SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Annoncørbetalt indhold af Lind & Risør

Ejendomsmæglerens mest populære vare skal have de helt rigtige detaljer

En flot placeret palævilla, hvor placering på skråningen, haveanlæg og bygningens volume sammen giver det eftertragtede palævillaudtryk. Foto: PR Lind & Risør
En flot placeret palævilla, hvor placering på skråningen, haveanlæg og bygningens volume sammen giver det eftertragtede palævillaudtryk. Foto: PR Lind & Risør

Palævillaerne er udover at være imponerende også stærkt eftertragtet. Det er til trods for, at de befinder sig i den dyre ende af huskøbsskalaen. Derfor ser man nu også flere og flere i byggebranchen tilbyde den klassicistiske villa som del af deres sortiment. Men hvad kendetegner palævillaen og hvordan spotter og designer man en original?

De er ofte smukke, bygget af gode materialer, og ligger i kvarterer med høj herlighedsværdi. Vi taler om palævillaen, en villa med to fulde etager, som udover at være en af ejendomsmæglernes mest populære varer også har fundet vej til flere byggefirmaers kataloger

Det er ikke så underligt, forklarer Jeppe Mosen Bjerg, der er arkitekt hos Lind & Risør. ”Et palæ eller patriciervilla, der er den korrekte/oprindelige betegnelse, er et produkt af klassicismen, en arkitekturretning, hvor man kigger tilbage og samler alle de bedste elementer i et overdådigt byggeri. Resultatet er fint forædlet kvalitet,” siger han og fortsætter:

”Man gengiver det, man godt kan lide fra de foregående perioder. Det betyder også, at du sagtens kan finde palævillaer, som er rigt udsmykket, lige så vel som huse i stram og klassicistisk stil,” siger han.


IMG_4279_revideret let.jpg
Haveanlægget skal spille sammen med huset, så man får et indgangsparti, der leder frem og op til det flotte indgangsparti. Foto: PR Lind & Risør

Ofte blev palævillaer udført af velhavere, som ved at bygge med de bedste håndværkere og de bedste materialer signalerede rigdom til omverdenen.

”Bygningerne bliver pompøse, og er ’show-off’. Det er meningen, at de skal imponere: Først, når du går op til hoveddøren og bagefter, når du er indenfor og står i hall’en med højt til loftet,” fortæller arkitekten.

Palævillaen er eftertragtet

Hos ejendomsmægler Frederik Fausing, der er medindehaver af fem danbolig-mæglerfilialer i blandt andet Hellerup og Gentofte, hvor der ligger flere kvarterer med store villaer, er palævillaer eftertragtede.

”Lige nu har jeg ingen til salg, men jeg har flere på venteliste, som er interesserede i den stil,” fortæller Frederik Fausing.

”De vil gerne have en ejendom med format, der giver den wauw-fornemmelse, når man træder ind i hall’en,” siger han. Typisk er der rigeligt med kvadratmeter med fuld loftshøjde, og det gør det nemt at indrette boligen.


let.jpg
Med de mange kvadratmetre er der også plads til moderne køkkener, der kræver udstyr, øer og hyggelige siddepladser. Foto: PR Lind & Risør

Fra et mæglerperspektiv er bygningerne også gode investeringer.

”Markedet vil altid efterspørge den her slags ejendomme. Med den rigtige placering er folk ofte villige til at betale mere for sådan en ejendom, end en ejendom i et plan med samme antal kvadratmeter,” siger Frederik Fausing.

En ægte palævilla

I en klassisk palævilla, er der en række arkitektoniske elementer, der skal være til stede, før man kan tale om palævilla. To fulde plan gør det altså ikke alene, fortæller arkitekt Jeppe Mosen Bjerg.

”Bygningen skal være symmetrisk og i to fulde etager. I midten skal der være et frontparti, en ”Frontispice”, som går helt op i taget. Der er ofte kviste på hver side af frontspidsen, der så vidt muligt placeres symmetrisk. Der kan også være søjler efter romersk eller græsk forbillede, men det vigtige er, at stilen er gennemført,” siger han og fortsætter.


IMG_0498 let 575.jpg
Muret frontspids er når en del af hovedhuset er fremtrukket i midten., og går helt fra terræn til tagryg. Foto: PR Lind & Risør

”Bygningen skal have noget volumen, så den kan imponere gæster, der kommer op ad havegangen. En af grundene til, at husene er populære er, at de har lyse og luftige kubikmeter, og der er gerne brugt ressourcer på lidt flere kvadratmeter, end der er brug for,” siger han.

Samtidig er der detaljer på bygningerne, som viser, at bygherren prioriterer æstetik over praktik.

”De fleste har småsprossede vinduer, hvor man ikke har bekymret sig om, hvad en vinduespudser skulle have for at holde dem rene,” siger han. I alle materialer skal huset leve op til det imposante ydre, og derfor er mange af husene i dag i god stand. Og bliver vedligeholdt derefter.

”Man ser sjældent billige klinker eller vinylgulve. Til gengæld er eksempelvis murstenen ofte af den lidt finere, blødstrøgne salgs. I gamle dage var det en håndværksmæssig blåstempling at bygge sådan en palævilla,” siger han.

Plantegning som i gamle dage

I gamle bygninger var der stadig køkken og pigekamre nede bagerst i bygningen, hvilket skaber nogle rummæssige udfordringer i dag, hvor mange gerne vil have køkken-alrum samlet og samtidig gerne vil give børnene værelser af en ordentlig størrelse. Generelt ligger sekundære rum, som bryggers og bad ud mod vejen, mens primære rum, som stue og alrum ligger bagerst, ud mod haven, eller haveanlægget, som man godt kan kalde det i visse tilfælde.


12029070_1-178-17_photo_print let.jpg
Et kendetegn ved palævillaerne er fokus på kvalitet i detaljer og håndværksmæssigt udførsel. Her er det hall'en, der med rig ornamentering og omhyggelig udført trappe viser et højt niveau af kvalitet. Foto: PR Lind & Risør

”Når vi bygger palævillaer, er plantegningen ofte den samme som dengang. Folk prioriterer lidt større stuer og børneværelser, og så er der nogle bekvemmeligheder, du kan få i dag, som man ikke havde dengang,” siger Jeppe Mosen Bjerg i en tid, hvor gaspriserne trækker overskrifter.

Skal man bygge nyt, anbefaler ejendomsmægler Frederik Fausing, at man bygger i et område, hvor palævillaen passer ind. Og at man afsætter midler til at anlægge en have.

”Haveanlæggene er lige så vigtige i det format. Omgivelserne er vigtige, og de fleste har forstået, at huset kræver en kulisse af samme format som huset,” siger han og fortsætter:

”Bygger man i et kvarter, hvor der intet andet er af samme kaliber, kan det blive sværere at få pengene hjem.”

Se eksempler på nye palævillaer, tegnet og opført af Lind & Risør.

Annoncen er produceret 29.08.2022 af Børsen Creative for Lind & Risør

Forsiden lige nu