Børsen logo

Nyåbnet galleri præsenterer kunst i møblerede stuer med masser af håndlavede crepeblomster

Af Fredrik Malte Petersen Foto: Jacob Nielsen
ANNONCØRBETALT INDHOLD AF GALLERI NY ØSTERGADE

Topbilled mobil
topbillede

Galleri Ny Østergade gør op med klinisk hvide vægge og traditionelle udstillinger. Det føles som at komme ind i en hjemlig sfære, der i ét og samme sted udgør et atelier, et galleri og et inspirerende mødested i både private og kollegiale sammenhænge. Og kvinden bag er heller ikke helt typisk.

Når man træder ind ad døren på første sal i Galleri Ny Østergade, er det som at træde ind i et hjem. I hvert fald ved første øjekast. Der er unikke møbler, blomster i mange afskygninger og farver, en knivspids organiseret rod og selvfølgelig et bredt udvalg af billedkunst på væggene. For de modige kunne det godt ligne en meget moderne indrettet lejlighed.

Det er dog først ved nærmere inspektion, at man opdager, at de store malerier på ingen måde hænger tilfældigt, at de mange blomsterbuketter ikke dufter, men er sammensat ned til mindste detalje af forskellige arter papir og ståltråd, og at det organiserede rod umiskendeligt stammer fra en kreativ sjæl.

”I begyndelsen ryddede jeg altid alting op og kom det i kasser og satte min maling væk, når der skulle komme nogen, men det var faktisk ikke en god ide. Folk opfordrede mig direkte til at lade det stå fremme. Man må jo netop gerne kunne se, hvad der foregår, og hvad jeg laver,” fortæller Susanne Kurdahl Vesterheden, der selv har søsat projektet.

SusanneSusanne
Susannes mange blomsterbuketter er lavet af crepepapir og ståltråd. Foto: Jacob Nielsen

”Jeg har nok været lidt af en damptromle”

Susanne har egentlig i mange år været billedkunstner. Men det har langt fra været hendes levebrød størstedelen af tiden, som det er planlagt at skulle være nu. Hun er forretningskvinde helt ind til benet.

Med en fortid som finansdirektør i Forsvaret, finans- og SAP-chef i Region Hovedstaden og ERP-programdirektør i Københavns Kommune, har hun været vant til at holde et højt tempo og være på i op til 80 timer om ugen.

”Folk kiggede lidt skævt til mig, da jeg begyndte at male for lidt over ti år siden, fordi jeg jo normalt var hende, der sad i hårde kontraktforhandlinger, leverandørstyring og sikrede at regler blev overholdt. Jeg er endda engang blevet kaldt blodøksen i en artikel,” griner Susanne Vesterheden og fortsætter:

”Men ligesom galleriet både er en forretning og et hjertebarn for mig, så har alle mine tidligere jobs også været det. Jeg har sloges for opgaverne med næb og kløer. Jeg har nok været lidt af en damptromle. Det skulle være færdigt, og det skulle være inden for budget og tid.”

SusanneSusanne
Malerier og indretning ses i sammenhæng med hinanden. Foto: Jacob Nielsen

Inspiration kommer fra naturens harmoni og farver

Susannes håndlavede crepeblomster og billeder taler for sig selv. De drager alle inspiration fra naturen - selvom hun dog aldrig selv har været et naturbarn, som hun siger. Og så står ingen af blomsterne eller billederne alene i Galleri Ny Østergade. De står sammen med hinanden eller et møbel, der på en eller anden måde forbinder dem med omgivelserne. Derfor skifter indretningen også for hver gang, der er fernisering.

”Det er farverne, der interesserer mig. Det starter altid med en farve. Så én til. Og så tænker jeg på, at det kunne være sjovt at se dem sammen, og hvordan de spiller sammen med andre ting. Hvilken harmoni skaber en bestemt farvesammensætning? Og det må godt komme ud på kanten, men uden at støde,” forklarer Susanne Vesterheden.

Det handler om at tilsætte noget - f.eks. en farve - og skabe ny harmoni mellem ting man har i forvejen. Blomster, vand og åben himmel er de største inspirationskilder. Og det er gode udgangspunkter, mener hun, fordi alle kan godt kan lide, at de selv kan være med til at se, hvad et maleri eller et kunstværk rent faktisk forestiller for dem selv. De fleste af hendes billeder består i virkeligheden af mange billeder oveni hinanden.

”Først maler jeg et helt billede. Det kan være en kæmpestor blomsterbuket. Nogle gange ser det helt forfærdeligt ud undervejs, men det handler om at få alle farverne med i første omgang. Og så skræller jeg ellers lag af - men det gør jeg faktisk ved at lægge lag på,” fortæller hun.

SusanneSusanne
Indretningen i galleriet skifter ved hver fernisering. Foto: Jacob Nielsen

Umulige opgaver er de sjoveste

I forhold til sit tidligere arbejdsliv har Susanne nu kun sig selv som kollega. Men hun har også mere tid til sig selv og andre mennesker, og det er vigtigt. Men forretningsgenet er ikke forsvundet – Galleri Ny Østergade handler ikke kun om, at hun skal male billeder og forme blomsterbuketter i papir.

Værkerne skal også sælges, lokalerne skal udnyttes, og folk udefra skal kunne booke galleriet til arrangementer og møder, ligesom der også skal afholdes workshops for børn. Det skal være en virksomhed på lige fod med mange andre. Og den udfordring er hun glad for.

”I mit tidligere arbejdsliv elskede jeg umulige opgaver. Hvis de ikke kunne lade sig gøre, så tog jeg dem altid på mig. Og det er jo lidt det samme her: Hvem starter egentlig et galleri og lejer dyre lokaler i Ny Østergade i coronatider for så at sidde og eksperimentere med blomsterkunst og male kæmpe malerier? Men lur mig om det ikke nok skal gå,” siger hun.

SusanneSusanne
Vand og åben himmel går igen i mange malerier. Ofte med inspiration fra Isefjorden. Foto: Jacob Nielsen

Grib chancerne og give dem tilbage

Man kunne argumentere for, at det allerede går godt. For værkerne bliver solgt. Det er særligt virksomheder, der er glade for de største malerier. Hun synes dog, at flere skal overveje større malerier til hjemmet. Og Susanne er taknemmelig for, at folk giver hende chancen. Det er nemlig et helt afgørende element i tilværelsen, mener hun.

”Mange mennesker har altid været klar til at give mig chancer. Det handler så om at bide på, når der opstår muligheder. Jeg fik for ca. ti år siden på et afbud lov til at hænge 17 af mine billeder op på en stor klinik på Jægersborg Allé. De blev alle sammen solgt i løbet af 14 dage. Det giver lyst til at fortsætte. Og nu skal jeg udstille samme sted igen her i december. Det betyder alt, at man giver andre en chance,” siger Susanne Vesterheden.

Derfor er hun også selv optaget af at give noget tilbage – for det er hun vokset op med. En procentdel af salget af alle malerier går til foreningen Specialsport.

”Der er en stor gruppe børn og unge med særlige behov, som har behov for konkret hjælp til at dyrke idræt og blive del af et fællesskab. De er oftest elever på en specialskole og størstedelen bliver aldrig en del af et foreningsfællesskab, hvis ikke de får støtte og hjælp til det. Men når brobygningen lykkedes, så gør det en verden til forskel, fordi deres livskvalitet og selvstændighed i voksen-tilværelsen, stiger markant. Så det er vigtigt for børnene, men også for os som samfund. Især er det vigtigt for mig at bidrage til, at de som har det svært, for lidt flere muligheder – en chance. Her kan lidt gøre meget.”

SusanneSusanne
I galleriet kan man finde ro eller ny inspiration. Foto: Jacob Nielsen

Et helle i hovedstaden

Selvom der lige nu er visse sundhedsrelaterede restriktioner, der forhindrer Galleri Ny Østergade i at blomstre frit, så er Susanne Vesterheden ikke i tvivl om, at hun har valgt at gøre det rigtige ved at åbne det.

”Man kan kigge ind, uanset om man er på udkig efter et billede eller ej. Det kan være for at se en farve eller blive inspireret. Og det kan endda også godt være, man kan møde nye mennesker. Jeg rådgiver også rigtig gerne, hvis nogen vil vende indretning, stil og farver. Man skal komme her, fordi der er skabt en atmosfære der gør, at man slapper af og får ro. Det skal være et helle,” siger hun.

For et helle er det i hvert fald blevet for hende selv.

”Jeg tror lidt i virkeligheden, at alle der arbejder så meget, som jeg gør og har gjort, har en alternativ drøm. Udfordringen er at konkretisere den, så den kan udleves, når man får muligheden for det.”

Du kan læse mere om Galleri Ny Østergade her.

Annoncen er produceret den 07.12.2020 af Børsen Creative i samarbejde med Galleri Ny Østergade