KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement
Annoncørbetalt indhold af Svea Finans

Frugtimportør booster overraskende ekspansionsplaner med fakturakøb

"Hvorfor bruger jeg fakturakøb? Tingene kommer ikke af sig selv, og jeg har blandt andet udgifter til eksternt salg og marketing. Med store spillere er der blandt andet forventning om annoncetilskud til kampagner. Der er mange ting at bekoste, hvis man gerne vil lege med de store, og derfor er det rart at have pengene stående," siger Charlotte Dinnie Jensen, direktør i Dellia Aps. Foto:  Jacob Nielsen
"Hvorfor bruger jeg fakturakøb? Tingene kommer ikke af sig selv, og jeg har blandt andet udgifter til eksternt salg og marketing. Med store spillere er der blandt andet forventning om annoncetilskud til kampagner. Der er mange ting at bekoste, hvis man gerne vil lege med de store, og derfor er det rart at have pengene stående," siger Charlotte Dinnie Jensen, direktør i Dellia Aps. Foto: Jacob Nielsen

Det kan være svært at rejse kapital til ekspansion, når man er en lille virksomhed, der pludselig får vind i sejlene. Der findes dog et alternativ til en kassekredit, siger direktør: ”Når man bruger fakturakøb, er det rart at se, at der er penge på virksomhedskontoen”

Charlotte Dinnie Jensen fik et lån af det norske moderselskab, da hun startede Dellias salg af tørret frugt op i Danmark i 2022. Posen med lånte penge skulle blandt andet betale virksomhedens drift, herunder udgifter til salgs- og PR-ydelser, og Charlottes Dinnie Jensens egen løn det første år. Også selvom der måske ikke kom penge ind.

”Aftalen var, at jeg fik leveret varer fra deres lager i Norge og først betalte, når jeg havde modtaget penge fra slutkunden. Det skulle netop sørge for, at vi undgik en likviditetsklemme,” fortæller Charlotte.

Charlotte Jensen 07 beskåret web.jpg
Charlotte Dinnie Jensen har næsten hele sit liv arbejdet i beauty-branchen, ofte fra Asien, og har fra sin tidligere base i Singapore enten arbejdet for eller samarbejdet med eksempelvis skønhedsguruen Ole Henriksen, kosmetikbrandet Raunsborg og schweiziske La Prairie. Foto: Jacob Nielsen

Der skete dog det, som mange nystartede virksomheder kun kan drømme om: Efterspørgslen på deres tørrede frugt, Sunshine Delights, steg voldsomt. Så voldsomt, at Charlotte tog til Oslo for at drøfte, hvad de skulle stille op med den store efterspørgsel på varer, som de ikke alene kunne dække fra Norge.

”Det var gået meget hurtigere, end vi havde forudset. Fra at levere syv paller ved første ordre, kunne vi end ikke levere på den anden ordre, da kunden bestilte en halv container. Jeg tog til Norge for at finde en løsning med moderselskabet, og det var som at tage ud med ét firma og komme hjem med et andet,” siger hun.

Det andet firma vender vi tilbage til.

Det koster at vokse og vækste

Ekspansion kræver kapital, det står i lærebøgerne. Især, når markederne skifter og ændrer kravene til virksomheden. Hvordan man skaffer kapitalen, er en anden sag, men der findes et alternativ til en kassekredit i banken.

Velkommen, fakturakøb.

Kort fortalt sælger en virksomhed sin udstedte faktura til en tredjepart, som f. eks. Svea Finans, mod et gebyr og får pengene straks. Virksomheden slipper dermed risikoen for ikke at få betaling fra sin kunde (den risiko overtager tredjeparten), og tager indtægten – eller næsten hele indtægten – hjem med det samme.

På den måde har man hurtigt pengene hjemme igen, så man kan foretage nye indkøb el. investeringer.

For den norske Dellia Group, der eksempelvis gerne vil sælge tørret frugt i blandt andet Danmark, blev fakturakøb den bedste måde at skaffe kapital på. Særligt, da efterspørgslen pludselig krævede en anden forsyningskæde og dybere lommer.

Likviditetshul på et kvartal

Det andet firma, som Charlotte med egne ord havde med hjem fra Norge, krævede en anden måde at gøre tingene på, en anden forretningsmodel. Eller som minimum en anden forsyningskæde. Fremover skulle hun bestille varerne direkte fra fire fabrikker i Asien og selv lægge ud.

”Normalt skulle jeg i Danmark købe fra det norske moderselskabs varehus i Norge. Men pludselig fik vi så travlt, at vi måtte købe partier af tørret frugt tilbage fra Rema 1000 i Norge, som vi ellers havde fået sejlet direkte til deres lager. Derfor var den eneste løsning at begynde at bestille direkte fra fabrikkerne for at følge med efterspørgslen,” fortæller hun.

Charlotte Jensen 04 beskåret web.jpg
Den tørrede mango, som moderselskabet Dellia Group importerer til Norge, blev markedsledende i sin kategori inden for tre år, og har i Norge en markedsandel på 36 pct. Siden er ekspansionen foregået blandt andet fra Charlottes virksomhed, Dellia Aps, i Danmark. Hendes erfaringer med fakturakøb har Dellia Group brugt under ekspansion i Sverige og Finland, for at skabe ro om likviditeten. Her foregår dialogen dog i Meny Lyngby. Foto: Jacob Nielsen

For eksotisk frugt tager tid. Og den pose penge, der mest var ment som et års løn og driftsudgifter til det lille kontor, skulle nu pludselig også bindes i varer. Varer, der vel at mærke var 45 dage om at blive sejlet fra fabrikker i Kina, Thailand og Cambodia, til Danmark. Her startede de først likviditetskvaler.

”Når vi bestiller varer fra vores fire fabrikker i Asien, får de 30 pct. af betalingen i depositum med det samme. Den sidste del af betalingen får de, når den tørrede frugt bliver lastet på et skib,” forklarer Charlotte.

Læg de 45 dages levering til de månedlange betalingsfrister, der kan være i retail, og du risikerer et likviditetshul på noget over et kvartal. I den periode kan pengene ikke bruges andetsteds – de er ude og flyve, som man siger. Det blev et problem for Charlotte, hvis forretning pludselig skulle rumme en hel supply chain og være storimportør af tørret frugt.

”Det kan man likviditetsmæssigt ikke holde til som lille virksomhed, og så må man se sig om efter likviditet,” siger direktøren.

Derfor gav det mening for Charlottes virksomhed at anvende fakturakøb, hvor hun kunne få bedre likviditet. På 12 timer kunne hun få betaling for sin faktura.

Alternativ til anden finansiering

Det er ikke alle, der synes, det er fint at bruge fakturakøb. Nogle mener, det er udtryk for manglende soliditet i virksomheden – at forretningen ikke er sund og velpolstret nok.

Men Charlotte minder om betingelserne ved at være en lille spiller blandt store detailkæder, der i mange tilfælde sætter betingelserne.

”Det er et værktøj for den lille aktør, for vi må jo indrette os efter, hvad de store aktører vil,” siger hun.

Som hun påpeger, koster alternativerne også penge, f. eks at have en kassekredit i banken eller lignende. Måske skal forklaringen på brugen af fakturakøb også findes i moderselskabet Dellia Group.

I ejerkredsen for Dellia Group finder man flere iværksættere, der er vant til at klare tingene selv. De bruger fakturakøb i hele Dellia Group i Norden. Faktisk dannede netop Charlottes erfaringer grundlag for den videre ekspansion i Norden. Med viden om efterspørgslen på testmarkedet i Danmark blev det bestemt, at man i Finland og Sverige byggede likviditeten op om fakturaløb og eget varehus. Man ville gerne være klar til at kunne levere på den store efterspørgsel allerede fra den dag, man gik i land.

Man skal sove om natten

For Charlotte er en del af begejstringen ved fakturakøb, at man koncentrerer sig om det næste salg. Når pengene står på kontoen, føles det nemmere at fokusere kræfterne på det næste salg.

Hun har tidligere arbejdet som både selvstændig og som direktør, og ved, at man også er et menneske, der går på arbejde. Et menneske, der også skal have ro i maven bare en gang imellem, selvom der er fart på arbejdet, og man investerer sin sjæl i det.

Derfor har Charlotte også set fakturakøb som en måde at give sig selv et mentalt boost.

”Det kan i forvejen godt give søvnløse nætter at drive egen virksomhed. Med en kassekredit får jeg det dårligt af at se minus på kontoen. Men når man bruger fakturakøb, er det rart at se, at der er penge på virksomhedskontoen,” siger hun.

Lær mere om, hvordan du kan løsne op for likviditeten

Annoncen er produceret 26.09.23 af Børsen Creative i samarbejde med Svea Finans

Forsiden lige nu