Børsen logo

Ny trend: Nu skal sommerhuset være flydende

Af Malene Aadal Bo, Foto: PR og Michael Johansen
ANNONCØRBETALT INDHOLD AF PRINCESS YACHT WEST SWEDEN / NORWAY / DENMARK

Topbilled mobil
topbillede

Som sommerhuskøber kan det være svært at finde det rigtige hus med de rigtige muligheder og den rigtige beliggenhed. Men der findes en løsning, der sikrer dig en plads på første parket til alle sommerens oplevelser.

Ah, Sydfyn er skøn i de tidlige sommeraftener, med laks på grillen og solnedgangen der nydes i gode venners selskab. Eller åh, en frisk travetur ved Vestkysten en lun junidag. Eller skal man søge mod Tisvilde, som altid er hip, og især juli er fyldt med mennesker og musik? Men hvad så med Skagen i uge 29 eller Bornholm i august eller Norges skjulte perler eller hele den svenske skærgård, som børnebørnene så gerne vil se?

”Det er jo helt umuligt at vælge, hvor man helst vil slå sig ned. Faktisk har både min hustru og jeg det sådan, at det kan skifte mange gange i løbet af en sommer, hvor vi helst vil opholde os. Sådan oplever jeg, at flere af vores venner også har det, og det gør det jo svært at finde den perfekte feriebolig,” siger Michael Johansen.

Michael Johansen er 50 år gammel og en lang karriere som selvstændig inden for ejendomsudvikling og salg. Efter mange år med en travl hverdag er han nu et sted, hvor børnene er blevet store og hans arbejde byder på en høj grad af fleksibilitet. Den nye frihed vil han gerne have mest muligt ud af og blandt andet nyde sammen med venner og familie.

sup
sup
Tæt på kysten kan man tage det bedste fra både strand og vand. Eller nyde at pendle mellem de to, som Michael Johansen gør. Foto: Michael Johansen, privat

Han og hustruen var derfor på udkig efter et sted, som var både rummeligt og hyggeligt, som var komfortabelt uden at stille store krav til rengøring og vedligehold.

”Vi ønskede os gode oplevelser og at være tæt på naturen. Et sted vi kunne arbejde fra og holde fri i. Være alene og have gæster til hygge og sjov. Ikke mindst håbede vi at finde noget, som også bød på masser af eventyr og leg og var et sted, hvor mine drenge på 21, 17 og 10 år også gad komme og tilbringe tid sammen med os,” siger Michael Johansen. ”Det var lidt svært at finde et sommerhus, der kunne leve op til alt det. Så derfor gjorde vi noget helt andet,” siger Michael Johansen.

Der er mindre at vælge imellem

Det er langt fra alle, som ønsker så meget forskelligt af deres feriebolig, som Michael Johansen og hans hustru. Men Pernille Sams, som er liebhaver-ejendomsmægler og blandt andet formidler nogle af landets dyreste ferieadresser, bekræfter, at flere af hendes kunder leder længe. Måske fordi det er blevet sværere at beslutte sig for, hvad man gerne vil have, og hvor man gerne vil være.

”Tidligere var det primært strækningen mellem Hornbæk og Tisvilde, som man altid ramte rigtigt med. Men sådan er det ikke mere. Nu er der flere steder, der blander sig i toppen – Odsherred, Mols og flere steder på den Jyske Vestkyst og i Vestsjælland. Dermed er det ikke længere helt så oplagt, hvad den gode beliggenhed er, og derfor skal kunderne selv i højere grad beslutte sig for, hvad der er attraktivt for dem,” siger hun.

familie
familie
Med god plads er der plads til udvidet familie, gæster og leg, uanset om ligger i marinaen eller for svaj. Se hvilke både, du kan få fat i straks her Foto: PR

Tal fra Boliga, som er Danmarks største uafhængige boligside, bekræfter dette billede. I 2017 var de absolut dyreste postnumre for ferieboliger Tisvildeleje, Hornbæk og Liseleje - kun Egå blandede sig i toppen. I dag er priserne næsten lige så høje i områder som Skagen, Fårevejle, Odder og Vejby. Samtidig er der helt generelt blevet færre huse at vælge imellem, hvilket kan gøre det sværere at ramme den enkeltes ønsker og behov.

Boligas opgørelse viser, at i de 10 postnumre, hvor sommerhusene er dyrest, er udbuddet af ferieboliger faldet med mellem 30 og 50 procent fra 2016 og til 2022. Og i f.eks. Skagen, som er et af de nye hotspots, har der i 2023 foreløbig i alt kun været syv fritidsboliger til salg.

”Der er mange mennesker, der er glade for at have fået et herligt, velbeliggende sommerhus, og de har ikke lyst til at sælge. Blandt dem, der har brug for at lade det gå videre, er der desuden flere, som overdrager direkte til børn og børnebørn. Det kan de gøre på favorable vilkår, og dermed kommer mange af de mest attraktive boliger sjældent på markedet,” siger Pernille Sams.

En sidste grund til, at det kan være svært at finde den perfekte feriebolig, hvis man leder på det danske sommerhusmarked er, at priserne på netop sommerhuse stadig er i den høje ende, og især de bedste og mest velbeliggende huse holder en solid, ganske høj kvadratmeterpris. Det betyder, at mange kunder oplever at have lidt mindre at vælge imellem, end de havde håbet. Ifølge Boliga er udbudsprisen på boligerne mange steder lige så høj og nogle steder endda højere end på de dyreste dage under Corona-pandemien. Det gælder f.eks. i Odder, Hornbæk og Fårevejle, og så er der højdespringeren Tisvilde, hvor ferieboliger lige nu udbydes til godt 70.000 per kvadratmeter.

sofa
familie ude
Når først båden er i vandet, bliver den hurtigt en udendørs dagligstue. Der er plads til familie, arbejde og venner, inden for og udendørs. Foto: Michael Johansen, privat og PR

Trods dette lykkes det selvfølgelig mange at finde det sommerhus, de drømmer om. Andre, som Michael Johansen, ender med at gøre noget andet.

Al den frihed, vi drømte om

”I stedet for et sommerhus VED vandet har vi fået en feriebolig PÅ vandet,” siger Michael Johansen. Siden han var dreng, har han elsket at sejle, fiske, bade og al form for vandsport. Og ideen om at tilbringe sine ferier på en båd med de naturoplevelser og den frihed, det ville medføre, har ligget og ulmet i mange år.

”Sidste år besluttede vi så at gøre noget ved det og købte en båd, som har al den plads og komfort vi har brug for, og som samtidig giver os al den frihed, de naturoplevelser og den mulighed for leg og eventyr, vi kunne ønske os,” siger Michael Johansen.

Hans yacht har allerede har dannet rammen om dovne dage i solen, forretningsmøder eller hjemmearbejdsdage med indlagt badetur. Det er også blevet til masser af frokoster og grill-aftener med gode venner og fantastiske weekend- og ferieture med sønnerne, som helt som håbet, er nemme at lokke med ombord.

Jessica Martinsson, som er medejer af Princess Yachts i Danmark, Norge og Sverige – en af Skandinaviens største distributører af yachts – oplever stor efterspørgsel fra kunder, der ligesom Michael Johansen ønsker et alternativ til den landfaste feriebolig. De foretrækker at investere i en lækker yacht, som giver dem den frihed de ønsker, og hvor der også er mulighed for eventyr, forkælelse og leg med børn og børnebørn.

”Det er helt tydeligt, at båden mere end nogensinde, er blevet et nyt samlingspunkt for familierne, hvor de kan mødes om leg, frihed og eventyr,” siger hun.

solbåd
familie inde
Er solnedgangen flottest her, eller længere oppe ad kysten? Fleksibilitet til at følge dagsstemningen er en af de helt store forcer ved bådlivet Foto: PR

Og Frank Bill, sekretariatsleder i brancheforeningen Skib & Båd under Dansk Industri, bekræfter for det første, at der er kommet flere både – ikke mindst store sejl- og motorbåde – i Danmark, og at det for mange repræsenterer en ny ferieform, der kan meget af det samme som et sommerhus, men med mere til.

”Det store boom i salget af både skete under Corona-pandemien som konsekvens af, at danskerne ikke kunne rejse til udlandet og at alle sommerhuse blev revet væk. Efterfølgende er flere af de mindre både kommet til salg igen, men de større både er stadig en mangelvare. Så det lader til, at tendensen har bidt sig fast blandt dem, der har mulighed for at anskaffe sig de større lystfartøjer,” siger Frank Bill.

Se Princess Yachts lystfartøjer til bestilling eller omgående levering

Michael Johansen er godt tilfreds med sin flydende feriebolig.

”Jeg har ikke fortrudt det et eneste øjeblik. Vi er i første parket til alt og flytter os alt efter, hvor der foregår noget, vi gerne vil være en del af. Vi er garanteret plads i mange marinaer, og andre steder kan vi nemt ligge for svaj og tage den lille Jet Tender (jolle/gummibåd, red.) i land fra båden af. Al vedligehold er der dygtige folk, der tager sig af, og vi har en aftale med en kaptajn, som kan tage med os, når vi gerne selv vil slappe af og være sammen med vores gæster. Det er helt perfekt og har virkelig givet et løft til vores tilværelse.”

Se, hvad Princess Yacht kan tilbyde dig af fritidsbolig på vandet

Annoncen er produceret den 16.05.2023 af Børsen Creative i samarbejde med PRINCESS YACHT WEST SWEDEN / NORWAY / DENMARK