” som Jessica siger. Med en dingey (lille gummibåd, red.) bagpå, vandski eller en badevippe, kan man fordrive dasetiden med aktiviteter.

”Vi går op i at være sociale sammen. På dækket laver vi barbecue sammen, og hvis vejret er til det, leger man i solen og vandet. Når vi sejler, er det dag-til-dag beslutninger, der afhænger af stemningen på båden,” siger hun. Hvis mulighederne i et område synes udtømt, flytter man båden: Så er der nye oplevelser at tage hul på. Og til forskel fra ensformige bilture på motorvejen, er der masser at se på, når man sejler.

”Der er mindre befolket på havet. Når man cruiser mellem Danmark og Sverige, passerer man mange skibe, så der er meget at se på. Engang, på vej til Skagen, så vi en ubåd, der kom op til overfladen,” fortæller hun.

Med udgangspunkt i Kattegat kan de nå alle de skandinaviske lande på nogle timer, og derfra kan de vælge mellem de respektive landes ypperste natur: De danske ø-strande, norske fjorde og svenske skærgårde. De kan lægge sig bag krydstogtskibene, eller de kan ankre op i de naturhavne, som man først kender, når man har sejlet på opdagelse og fundet dem. Netop de korte afstande i de indre farvande, gør Norden til et vandland. Fra Göteborg er der fire timer til Oslo. Fra samme sted kan man nå Skagen på halvanden time.


Solbadning på dækket
Solbadning på dækket
Med et sommerhus på vandet kan man flytte sig væk fra menneskemylderet, uden at man går glip af alle de andre ting, man forbinder med sommerliv. Foto: Jessica Martinsson

”Men samme tur kan tage en uge, hvis du vil. Ser du et eller andet spændende på turen langs skærgården eller fjordene, kan du bare stoppe og gå på opdagelse på land. Der er ikke noget, der stopper dig”, siger hun.

Lastet med fisk

En sommer for få år tilbage tog de på opdagelse, og på to uger nåede de op gennem Limfjorden, Thyborøn og Hanstholm, og så gik turen op til Gejranger fjorden, øst om Ålesund og hjem langs skærgårdene. Men de gode øjeblikke lader sig folde ud, hvor det skal være.

”Jeg elsker de steder, du bare kan ankre op med vennerne, men marinaer er også sjove og meget forskellige,” siger hun.

En af de sjovere oplevelser fandt sted i Hanstholm fiskerihavn, hvor fangst fra Nordsøen starter rejsen til køledisken på et samlebånd.

”Vi ankom efter midnat, og der var ingen gæstemarina i Hanstholm, så vi blev vist hen til fiskerbådene i havnen. Så kom havnefogeden med protokollen og spurgte ind til besætningen; hvor meget fisk vi havde i lasten, hvor vi kom fra, og hvad destinationen var. Han var ikke vant til, at der kom lystbåde midt om natten,” siger hun og ler.


Et hjem i havnen
Et hjem i havnen
I havnen har man en base i centrum af byen. Her er det ved Smøgen, en lille fiskerby i Bohuslen i Vestsverige. Foto: Jessica Martinsson

Den seneste langtur gik til København, Skagen og Oslo.

”I København kunne vi se på arkitektur fra den lille båd i kanalerne, og vi fulgte efter kanalrundfarten. Samme dag kan man være på Anholt, hvor der er små fiskerbyer og sandstrande så langt øjet rækker,” fortæller hun.

Steder som Skagen og de fyldte marinaer kan godt være intense og overvældende. Og som modvægt kan man sejle lidt væk fra mylderet, og have roen for sig selv. På vej til Oslo sejlede til ad den lange indsejling.

”Midt på sommeren er der mange på søen, så du skal alligevel sejle langsomt på grund af trafikken. Men så har du også mulighed for at studere omgivelserne. I nogle tilfælde kan man fokusere på det, men man kan jo også bare solbade på dækket,” siger hun.

Visse steder kommer man tilbage til. Når man først finder ”sit sted”, finder man også ud af, at man har en masse tilfælles med mange af de andre sejlere. Den oplevelse prøver Benny og Jessica at give videre til deres nye kunder.

Princess yachts i fire lande

Jessica og Benny Martinsson er distributører for Princess Yachts i Vestsverige, Norge og Danmark. I Danmark er det i Greve Marina, at man finder salg og service, mens der er to marinaer i Norge og en i Sverige. Som bådejer kan man bruge de fire servicecentre til alt lige fra bådpladser, reservedele eller support i løbet af sejlsæsonen til opbevaring, vedligehold og udbedring i løbet af vinteren.


”Vi ser kunder som venner, og vi organiserer møder og events året igennem i alle områder i Skandinavien. Ikke alle vil være med i officiel klub, men det er meget almindeligt, at man bliver venner bådejerne imellem. Måske starter man med at gøre forretning, og så ender det med venskab på tværs af familier,” fortæller hun.

”Bådlivet er en livsstil med stor selvbestemmelse og frihed”

Se de både, der giver frihed på vandet

Annoncen er produceret den 19.04.2021 af Børsen Creative i samarbejde med Princess Yachts West Sweden/Norway/Denmark