Range anxiety, udlandskørsel, opladningsbekymringer og vintertemperaturer. Det er blot nogle af de bekymringer, der kan fylde, når man overvejer at skifte benzin ud med elektricitet. Men elbilen er kommet for at blive, og den fylder stadigt mere i gadebilledet.
Og det er med god grund – for når giganter som Tesla er skudt frem, bæredygtighedsagendaen fylder mere end nogensinde, og teknologien er i hopla, så er der næppe et mere rigtigt tidspunkt end nu at kaste sig ud i elbils-ejerskab.
Det er dog stadig forbundet med forandring. For det kræver en ny måde at tænke på, når drivmidlet skifter karakter. Men de fleste bekymringer, der end måtte være, kan faktisk efterhånden manes til jorden – sådan lyder budskabet fra både leverandører, brancheorganisationer og ejere.
”Helt overordnet er det blevet meget nemmere at køre i elbil. Ladestandere og lynladningsmuligheder skyder op alle vegne, og er blevet udbygget markant – og det er fra samtlige af markedets leverandører. Det betyder, at tilgængeligheden er meget bedre, og de forskellige leverandører er ikke låst af hinanden,” forklarer Sørgen Jørgensen, der er Key Account Manager hos Circle K, som har særligt fokus på at forbedre infrastrukturen og sørge for såkaldt on-the-go charging.
Nuværende antal ladepladser: 212 Nuværende antal stationer med lynladere: 55 Ambition: 114 stationer med lynladere i april 2024
Bravida har ambitiøse mål med elbiler
En virksomhed, der allerede har igangsat den grønne transformation – også på transportfronten – er installations- og servicevirksomheden Bravida, der råder over samlet cirka 1800 biler i Danmark; langt de fleste af dem varebiler. Ud af dem er cirka 50 af dem erstattet med rendyrkede elbiler. Men det er kun begyndelsen, pointerer Fleet Manager i Bravida, Mark Lyskjær.
”Helt konkret har vi på koncernniveau et fast mål om, at 60 pct. af alle nye biler, vi bestiller frem mod 2025, skal være helt fossilfrie. Så der er vi allerede godt i gang. Længere fremme, i 2030 skal Bravida være 30 pct. fossilfri og i 2045 skal vi være CO2-neutrale. Og den ambition er elbilerne selvfølgelig en del af,” fortæller han.
Den foreløbige erfaring med de nye biler er overvejende positiv – men selvfølgelig har det ikke været uden bump på vejen at skulle tænke bil på en helt ny måde.
”Der har typisk været en række fordomme fra brugerne selv, som gik på bekymringer ift. rækkevidden og opladningsmulighederne. Nogle af dem er selvfølgelig udfordringer, man skal forholde sig til, særligt også når det er vinter. Men det handler om planlægning, og jeg hører, at når man har vænnet sig til det, så bliver det en del af hverdagen,” siger Mark Lyskjær.
Internt i Bravida er medarbejderne også selv begyndt at dele deres erfaringer med de nye biler, og på den måde får Mark Lyskjær også glæde af dem som ambassadører for den (kommende) transformation.
”Der kommer flere og flere gode historier, og det kan man også mærke smitter af. Selvfølgelig er det hele ikke rosenrødt, og der er udfordringer – men da vi igangsatte den her forandring, var infrastrukturen og teknologien et andet sted og i en meget begyndende fase. Det har rykket sig enormt meget allerede,” siger han.
Der sker meget på et enkelt år
Og den udvikling er ligeledes tydelig hos Drivkraft Danmark, der er brancheorganisation for landets brændstofleverandører og ladeoperatører, herunder Circle K.
”Især i forhold til lynladning har vores medlemmer mangedoblet deres lokationer og tilstedeværelse – bare inden for det seneste år alene. Til sommer tror jeg, at mange elbilbrugere vil opleve, at det er betydeligt lettere at komme til at lade end sidste sommer. Og den udvikling ser vi kun fortsætte,” siger Jeppe Hartmann, der er politisk chef i Drivkraft Danmark.
B2B bilsalget i april 2023 udgør 20% af salget elbiler (personbiler, ikke inkl. Varevogne) Sammenlignet med april 2022: 10% elbiler (personbiler, ikke inkl. Varevogne)
Så tænker man frem i tiden cirka fem år, er der ifølge Jeppe Hartmann langt mindre at bekymre sig om, hvis man har betænkeligheder i forhold til at blive elbilsejer – både privat eller erhvervsmæssigt.
”Jeg tror slet ikke, at man skal være bekymret for lynladningskapaciteten om fem år. Særligt hvis vi taler om lynladning på farten. For der er mange operatører, og de vil alle sammen gerne levere det – og konkurrencen mellem dem sikrer, at prisen er lav, og kvaliteten er høj,” forklarer han.
Det er Søren Jørgensen fra Circle K enig i.
”Både vi og andre der udbyder de her produkter er jo blevet klogere ret hurtigt, selvom det er et nyt og voksende marked. Det vil også sige, vi er blevet bedre til at rådgive og forstå kundernes behov, så vi i højere grad kan skræddersy løsninger til den enkelte. Både teknologi, brugervenlighed og infrastrukturen forbedres konstant,” siger han.
Fremtiden er langt mindre kompleks
Hos Bravida ser Mark Lyskjær også lyst på fremtiden – både for virksomheden og elbilerne generelt. Når den generelle udvikling går så stærkt, som den gør, så er det nemmere for virksomheder som Bravida at nå sine ambitiøse mål.
”Jeg er meget fortrøstningsfuld, selvom vi har sat barren højt i forhold til at blive helt CO2-neutrale og med vores flådes overgang til el. Bilproducenterne prioriterer det også i høj grad selv; at producere flere og flere fossilfrie biler. Men det tager tid, for det er jo over 100 år med benzinbiler, man er i gang med at afvikle og skabe en ny virkelighed,” siger Mark Lyskjær.
Søren Jørgensen sammenligner det nuværende stadie lidt med telemarkedet for mange år siden.
”Jeg vil sige, at hele markedet for lynladning og opladning generelt lige nu minder lidt om mobil- og telemarkedet i starten af 00’erne. Der var mange forskellige udbydere, roaming var enormt dyrt, og det hele var lidt komplekst. Men i dag ser det helt anderledes ud og er enormt standardiseret – også på EU-niveau. Det samme vil vi nok se på markedet og infrastrukturen omkring elbiler,” siger han.
Du kan læse mere om Circle K's ladeløsninger og netværk her.
Annoncen er produceret den 06.06.2023 af Børsen Creative i samarbejde med Circle K