Børsen logo

”Jeg er altid på jagt efter værktøjer og teknologi, der hjælper mig med at blive effektiv”

Af Ernst Poulsen, Foto: Jacob Nielsen
ANNONCØRBETALT INDHOLD AF SAMSUNG

Topbilled mobil
topbillede

Det er en daglig kamp for de fleste af os: At udnytte alle de digitale platforme til at få noget fra hånden – uden at de samme platforme lokker os til uendelige overspringshandlinger. Radiovært Anders Høeg Nissen bruger ”Getting Things Done”-principperne til at blive mere effektiv.

Vores verden er blevet fyldt med elektronik – og vi skiftevis hader alle de overspringshandlinger, der følger med – og elsker alle de effektive værktøjer, vi har fået foræret. Vi har i dag elektronikken og mulighederne helt ind på kroppen, og det er en udfordring vi aldrig har prøvet før.

Hvordan generobrer vi styringen, så vi ikke bliver slaver af en konstant malstrøm af mails og notifikationer på sociale medier?

Anders Høeg Nissen, kendt fra 20 år som radiovært på DR’s Harddisken, er en af dem, der både har gjort sig tanker om al elektronikken, og som i mange år har arbejdet målrettet med ’Getting Things Done’- eller GTD-principperne.

”’Getting Things Done’ er både et varemærke, en bog og et helt sæt principper, som der findes kurser i. Men man kan også bare se på det som en tilgang til få ting fra hånden på en effektiv måde,” beroliger Anders Høeg Nissen.

Tag beslutninger som en skadestuelæge

“Hovedprincippet handler om, at man hurtigt tager stilling til, hvad der skal ske med en indkommende besked eller opgave. Hvis man sætter det lidt på spidsen, kan man næsten sammenligne med den triagering, der foregår på en skadestue,” fortæller Anders Høeg Nissen.

”Kunsten er at få afgjort med det samme, om en opgave eller en mail kan ordnes på to minutter eller om man skal sætte tid af på et andet tidspunkt. Men man skal også tage stilling til, hvad skal jeg bruge for at kunne løse opgaven. Et banalt eksempel kunne være, at hvis bilens skal vaskes, så har man brug for vand, en spand og noget sæbe – og måske skal man købe sæbe i forvejen. Det giver forskellige delopgaver, som sættes i kalenderen.”

Han har selv valgt at kombinere det med en stram kalenderstyring, fordi det tvinger ham til både at prioritere tidsmæssigt og finde ud af, hvornår det er realistisk i forhold til alle de andre opgaver.

”Når jeg skal i studiet på fredag kl. 12, så skal jeg ikke blot have den tid i kalenderen. Jeg skal også have sat tid af til research og til at skrive manus før udsendelsen. Derfor består min kalender ikke kun af møder, men også af de konkrete arbejdsopgaver, lavpraktiske opgaver og såmænd også til de private ting. Det er totalt Tetris,” fortæller Anders Høeg Nissen.

fabrikken
fabrikken
Anders Høeg Nissen har gået 10 km hver dag de sidste fire år. Det er bl.a. hans ”Getting Things Done”-vaner der har sørget for, at der altid er plads i kalenderen til den daglige motion. ”Jeg erkender, at jeg altid er på jagt efter værktøjer og teknologi, der hjælper mig med at blive effektiv. Det er nok næsten en fetich,” siger han. Foto: Jacob Nielsen

For ham selv giver det mening også at skrive den daglige frokost, rengøring, aftalerne med ægtefællen – og ikke mindst den daglige motion ind i kalenderen. Dermed sørger han bevidst for, at arbejdet ikke bare overtager hele dagen, hvilket nemt kan ske for freelancere som ham.

”Jeg har faktisk gået 10 km hver dag de sidste 4½ år, og det er kun lykkedes fordi det er sat i kalenderen, og fordi der også er plads til at indhente det, hvis det glipper i første omgang.”

Han er også klar over, at det kan lyde helt kultisk eller religiøst, og det synes han ikke man skal være.

”Man er nødt til at tilpasse sig omverdenen. Jeg har også kollegaer, der arbejder diametralt modsat og så finder vi et kompromis, hvor vi får nogle af møderne i kalenderen, men tager resten lidt mere løst.”

Det er også afgørende at erkende, at verden netop ikke er forudsigelig.

”Man skal huske at sætte en buffer på 15 – 25 pct. ind. Ting tager altid mere tid end man tror, og der sker altid uventede ting,” understreger Anders Høeg Nissen.

Et af kernepunkterne i Getting Things Done-tankegangen er at indbygge løbende reviews, så planerne bliver justeret. Den opgave er også sat ind i kalenderen, så han ikke pludseligt bliver overrasket, men bevarer det langsigtede overblik og får justeret undervejs. På den måde bevares realismen i de mange opgaver, selv når der dukker uventede opgaver op.

Foldbare telefoner, stemmestyring og augmented reality

Anders Høeg Nissen har i mere end 20 år arbejdet som tech-journalist, og derfor har han løbende arbejdet med teknologi og hvordan det påvirker vores hverdag.

”Jeg erkender, at jeg altid er på jagt efter værktøjer og teknologi, der hjælper mig med at blive effektiv. Det er nok næsten en fetich. En af de væsentlige udfordringer har været at finde værktøjer, der understøtter både Getting Things Done-tankegangen og brug af kalenderen samtidig.”

Anders Høeg Nissens arbejde har i tyve år løbende fulgt med i hvilke platforme og teknologier, der er på vej frem, og der er flere ting, han forventer sig meget af i forhold til at skabe et effektivt arbejdsliv.

”Jeg tror vi kommer til at se mere til augmented reality – altså virtuelle lag, der supplerer virkeligheden – for eksempel i briller. Det kan godt supplere de beskeder, vi får på andre platforme.”

Stemmestyring er han til gengæld lidt mere lunken over for.

”Selv om jeg kan finde på at diktere starten på en e-mail og også opretter remindere til mig selv med stemmekommandoer, så synes jeg de digitale assistenter stadig er lidt undervældende.”

”Rent hardwaremæssigt, så kommer vi til at se mere til ”foldables” – f.eks. som kombination af telefon og tablet i forskellige iterationer,” vurderer Anders Høeg Nissen.

fabrikken
fabrikken
”Jeg skifter ofte mellem almindelige telefoner og foldbare telefoner, og de foldbare modeller ændrer faktisk den måde jeg arbejder på, så jeg bruger laptoppen markant mindre, når jeg har en foldbar telefon i lommen,” siger Niclas Juul der er produktspecialist hos Samsung Danmark. Foto: Jacob Nielsen

Foldbare telefoner: En ny form-faktor

Samsung har arbejdet fokuseret med foldbare telefonskærme de sidste par år, og har netop lanceret tredje generation af den foldbare telefon: Galaxy Z Fold3, og den sydkoreanske techgigant går denne gang bredere ud med telefonen, der kan foldes ud til en 7.6” tablet.

”Det er en telefon, der taler både til erhvervsfolk og til tech-entusiaster,” vurderer Niclas Juul, der er produktspecialist hos Samsung Danmark.

”Når man skal være produktiv, kræver det ofte, at man har flere vinduer i luften. Det kan være, når man skal tage noter under et Teams-møde eller når man skal samle information fra flere kilder i ét samlet dokument. Det er dér, hvor de fleste i dag udskyder opgaven til de kommer tilbage til kontoret og den bærbare pc. Men på en Z Fold3 kan man få det fra hånden med det samme.”

Netop for at gøre det nemmere at få opgaver fra hånden, er der et par ekstra software-genveje på modellen.

”På Z Fold3 kan man gemme bestemte vindueskombinationer som en gruppe og åbne dem alle med et klik. Har man et par bestemte opgaver som jævnligt skal løses, tager det et swipe, og så er alle vinduer åbne på gang,” forklarer Niclas Juul.

fabrikken
fabrikken
”Når man skal være produktiv, kræver det ofte, at man har flere vinduer i luften. Det kan være, når man skal tage noter under et Teams-møde eller når man skal samle information fra flere kilder i ét samlet dokument. Det er dér, hvor de fleste i dag udskyder opgaven til de kommer tilbage til kontoret og den bærbare pc. Men på en Z Fold3 kan man få det fra hånden med det samme,” siger Niclas Juul der er Produktspecialist hos Samsung Danmark. Foto: Jacob Nielsen

Job: Skal konstant skifte telefon

En del af Niclas Juuls lidt misundelsesværdige jobbeskrivelse går ud på, konstant at skifte til de nyeste Samsung mobiltelefoner. Bare så han hele tiden er opdateret.

På de fleste mobiltelefoner kommer ændringerne gradvist, men Z Fold3 og dens foldbare forgængere skubber afgørende til hans vaner.

”Jeg skifter ofte mellem almindelige telefoner og foldbare telefoner, og de foldbare modeller ændrer faktisk den måde jeg arbejder på, så jeg bruger laptoppen markant mindre, når jeg har en foldbar telefon i lommen,” konkluderer Niclas Juul.

Se hvordan Samsung Z Fold3 kan hjælpe dig med at få ting fra hånden i dit digitale arbejdsliv her.

Anders Høeg Nissens fem råd der gør dig mere produktiv

Vaner: Aktivér din kalender mere. Sæt ikke bare møder, men alle opgaver ind i kalenderen, så du får et realistisk overblik over dit tidsforbrug.

Støj-reduktion: Slå som udgangspunkt alle notifikationer fra. Slå derefter målrettet nogle få notifikationer til på de ting, du skal have besked om.

Fokusér: Bekæmp distraktioner med appen ’Forest’. Man planter et virtuelt træ, som vokser så længe, du ikke bruger telefonen.

Fleksibilitet: Læg 15-25 pct. buffertid ind i planlægningen. Ting tager altid længere tid end man tror – og det gælder både opgaver, møder og frokost.

Hardware-tip: Man skal unde sig selv at bruge en pen/stylus – f.eks. til håndskrevne noter, highlighte indhold i pdf’er eller lave mindmaps. Det gør det nemmere at løse flere opgaver på din mobil eller tablet.

Annoncen er produceret den 13.09.2021 af Børsen Creative for Samsung